9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialScandalul romilor din Baia Mare ajunge la CNCD

Scandalul romilor din Baia Mare ajunge la CNCD

„Campionul” USL de la alegerile locale, Cătălin Cherecheş, trebuie să se lupte cu activiştii romi din Guvernul condus de Victor Ponta.

La scurtă vreme după ce a fost reales în funcţia de primar în Baia Mare, reprezentantul USL, Cătălin Cherecheş, trebuie să se confrunte cu acuzaţii de discriminare. Aceste acuzaţii vin de la activiştii pentru drepturile ţiganilor (romilor) de la agenţia de profil, aflată în subordinea premierului Victor Ponta. Noul scandal a izbucnit în contextul în care Cătălin Cherecheş a fost primarul reales cu cel mai mare procent din sufragii, iar multe voturi i-au fost acordate tocmai pentru maniera în care a rezolvat problema ţiganilor.

Care este situaţia

Concret, Cătălin Cherecheş a desfiinţat o colonie insalubră, constituită majoritar din colibe şi clădiri neautorizate, ridicate de ţiganii săraci din zona Craica. Oamenii au acceptat să se mute în fosta clădire administrativă a combinatului Cuprom. Acolo, în birourile foştilor directori şi ingineri, Primăria Baia Mare a amenajat locuinţe de intervenţie. Ţiganii de pe Craica vor fi cazaţi acolo până când municipalitatea va construe un cartier social. Însă unii dintre activiştii pentru drepturile ţiganilor au protestat faţă de măsura luată de primar. Iar printre protestatari se numără şi angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Romi (ANR).

Ce spune ANR

„Având în vedere situaţia creată de mutarea cetăţenilor români de etnie roma din zona Craica a municipiului Baia Mare în fostele clădiri ale societăţii comerciale Cuprom, Guvernul României, prin Agenţia Naţională pentru Romi a iniţiat, încă de săptămâna trecută, o serie de demersuri care vizează soluţionarea acestei probleme.

Astfel, pe 7 iunie 2012, Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat un raport cu privire la situatia romilor relocaţi din Baia Mare. Conform procedurii, reprezentanţii ANR de la nivel local au monitorizat situaţia de la faţa locului, vizitând clădirile fostei fabrici Cuprom. De asemenea, aceştia au purtat discuţii cu membrii familiilor de romi şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale – Direcţia de Asistenţă Socială Baia Mare.

Pe baza acestui raport, în data de 11 iunie, preşedintele ANR a înaintat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o plângere îndreptată împotriva primarului Cătălin Cherecheş şi a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitând o analiză şi pronunţarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autorităţilor locale băimărene”, afirmă reprezentanţii Biroului de Presă al Guvernului.

„În plângerea înaintată CNCD, preşedintele ANR atrage atenţia asupra faptului că cetăţenii de etnie roma din zona Craica (Baia Mare) constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizării şi stigmatizării acestora de către societate. Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica într-un spaţiu care a fost utilizat în trecut pentru activităţi industriale şi care nu a fost decontaminat şi transformat în spaţiu destinat locuirii constituie o formă de tratament diferenţiat pe criteriul etniei, care încalcă dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sănătos şi dreptul la locuire. De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fără existenţa unei strategii şi fără o consultare prealabilă a celor vizaţi consitutie un abuz şi o încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, mai arată reprezentanţii guvernamentali.

Reacţia lui Cherecheş

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, nu este deloc mulţumit de poziţia oficialilor guvernamentali. „Eu le recomand acestor domni, cu funcţii foarte importante, în care au fost numiţi de multe ori pe baza unor relaţii de prietenie, să facă bine şi să iasă din birourile lor luxoase şi să vină pe teren. Aş vrea să aibă curajul să vină cu mine, nu să vină, ca data trecută, şi să nu intre de frică în blocul social, ca să stea de vorbă cu oamenii. Cei care i-au discriminate pe romi sunt cei care i-au ţinut în toţi aceşti ani în colonii fără apă şi canalizare. Unii sunt nemulţumiţi de faptul că stau de vorbă direct cu oamenii, nu cu aşa-zişii reprezentanţi ai romilor, nişte indivizi cu tendinţe infracţionale, pe care i-am eliminate din rolul de intermediari”, a spus primarul din Baia Mare. Cătălin Cherecheş insistă pe faptul că cei mai mulţi dintre romi sunt mulţumiţi de faptul că locuiesc în condiţii mai bune decât în vechile lor cocioabe.   Text Box:

Încă un consilier

În plin scandal, premierul Victor Ponta a decis să facă un gest „decisiv” pentru rezolvarea problemei: şi-a mai angajat un consilier. „Ca o confirmare a preocupării permanente a Guvernului în ceea ce priveşte incluziunea socială a cetăţenilor români de etnie roma, primul-ministru Victor Ponta l-a numit astăzi, 12 iunie a.c, pe Damian Draghici în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru pe problemele romilor”, afirmă reprezentanţii Biroului de Presă al Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă