-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandalul prizonierilor CIA, inca o anonima

Scandalul prizonierilor CIA, inca o anonima

Un inalt ofiter roman in rezerva povesteste, sub protectia anonimatului, cum in perioada 2004-2005 CIA a preluat mai multe "pachete" suspecte de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta, relateaza agentia americana Associated Press (AP). Sursa mai relateaza cum pachetele, despre care crede "ca erau oameni si cred ca erau bine infasurati", erau coborate dintr-un autobuz negru si urcate in avioane americane. Totul s-ar fi petrecut intr-un perimetru securizat, in care romanii nu aveau acces, iar americanii beneficiau de puteri supreme, nedeclarand traseele zborurilor sau continutul transporturilor.
Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, observa ca trasaturile acestei noi povesti sunt similare cu cele din Raportul Dick Marty de anul trecut: "Surse necunoscute si informatii greu de verificat. Daca o tara a facut niste abuzuri, trebuie sa ai niste dovezi foarte clare".
Ministerul Justitiei a confirmat ca Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, a trimis o scrisoare in care cere tarii noastre sa furnizeze informatiile pe care le detine in legatura cu posibila folosire a teritoriului romanesc pentru operatiuni secrete ale CIA. "Se cer date suplimentare despre aceste transporturi. Urmeaza ca noi sa informam Guvernul, care va face demersurile catre comisia de ancheta din Parlament", ne-a declarat Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei.
Povestea cu teroristi "infasurati" si autobuze negre a ofiterului roman anonim, relatata de Associated Press, pare rupta dintr-un film de actiune pentru Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, asa cum Raportul Dick Marty prezentat anul trecut in Parlamentul European "s-a dovedit o aiureala". Specialistul observa ipocrizia cu care este tratat acest subiect si de romani, si de occidentali. "Excesele serviciilor de informatii exista, aceasta zona este una gri. Ele nu vor fi niciodata albe, pentru ca de asta au fost infiintate. Uneori serviciile mai sar calul. Dar trebuie vazut daca o fac pentru o cauza buna, in interes national sau nu. Sa nu uitam ca CIA este un serviciu controlat de un stat democratic. Ma tem sa nu ajungem sa ne fie mai rusine de alianta cu americanii decat de relatia cu dictaturile din Africa", spune ironic Fota.
Oficialii romani fie neaga povestea, fie s-au saturat sa mai dea explicatii pentru astfel de informatii care se nasc din anonimat, asa cum au aparut si in Raportul Dick Marty de anul trecut. Din acest motiv, Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii in perioada incriminata, nu comenteaza acest subiect pe care il priveste ca pe unul inchis. La fel au reactionat fostul consilier prezidential pe probleme de securitate, Ioan Talpes, dar si presedintele Traian Basescu: nu au cunostiinta despre astfel de operatiuni secrete.
Comandantul aerodromului "Mihail Kogalniceanu", locotenentul-comandor Adrian Vasile, neaga ca in ultimii 18 ani de cand lucreaza acolo au existat zboruri CIA sau avioane tinute sub paza, fie ele militare sau civile. El aminteste ca, dupa aparitia unui articol in presa americana pe acest subiect, portile aeroportului s-au deschis pentru presa, care nu a gasit nimic suspect. Adrian Vasile a mai precizat ca pe "Kogalniceanu" nu exista cladiri sau spatii in care personalul Ministerului Apararii sa nu aiba acces.
Iulian Fota are insa o explicatie politica pentru insistenta cu care acest subiect revine in actualitate: "Nu e prima data cand stanga ataca CIA si pe americani, totul a inceput din anii ‘70. Acum, stanga europeana se afla intr-o degringolada ideologica si politica si a gasit acest cal de bataie". Oficialul considera ca scandalul nu are menirea de a evita abuzuri asupra drepturilor omului, asa cum pretind sustinatorii lui, ci "este un pretext pentru a pune la zid o gandire politica de dreapta – neoconservatorismul american".

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă