Un raport international cerea mai multor state, printre care si Romaniei, sa puna la dispozitie elicoptere necesare misiunii de mentinere a pacii desfasurate in regiunea Darfur, din Sudan. Ca urmare, in toamna anului trecut, Franta a cerut mai multor tari europene, printre care si Romaniei, sa participe la o forta multinationala, sub egida UE, in zonele afectate de conflictul din Darfur. In consecinta ministrul Apararii, Teodor Melescanu, anunta, la sfarsitul anului trecut, ca Romania va lua parte la misiunea UE in Darfur cu ofiteri de stat major si cu trupe. Teodor Melescanu isi motiva declaratiile prin faptul ca este "primul an in care Romania este membru UE si este important pentru noi sa participam la o misiune a Uniunii, dar inca nu stim cu cati oameni". Mai mult, ministrul francez al Apararii, Herve Morin, declara, in urma unei reuniuni informale din Portugalia, ca "prietenii nostri romani au spus ca ar putea sa furnizeze, probabil, elicoptere".
Purtatoarea de cuvand a Ministerului Apararii (MAp), Andreea Dumitru, ne-a spus ca Romania nu are un angajament ferm pentru a participa in Darfur si nici nu a existat o solicitare directa a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in acest sens. Ramane fara raspuns intrebarea de ce s-a razgandit Romania si nu mai vrea sa sprijine Franta, desi ministrul francez al Apararii miza pe ajutorul Bucurestiului.
MAp sustine ca Bucurestiul nu a primit o solicitare din partea ONU pentru a furniza elicoptere fortelor de mentinere a pacii din Darfur. Potrivit unui raport international, Romania se afla pe lista tarilor ce detin aparate nefolosite pe care le-ar putea pune la dispozitie misiunii din Sudan.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului Apararii (MAp), Andreea Dumitru, ne-a spus ca Romania nu are un angajament ferm pentru a participa in Darfur si nici nu a existat o solicitare directa a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in acest sens. Cu toate acestea, ministrul roman al Apararii promitea sprijin Frantei in Darfur dupa ce Parisul a propus crearea unei forte multinationale sub conducerea UE.
Un raport international cere mai multor state, printre care si Romania, sa puna la dispozitie elicoptere necesare misiunii de mentinere a pacii desfasurata in regiunea Darfur din Sudan. Potrivit documentului, coordonat de Thomas Whitington, un specialist al apararii si aviatiei militare, si sustinut de zeci de organizatii internationale, India, Ucraina, Cehia, Italia, Romania si Spania ar avea in dotare elicoptere "peste care s-a asezat praful in hangare sau care participa la spectacole aeriene in loc sa salveze vieti". Autorii raportului sustin ca, singure, cele sase tari ar putea furniza o flota de peste 70 de elicoptere, care ar depasi cu mult cele circa 20 de aparate cerute de MINUAD (Misiunea Organizatiei Natiunilor Unite si a Uniunii Africane in Darfur), forta de mentinere a pacii din acea regiune a Sudanului. In acelasi sens documentul arata ca "NATO si principalele tari ce contribuie la flota ONU au aproape 140 de aparate care ar putea fi puse la dispozitia ONU in vederea desfasurarii, pe rand, pentru operatiuni de mentinere a pacii".
In toamna anului trecut, Franta a cerut mai multor tari europene, printre care si Romania, sa participe la o forta multinationala, sub egida UE, in zonele afectate de conflictul din Darfur. In consecinta, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, anunta la sfarsitul anului trecut ca Romania va lua parte la misiunea UE in Darfur cu ofiteri de stat major si cu trupe. Teodor Melescanu isi motiva declaratiile prin faptul ca este "primul an in care Romania este membru UE si e important pentru noi sa participam la o misiune a Uniunii, dar inca nu stim cu cati oameni". Mai mult, ministrul francez al Apararii, Hervé Morin, declara, in urma unei reuniuni informale din Portugalia, ca "prietenii nostri romani au spus ca ar putea sa furnizeze probabil elicoptere".
In ceea ce priveste Romania, autorii considera ca tara noastra ar putea trimite macar 11 din cele 48 de elicoptere. Totusi, surse din Ministerul Apararii sustin ca nici unul dintre elicoptere nu ar putea participa la operatiuni fiindca "nu ar face fata", acestea nefiind adaptate decat climei si conditiilor de presiune autohtone. In plus, si in acest caz intervine problema banilor, aceleasi surse afirmand ca "Romania are deja trei misiuni in afara, iar pentru un stat cu probleme bugetare este si asa prea mult". Potrivit Ministerului Apararii, pentru cele douazeci de ore in care cinci elicoptere Puma au fost utilizate pentru a ajuta populatia afectata de inundatii s-au cheltuit 152.000 lei. Ramane fara raspuns intrebarea de ce s-a razgandit Romania si nu mai vrea sa sprijine Franta, desi ministrul francez al Apararii miza pe ajutorul Bucurestiului.
» Conflictul din Sudan
Darfur este o regiune a Sudanului, cea mai mare tara din Africa, avand dimensiunile Frantei, insa numai 6 milioane de locuitori. Miza conflictelor de acolo, caracterizate prin violente deosebit de grave, o reprezinta resursele uriase de petrol si gaze naturale care, potrivit specialistilor, ar fi cu mult mai mari decat cele din Arabia Saudita si Iran. Conflictul din Darfur, care dateaza din 2003, s-a soldat cu 300.000 de morti, potrivit ONU. MINUAD, care ar trebui sa aiba 26.000 de oameni, nu are acum decat o treime din necesar.