18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialScandalul de la spitalul din Galaţi, muşamalizat de minister

Scandalul de la spitalul din Galaţi, muşamalizat de minister

Ministerul Sănătăţii nu a aplicat nici măcar o sancţiune administrativă în cazul celor vinovaţi de decesul a doi pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

 

Criza infecţiei intraspitaliceşti care a dus la moartea a doi pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi a fost „muşamalizată” prin raportul Ministerului Sănătăţii (MS), care a constatat nereguli, dar nu a dispus şi măsuri faţă de cei vinovaţi. „În raportul ministerului s-au făcut doar unele aprecieri, fără a se dispune vreo măsură. Dacă ar fi fost o prevedere pertinentă, aş fi luat măsuri”, a precizat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi, care are spitalul în administrare. Reamintim că în luna iulie la spitalul din Galaţi au murit doi pacienţi de 65 şi 31 de ani, cauza fiind infectarea cu germenele acinetobacter. Situaţia a generat un puternic scandal de presă, care a fost în atenţia opuniei publice peste două săptămâni. În cursul anchetei MS s-a stabilit că de la internarea în spital şi până la intervenţiile chirurgicale cei doi pacienţi fuseseră ţinuţi, timp de 14, respectiv 10 zile, numai la Secţia Terapie Intensivă (ATI).

Condiţii primitive

Comisia MS a şi descoperit un dezastru epidemiologic la ATI, unde au fost găsite perfuzoare pe pardoseală şi că tot pe pardoseală erau depozitate şi flacoanele cu perfuzii. Tuburile de la aparatele de respiraţie artificială, încărcate cu floră microbiană, erau trecute de la un pacient la altul, ca „pipa păcii”, deşi trebuiau utilizate tuburi cu piese de unică folosinţă. Tot atunci a ieşit la iveală faptul că şeful ATI, Nicolae Bacalbaşa, nu făcuse de mult o igienizare şi ultima igienizare a secţiei se făcuse la presiunile medicilor chirurgi. Principalii vinovaţi sunt şeful ATI şi managerul spitalului, Călina Lazarovici, printre ale căror atribuţii se numără şi asigurarea mediului septic la secţia cu cel mare risc epidemiologic. Ca să se disculpe, Nicolae Bacalbaşa şi-a folosit poziţia de consilier judeţean şi candidat USL la şefia CJ Galaţi pentru a crea o diversiune. La cererea lui Bacalbaşa, consilierii PSD-PNL-PC au respins sistematic alte investiţii la spitalul clinic, cerând alt proiect „prioritar”, igienizarea spitalului. Dar cum igienizarea nu poate un proiect investiţional, fiind o activitate derulată sistematic, degringolada creată de Bacalbaşa s-a sfârşit în coadă de peşte.

La „Reanimare”, plafon de tablă ondulată!

Între timp, şeful ATI, Nicolae Bacalbaşa, a ieşit la pensie. E momentul care a permis conducerii CJ Galaţi să intervină şi pe „feuda” lui Bacalbaşa, introducând şi ATI în graficul de modernizări. Uluitor, la ATI au fost descoperite plafoane din tablă, depozitare de rugină, praf şi insecte. „Secţiile din spital nu au fost reabilitate de 40 de ani. După celelalte secţii, acum se fac modernizări la Oncologie, Urologie şi Terapie Intensivă, care e o secţie cu plafoane false şi alte «minuni». Pentru asigurarea condiţiilor de maximă siguranţă sanitară, acolo a fost rasă tencuiala până la zid. Am mai văzut şi alte lucruri care nu sunt corecte. Pe holul ATI încă mai e acel plafon de tablă ondulată, care e un focar de infecţie. Va trebui să modific proiectul şi să înlocuiesc acel plafon cu altul care să nu adune bacterii, insecte sau praf”, ne-a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.  Text Box:

Spitalul nu are nici azi epidemiolog

Nici la cinci luni de la ancheta Ministerului Sănătăţii, managerul spitalului, Călina Lazarovici, nu a angajat un epidemiolog. Ministerul ar fi trebuit să impună o astfel de măsură prin raportul anchetei referitoare la moartea celor doi pacienţi şi să se asigure că măsura a fost respectată. Dar raportul MS a avut un singur rol, să muşamalizeze neregulile.

 

Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...
Ultima oră
Pe aceeași temă