Dupa aproape un an in care a bulversat Europa, scandalul inchisorilor CIA a fost relansat, surprinzator, chiar de catre presedintele SUA, George W. Bush. Intr-un discurs tinut la Casa Alba cu cateva zile inaintea comemorarii a cinci ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, liderul american a recunoscut in premiera existenta unor centre secrete de detentie in strainatate, unde agenti CIA interogau suspecti de terorism.
Fara sa precizeze unde erau localizate inchisorile secrete, Bush a aparat programul CIA de interogare a suspectilor, care au reprezentat o sursa esentiala de informatii.
„SUA nu practica tortura”
„Daca nu ar fi existat acest program, Al Qaeda si aliatii acesteia ar fi reusit sa comita alt atac impotriva teritoriului american. (…) Acest program a salvat vieti nevinovate”, a spus liderul de la Casa Alba. El a precizat ca in timpul interogatoriilor nu s-a folosit tortura, ci „proceduri alternative” care, desi „aspre”, erau „legale si necesare”. „Vreau sa subliniez ca Statele Unite nu practica tortura. Nu am autorizat si nu voi autoriza asemenea practici”, a asigurat Bush. Afirmatia sa survine noii directive emise de Pentagon care interzice explicit tortura.
Presedintele american a anuntat ca 14 suspecti de terorism, intre care si „creierul” presupus al atentatelor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, au fost transferati la baza de la Guantanamo, urmand sa fie judecati. Potrivit administratiei federale, dupa acest transfer, inchisorile secrete ale CIA din strainatate au ramas goale.
HRW critica, Europa ancheteaza
Discursul liderului de la Washington a starnit critici din partea Human Rights Watch (HRW), aceeasi organizatie care a acuzat, fara dovezi, Romania si Polonia de a fi gazduit inchisori ale CIA. „In pofida eufemismelor folosite de Bush, „procedurile alternative” de interogare pe care a incercat sa le justifice includ tratamente abuzive grave”, sustine HRW.
Comisia Europeana, prin comisarul pentru Justitie Franco Frattini, a cerut din nou tarilor membre UE sa coopereze „pe deplin” in anchetele initiate de Parlamentul European si Consiliul Europei. Aceasta din urma institutie doreste ca tarile membre care violeaza drepturile omului „sa nu se poata ascunde in spatele imunitatii si al impunitatii”. Iar presedintele APCE, Rene Van der Linden, a afirmat ca „Europa nu vrea sa aiba vreun rol intr-un sistem atat de injositor”.
Necoordonare la Bucuresti
Spre deosebire de autoritatile poloneze, care au negat din nou existenta unor inchisori secrete ale CIA, cele de la Bucuresti nu au avut o reactie imediata, nota Associated Press.
Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a refuzat sa comenteze subiectul, iar purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Cristinel Ghica, a afirmat ca aceasta este o problema ce tine de competenta Presedintiei, care insa nu a dorit, pentru moment, sa comenteze – relata agentia americana.
Este consemnata in schimb declaratia lui Corneliu Balan, directorul Aeroportului Mihail Kogalniceanu: „Daca presedintele Bush recunoaste existenta inchisorilor secrete, ar trebui sa poata veni si sa ne arate unde sunt acestea”.