2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandalul cazarii studentilor, editia a XIX-a

Scandalul cazarii studentilor, editia a XIX-a

Ultima decada a lunii septembrie a adus, la fel ca in ultimii 18 ani, o noua editie a scandalului cazarii studentilor. Deficitul cronic de spatii in campusuri a determinat cresterea constanta a sumelor platite de studenti diversilor intermediari pentru a-si cumpara un loc in camin. Anul acesta, o camera a ajuns sa coste pe bursa neagra pana la 1.500 de euro, in functie de gradul de confort si de amplasare.

In Bucuresti, deficitul de locuri de cazare a ajuns la 30.000 de paturi, dupa cum a declarat Gabrel Petrea, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR). De exemplu, aproape 2.000 de studenti de la Universitatea Politehnica au ramas fara camere in caminele din complexele Leu si Regie. O parte dintre cei care nu au obtinut legal un loc au acceptat sa ofere sume de bani, de la cateva sute pana la aproape 1.500 de euro, pentru a face rost, ilegal, de o camera. Repartitiile s-au facut in cursul saptamanii trecute, iar studentii au inceput sa-si ocupe camerele din weekendul recent incheiat. La cazarea studentilor in camine au fost prezenti politisti imbracati in civil pentru a supraveghea corectitudinea atribuirii locurilor.

Cazarea studentilor din centrul universitar Iasi a adus cozi infernale, imbranceli, suduieli si spagi pe la colturi pentru un loc intr-un camin. Peste jumatate din cei 43.000 de studenti care au venit la Iasi vor ramane fara cazare, procentul de solutionare a cererilor fiind diferit de la o universitate la alta. Universitatea "Al.I. Cuza" dispune de 4.851 de locuri de cazare, in conditiile in care s-au inregistrat 12.871 de cereri. Un caz special l-a reprezentat caminul T10 din campusul Tudor Vladimirescu, camerele fiind intr-un stadiu avansat de degradare. "Credeti ca sunteti la hotel? Eu ce puteam sa fac? Asa arata un camin dupa 38 de ani", s-a scuzat administratorul caminului.

O data cu deschiderea sezonului de cazari, in campusul "Tudor Vladimirescu" au aparut si primele afise cu anunturi pentru vanzarea locurilor din camine. Pentru contactarea vanzatorilor,  in afise sunt trecute cel mai adesea doar ID-uri de messenger, rar cate un numar de telefon. Un oficiu, linistit si discret a ajuns sa coste si 450 de euro. Locul intr-o camera obisnuita costa intre 200 si 300 de euro, pretul fiind mai mare daca studentul titular de drept este fiu de cadru didactic, cu scutire de la plata chiriei.

In Cluj, mai putin de jumatate dintre studentii de la universitatile de stat care au ocupat locuri finantate din bugetul public au sansa sa ocupe un loc in camin. Cei mai multi dintre ei iau cu asalt chioscurile de difuzare a presei, in fiecare dimineata, pentru a citi primii anunturile de inchiriere. Sunt si studenti care cumpara "pe sub mana", noaptea, ziare de la tipografii, pentru a putea suna dis-de-dimineata la numerele de telefon ale proprietarilor care inchiriaza apartamente.

Situatia cea mai dezechilibrata este cea de la Universitatea Babes-Bolyai. Universitatea clujeana va avea, anul acesta, peste 16.000 de studenti in anul I si dispune, in total, de aproximativ 7.000 de locuri de cazare, inclusiv pentru studentii din anii II si III, pentru cei de la masterat si de la doctorat. Pentru studenti, sunt disponibile 5.500 de locuri de cazare, iar restul sunt rezervate masteranzilor si doctoranzilor. Nu au suficiente locuri de cazare in camine nici studentii Universitatii Tehnice, cei ai Universitatii de Medicina si Farmacie, cei ai Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara, cei de la Academia de Muzica si nici cei de la Universitatea de Arta si Design, celelalte universitati de stat din Cluj. Nu exista suficiente locuri de cazare nici pentru studentii universitatilor private. si pentru acestia chiriile reprezinta singura solutie.

Constanta
» 1.500 de locuri in camine
Universitatea Ovidius din Constanta a pus la dispozitia studentilor sase camine cu 1.500 locuri. "Speram sa acoperim cererea. Daca nu vor fi satisfacute toate cererile, vom cauta solutii pentru ca toti solicitantii sa aiba loc in camin", a spus prof. univ. dr. Victor Ciupina, rectorul institutiei. Universitatea Ovidius a investit in ultimii ani sume mari in reparatia si construirea de camine. Vechile imobile au fost reabilitate, iar in paralel au demarat constructii noi.

SUCEAVA
» La gramada cu elevii
Multi studenti din Suceava sunt nevoiti sa locuiasca in acelasi camin cu elevii din municipiu. La Universitatea din Suceava sunt inscrisi circa 12.000 de studenti, doua treimi fiind din oras sau din localitatile limitrofe, iar restul din localitati mai indepartate ale judetului sau din alte zone ale tarii. Numarul locurilor de cazare a scazut de la 900 la 750, in timp ce numarul cererilor pentru un loc de cazare a depasit 3.000.

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

4 avantaje ale biostimulatorului Amalgerol Essence în agricultură

În lumea dinamică a agriculturii moderne, unde fiecare decizie contează, biostimulatorii devin aliați de încredere în optimizarea producției. Printre aceste produse inovatoare, Amalgerol Essence...
Ultima oră
Pe aceeași temă