7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialScandalul care a scindat India. Legea zestrei

Scandalul care a scindat India. Legea zestrei

Legea care reglementează abuzurile legate de zestre în India va fi amendată de guvern. Societatea indiană este împărţită, acum, în două tabere, observă ziarul britanic „The Independent”. 25.000 de femei mor anual în India, pentru că nu vor să plătească dotă. Bărbaţii spun că este doar propagandă, iar cifrele, mincinoase.

Deşi a fost interzisă în 1961, plata zestrei este o practică extrem de întâlnită în societatea indiană tradiţionalistă. Totuşi, există semne de evoluţie, arată activiştii pentru drepturile omului. Ei vorbesc despre numărul tot mai mare de femei care depun plângere împotriva soţilor sau a familiei soţilor.

În 1983, în Codul penal indian a fost introdusă secţiunea 498a, care oferă mai multă protecţie femeilor căsătorite. Soţul sau familia care forţează o femeie căsătorită să plătească zestrea poate face până la 3 ani de închisoare.

Pe de o parte, există bărbaţii care luptă pentru introducerea zestrei, motivând că sunt abuzaţi de femei, iar, de cealaltă parte, sunt rapoartele care arată că până la 25.000 femei sunt omorâte anual, pentru că nu plătesc dota la căsătorie.
Guvernul indian a cerut mai multor consilieri să investigheze situaţia, pentru că se pregăteşte să modifice legea.

Organizaţiile care apără drepturile femeilor susţin că este vital ca miresele să fie protejate de abuzurile bărbaţilor, Din cauză că nu îşi permit sau refuză să plătească dota la căsătorie, femeile sunt abuzate sau omorâte.

Legea zestrei si bărbaţii abuzaţi

Mithun Kumar este un bărbat de 30 de ani, din Bangalore, care lucrează în IT. Şi-a aranjat o căsătorie în 2007. Kumar susţine că a descoperit că soţia lui încă ţinea legătura cu un fost iubit şi avea o relaţie extraconjugală. ” Mi-a spus că, dacă mă opun, mă bagă la închisoare.”, spune bărbatul. Soţia şi familia ei au depus o plângere la poliţie, susţinând că le-a cerut dotă. Deşi le-a spus poliţiştilor că este nevinovat, Kumar a fost arestat. În prezent, încearcă să-şi dovedească inocenţa în faţa judecătorului.

O poveste asemănătoare are şi Rajesh Vakharia, un angajat de 42 ani din Nagpur, care pretinde că soţia şi familia ei l-au acuzat de acelaşi lucru, la cinci ani de la căsătoria din 1999. „A vrut să mă stoarcă de bani. Dar n-am vrut să-i plătesc şi mi-a intentat proces. Am câştigat, dar n-am avut voie să-mi văd copilul patru ani. Ce se întâmplă în India e foarte trist. Bărbaţii nu sunt protejaţi aici. „, susţine bărbatul.

Campania de înlăturare a secţiunii 498a din Codul Penal este susţinută şi de asociaţia „Salvaţi Familia”. Un reprezentant al organizaţiei, Niladri Das, susţine că bărbaţii indieni se simt nedreptăţiţi de legile existente. „Aproape 95% din bărbaţii arestaţi în baza respectivului paragraf au fost ulterior eliberaţi sau li s-a demonstrat nevinovăţia, ceea ce dovedeşte că este greşită. Iar faptul că se spune că 25.000 femei sunt omorâte anual este numai o formă de propagandă promovată de feministe, ca să ia fonduri de la ONG-urile internaţionale.”, spune Das, citat de The Independent.

Guvernul pare să fie de acord cu bărbaţii. Ministrul justiţiei, Veerappa Moily, a propus revizuirea legii.
„Legea se interpretează greşit. Nu e singurul caz în care se întâmplă asta, dar e o situaţie mai delicată, pentru că e vorba de conflictele în cadrul căsătoriei.”, explică preşedintele comisiei însărcinate să analizeze legea, PV Reddy.

Legea care salvează vieţi

Totuşi, susţinătorii femeilor spun că orice schimbare a legii ar determina şi mai multe încălcări ale drepturilor. „Femeile se confruntă oricum cu abuzuri, iar singura lege care le protejează, într-o oarecare măsură, este articolul din Codul Penal. Dacă o lege este interpretată greşit, atunci să se ia măsuri ca poliţia să fie mai eficientă.”, susţin reprezentanţii ONG-urilor pentru drepturile femeilor. De asemenea, ei afirmă că, din cauza practicării obiceiului dotei, femeile sunt încurajate să avorteze feţii de sex feminin. Recensământul din Punjab din 2001 arată că, la fiecare 1000 de băieţi născuţi, sunt numai 793 fete.

Donna Fernandes, veche activistă pentru drepturile femeilor, din Bangalore, spune că nu a auzit că 95% dintre bărbaţi sunt achitaţi în procesele sub incidenţa legii din Codul Penal. Şi oricum, o achitare nu înseamnă că femeile abuzează de lege. „Femeile progresează. Astăzi, sunt mult mai independente pe plan economic. Nu au neapărată nevoie de căsătorie. Îşi spun: ‘Dacă nu mă respectă, îl părăsesc!’, explică Fernandes pentru The Independent.

Vimochana, organizaţia pe care activista o conduce, are statistici care arată că până la 100 de femei sunt omorâte lunar, în Bangalore, dar nu toate crimele sunt legate de zestre. „Totuşi, dacă legea e interpretată greşit, de ce mor atâtea femei?”, se întreabă activista.

Printre cei care pledează ca legea să nu fie schimbată se numără şi Girender Singh, din Delhi. Fiica lui de 24 de ani a fost omorâtă anul trecut, în ianuarie, la numai 45 zile de la căsătorie. Singh povesteşte că familia soţului a făcut numeroase presiuni ca fata să plătească zestrea şi, deşi nu a plătit dotă, le-a dat 6000 lire. În prezent, soţul fetei ucise este judecat de tribunalul indian.

 

Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă