Judecătoarea Iulia Motoc susţine, cu argumente juridice, că votul magistraţilor de la CCR este secret. Vineri, judecătorul Puskas Valentin Zoltan, al cărui vot se pare că a cântărit decisiv, a dezvăluit cum a votat legile austerităţii, iar Ion Predescu a explicat de ce s-a votat aşa în plenul CCR, potrivit Realitatea.net.
Curtea Constituţuională a decis vineri că tăierea pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor speciale ale magistraţilor sunt ilegale.
Decizia a provocat agitaţie pe scena politică şi în mediul de afaceri, Guvernul căutând, într-o şedinţă extraordinară, soluţii alternative pentru a se putea conta în continuare pe tranşa de la FMI, al cărui board şi-a amânat decizia pe termen nedeterminat pentru noi negoiceri.
Dezvăluirea modului cum s-a votat la CCR este pe cale să provoace tensiuni între magistraţii de la CCR.
Judecătoarea Iulia MOtoc, numită recent la CCR la propunerea PDL, argumentează, într-o postare pe blogul său, că votul magistraţilor este secret, prezentând şi articolul de lege care stipulează clar acest lucru.
„Republic pentru informare trei articole din legea 47/1992:
Art.64. – Judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi:
a) să-şi îndeplinească funcţia încredinţată cu imparţialitate şi în respectul Constituţiei;
b) să păstreze secretul deliberărilor şi al voturilor şi să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale;”, scrie judecătoarea Iulia Motoc.
Vineri, judecătorul Puskas Valentin Zoltan, ajuns în CCR la propunerea UDMR, a declarat pentru NewsIn că a votat pentru declararea ca neconstituţională a prevederilor privind tăierea pensiilor cu 15%, dar că a fost de acord cu constituţionalitatea articolului privind tăierea salariilor cu 25%.”Votul în cadrul CCR este un vot liber, nesecret, la vedere. Toţi colegii votează aşa, iar după, argumentează juridic…Nu vreau să comentez votul meu, eu atât spun, că am votat pentru neconstituţionalitatea tăierii pensiilor. Eu am votat, personal, prin argumente juridice şi prin convingere, pentru neconstituţionalitate”, a spus Puskas, ajuns în CCR la propunerea UDMR.
De asemenea, Ion Predescu a explicat de ce erau neconstituţionale articolele care prevedeau tăirea pensiilor publice şi ale magistraţilor.
Probleme are însă şi Iulia Motoc, care, într-o postare pe blog din luna mai, a pledat pentru menţinerea pensiilor speciale ale magistraţilor, cu precizarea că, la momentul exprimării acestei opinii judecătoarea nu ocupa nici o funcţie la CCR.