4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandal cultural cu turnatori

Scandal cultural cu turnatori

Scriitorii Herta Müller si Richard Wagner ataca institutia pentru invitarea la scoala de Vara din Berlin a doi fosti colaboratori, Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie.

 

Institutul Cultural Roman isi face un rau ireparabil prezentandu-se la Berlin cu acesti oameni, iar participantii germani vor fi folositi la lustrul imaginii informatorilor. Cum ii vor prezenta angajatii ICR-ului pe participantii romani invitatilor straini: Andrei Corbea-Hoisie – profesor si colaborator pe termen lung al Securitatii – si Sorin Antohi – care ani buni a fost conferentiar in universitati straine, avand un fals doctorat si mai multe lucrari fictive si care a fost informator inca de la 19 ani? si ce le vor spune jurnalistilor germani? Sau, ca sa fim mai exacti: ce nu le vor spune?" Scriitoarea germana de origine romana Herta Müller ridica toate aceste intrebari intr-un articol de opinie, de fapt, o scrisoare deschisa adresata lui Horia-Roman Patapievici, directorul ICR, publicata in cotidianul Frankfurter Rundschau pe 17 iulie, cu doua zile inainte de a incepe cursurile scolii de Vara organizate de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin.

Din punctul de vedere al scriitoarei, problema este ca ICR a ales sa organizeze aceste cursuri sub semnul a doi profesori dovediti a fi fost colaboratori ai Securitatii. Mai mult, Sorin Antohi s-a folosit mult timp de un titlu de doctor pe care nu l-a avut niciodata pentru a coordona doctoranzi la Universitatea Central-Europeana de la Budapesta, iar acum este director de program in scoala de Vara de la ICR Berlin. Herta Müller este categorica si pozitia ei exprimata in scrisoarea deschisa din Frankfurter Rundschau ("Turnatori la Academia de Vara") nu lasa loc de comentarii. Ea incheie spunand ca nu va mai trece pragul ICR Berlin, intrebandu-se: "ICR crede ca traieste pe o alta planeta pe care nu exista notiuni ca demnitate personala si integritate morala a stiintei?".

In aceeasi zi, intr-un alt cotidian, Der Taggespiegel, scriitorul german nascut in Romania Richard Wagner publica un editorial pe aceeasi tema, intitulat "Invatand de la turnator", fiind nu mai putin critic fata de initiativa ICR de a-i avea pe Antohi si pe germanistul Corbea-Hoisie printre conferentiari.

"Ar putea fi o sesiune interesanta, insa nu e cazul", comenteaza Richard Wagner. "Exact ca in vremurile bune ale dialogului dintre Est si Vest, se va vorbi despre idioti necesari si despre colaboratori ai Securitatii, despre schimburi culturale, despre influente si, nu in ultimul rand, despre metode de cercetare. Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ca si cum nu despre asta ar fi vorba. Insa exact despre asta e vorba atat in Germania, cat si in Romania. Nici nu am inceput bine sa punem in discutie trecutul, ca ne si lasam cuprinsi de amnezia colectiva. Daca deconspirarea nu este decat un exercitiu obligatoriu, dar fara consecinte, atunci indivizi ca Antohi si Corbea-Hoisie traiesc vremuri bune. Fara valori sigure, democratia ramane vulnerabila", incheie Wagner.

Anuntul privind scoala de Vara de la Berlin a fost publicat pe site-ul ICR-ului pe 21 mai. Cursurile au inceput sambata, iar printre conferentiari se numara Moshe Idel, Jürgen Kocka, Anke Pfeiffer.

 

"Daca deconspirarea nu este decat un exercitiu obligatoriu, dar fara consecinte, atunci indivizi ca Antohi si Corbea-Hoisie traiesc vremuri bune."
Richard Wagner

REACTIE
» Horia-Roman Patapievici: "Partenerii germani au optat explicit pentru colaborarea
cu Sorin Antohi"

In replica la editorialele publicate de Herta Müller si Richard Wagner, directorul ICR Horia-Roman Patapievici declara: "scoala de Vara «Germania si Romania: Transferuri academice, culturale si ideologice», organizata la Berlin, intre 19 si 25 iulie 2008 de ICR Berlin nu a atras atentia prin calitatea ei (exceptionala), ci prin prezenta a doi fosti informatori ai Securitatii intre participanti (A. Corbea-Hoisie, care a fost invitat in calitatea sa de profesor la Institutul de Romanistica al Universitatii din Viena, si S. Antohi, unul dintre organizatorii scolii de Vara, in calitatea sa de presedinte executiv al Institutului pentru Studii Avansate de Umanism Intercultural, Arbor-Mundi, Bochum). S-a sugerat in presa ca prezenta lor acolo ar ilustra intentia ICR de a promova in strainatate informatorii fostei Securitati ori ar reflecta clientelismul conducerii ICR, care isi promoveaza prietenii. Aceasta perspectiva este deopotriva falsa si rauvoitoare. De cand conduc aceasta institutie (ianuarie 2005), ICR nu a manifestat nici un fel de partizanat, nici politic, nici ideologic, nici artistic, nici amical si, as adauga, nici moral. Dimpotriva, a observat o stricta neutralitate: dovada evantaiul extrem de larg de artisti si formule artistice care a caracterizat programele sustinute de ICR.

 

Asa cum nu face judecati asupra formulelor estetice propuse de artisti, ICR nu face judecati morale asupra ideologiei ori convingerilor lor. Cat despre afirmatia ca ICR, cu prilejul acestei scoli de vara, ar exporta informatorii Securitatii, ea este complet tendentioasa. Ceea ce exportam este conceptul unui program de studii romano-german integrat, care include o conferinta si o scoala de vara pentru studentii avansati (doctoranzi si postdoctoranzi din patru tari: Romania, Moldova, Ucraina si Germania; participantii au fost selectati pe baza unui concurs, vezi www.rki-berlin.de), carora li se ofera posibilitatea sa lucreze sub indrumarea unor exceptionali cercetatori din Germania, Romania si Israel (Jörn Rüsen, Jürgen Kocka, Moshe Idel, Armin Heinen, Stefan Troebst, Violeta Barbu, Klaus Bochmann, Dietmar Müller, Anke Pfeifer, Vasile Dumbrava, Andrei Corbea-Hoisie, Sorin Antohi). Conceptul acestei scoli de vara le apartine celor trei directori (Rüsen, Bochmann, Antohi), iar profesorul Rüsen a insistat asupra colaborarii cu Sorin Antohi.

ICR a finantat acest proiect pentru ca este foarte bun si, evident, nu pentru ca Antohi si Corbea-Hoisie sunt fosti informatori. Ma intreb: ICR ar fi putut respinge un asemenea proiect cu argumentul ca nu lucreaza cu Sorin Antohi ori Corbea-Hoisie (sa nu uitam, totusi, de valoarea lor profesionala), in conditiile in care partenerii germani nu numai ca nu au ridicat obiectii morale la acest fapt, ci, in cazul lui Antohi, au optat explicit pentru colaborarea cu el, in calitate de codirector al scolii? In Romania nu exista un cadru legal in virtutea caruia cetatenii romani care au fost informatori ai Securitatii sa fie exclusi din viata publica ori academica. Din acest motiv, indiferent care i-ar fi fost scrupulele, ICR nu putea sa adopte decat pozitia neutra. Astfel incat valoarea stiintifica a profesorilor, decizia acestora de a nu tine seama de trecutul celor doi colegi romani, precum si posibilitatea oferita tinerilor studiosi din patru tari de a lucra cu somitati ale stiintei sub auspiciile ICR Berlin au fost motivele care, in cele din urma, au prevalat in decizia ICR de a finanta aceasta scoala de vara."

Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Liga Națiunilor, tragerea la sorți. Dueluri de foc în sferturile de finală

Astăzi, 22 noiembrie 2024, a avut loca tragerea la sorți pentru play-off-urile din Liga Națiunilor, la Nyon. Dueluri de foc în sferturile de finală din...
Ultima oră
Pe aceeași temă