Scaderile Bursei de Valori Bucuresti continua sa fie foarte accelerate. Tendinta negativa este cat se poate de evidenta. Indiferent ce indicator de analiza tehnica am folosi in aceasta perioada, indicatia ar fi una singura: tendinta de scadere este cat se poate de clara, iar semne de stabilizare a pietei deocamdata nu exista.
Vineri sedinta de tranzactionare a fost suspendata pentru jumatate de ora din cauza scaderilor foarte ample ale indicilor principali, scaderi ce au activat nivelul de alerta stabilit prin codul BVB.
Luni am avut parte de exact acelasi tip de evolutie: deschidere cu deprecieri de circa 10% la nivelul SIF-urilor si al altor actiuni lichide dupa care sedinta de tranzactionare a fost suspendata timp de jumatate de ora. La momentul suspendarii, cei mai multi dintre emitenti se aflau oricum la nivelul maxim de scadere permis de actualul regulament al BVB (-15% pe zi), asa ca oprirea pietei nu a avut practic nici un fel de efect. Dupa reluare, vanzarile au continuat sa fie la fel de agresive, iar cumparatorii in continuare au fost mai mult absenti. Ca atare, piata nu a revenit catre niveluri de pret mai bune in pofida faptului ca pe plan extern cotatiile indicilor europeni cresteau usor in raport cu minimele de la deschidere.
Cauzele pentru care bursa romaneasca se mentine pe acest trend negativ foarte accelerat sunt aceleasi ca si in ultimele saptamani: panica ce a cuprins investitorii pe toate bursele din lume (atat mature cat si emergente), vanzarile fortate de nevoia acuta de lichiditate efectuate de hedge-fonduri si alti investitori institutionali, precum si anticiparile foarte pesimiste cu privire la evolutia viitoare a companiilor in conditiile in care toata lumea se asteapta ca economia globala sa intre in recesiune in 2009.
Ultimele zile au adus o avalansa de stiri negative atat din plan extern cat si in ceea ce priveste deciziile luate de oficialii romani, iar stirile pozitive sunt aproape inexistente. Ca atare, luni indicii BVB au marcat a 10-a sedinta consecutiva de scadere.