Numărul imigranților ilegali care au trecut granița de sud-vest a Statelor Unite a scăzut, în luna februarie, cu 40 de sută, comparativ cu luna ianuarie, a anunțat secretarul american pentru Securitate Internă, John Kelly. Raportul Poliției de Frontieră ar putea sugera că politica antiimigrație fermă a președintelui american Donald Trump are un efect de intimidare, notează CNN.
Potrivit datelor postate de Oficiul pentru Protecția Frontierelor (CBP), scăderea numărului de imigranți declarați inadmisibili – de la 31.578 în luna ianuarie, la 18.762 în luna februarie – este ieșită din comun pentru această perioadă din an. De exemplu, în anii trecuți, în luna februarie s-a înregistrat o creștere a numărului de imigranți, cuprinsă între 10 și 20%, comparativ cu luna ianuarie.
Potrivit BBC, este necesar să mai treacă câteva luni înainte să se observe dacă scăderea cifrelor reprezintă într-adevăr un indicator al eficienței politicii antiimigrație a lui Donald Trump, dat fiind faptul că indicele migrației ilegale tinde să scadă iarna și să crească primăvara.
„Însă scăderea bruscă a numărului de imigranți ilegali, după creșterea de la finalul Administrației Obama ar putea sugera că este nevoie de o retorică antiimigrație dură, susținută de politici, pentru ca amenințările să ajungă la imigranții ilegali care vor să riște să treacă granița”, mai notează sursa citată.
Ce spun cifrele oficiale
Cele mai semnificative scăderi ale cifrelor sunt în rândul familiilor, cu 66% mai puține tentative de trecere frauduloasă a graniței, și al minorilor neînsoțiți, cu 55 de procente mai puțin.
Totodată, este prima dată în ultimii șapte ani când o astfel de scădere s-a înregistrat în luna februarie, informează datele Biroului de Imigrație. Și în ianuarie s-a înregistrat o scădere, comparativ cu luna decembrie. Cu toate acesta, experții nu pot preciza, cu precizie, ce a cauzat această scădere a tentativelor de trcere frauduloasă a graniței.
La scurt timp după alegerile prezidențiale, 150 de agenți suplimentari au fost trimiși la graniță, pentru a face față fluxului mare de refugiați. Dacă în octombrie s-a înregistrat cel mai mare aflux de imigranți ilegali din ultimii cinci ani, în februarie, cifrele au fost la cel mai scăzut nivel din 2012 și până în prezent.
Ofițerii antiimigrație din Statele Unite au pornit o ofensivă de amploare împotriva mexicanilor care locuiesc ilegal în țară. Cazul unul bărbat care se afla în SUA de 25 de ani a ajuns în atenția opiniei publice, după ce fiica sa de 13 ani a surprins momentul în care tatăl ei era săltat de autorități, în timp ce o ducea la școală.
Dă fermitatea Administrației Trump roade?
În acest context, Dan Stein, președintele Federației Americane pentru Reforma Imigrație, organizație care susține restricționarea accesului imigranților în SUA, susține că „fermitatea a dat roade”.
Și secretarul american pentru Securitate Internă, John Kelly, a precizat, într-un comunicat de presă, că „veștile sunt încurajatoare”, în contextul în care între lunile octombrie și decembrie numărul de imigranț ilegali a crescut.
„Chiar și așa, observăm o scădere semnificativă a numărului de imigranți ilegali de când președintele Trump a fost învestit ca președinte al SUA”, a continuat oficialul, susținând că mai puțină înțelegere pentru imigranți înseamnă că mai puține persoane vor parcurge drumul periculos dincolo de granița dintre SUA și Mexic.
Pe de altă parte, numărul călăuzelor cunoscute drept „coioți”, a crescut. Ei cer imigranților sume cuprinse între 3.500 și 8.000 de dolari, pentru a-i ajuta să treacă granița.
„Vom rămâne vigilenți, astfel încât să răspundem oricărei provocări, întrucât ne așteptăm ca numărul de imigranți ilegali care vor să treacă granița să crească în lunile martie și mai. Chiar și așa, rezultatele preliminarii arată că măsurile Administrației Trump funcționează, iar aplicarea legislativă a legilor în materie de imigrație are impact”, a mai precizat John Kelly.
Deși cifrele demonstrează că eforturile lui Donald Trump pentru limitarea imigrației ilegale funcționează, un fost oficial de la CBP avertizează că, cel mai probalil, scăderea numărului de tentative de trecere a graniței a fost cauzată de un număr de factori.
Măsurile de descurajare, un factor în scăderea tentativelor de trecere frauduloasă a graniței
Fostul șef al Biroului de Imigrație din Administrația Obama, John Sandweg, susține că modificarea procentelor depinde de situația economică din lume, de disponibilitatea banilor necesari pentru plata contrabandiștilor și de condițiile meteorologice.
„Ar putea fi prematur să spunem că retorica Administrației Trump este la baza scăderii numărului de tentative reușite de trecere frauduloasă a graniței. Chiar și așa, cert este că măsurile de descurajare reprezintă un factor în acest puzzle. Dacă se răspândește percepția că oamenii vor fi expulzați, este posibil ca valul de imigranți ilegali să scadă”, a declarat John Sandweg, la CNN.
Totodată, el a mai precizat că Administrația Obama a depus eforturi pentru combaterea factorilor care favorizează imigrația ilegală, astfel că autoritățile americane au colaborat cu cele mexicane pentru a destructura rețelele de călăuze și au depus eforturi pentru îmbunătățirea situației economice și reducerea violenței în America Centrală, în condițiile în care mulți migranți fug din calea lor.
„Situația imigrației ilegale este o problemă complexă. Mi-ar displăcea ca oamenii să creadă că soluțiile la această problemă sunt unele simpliste”, a mai spus John Sandweg.
Războiul lui Trump împotriva imigranților ilegali
Donald Trump face presiuni pentru implementarea unei politici antiimigrație mai dure, chiar și fără să schimbe legislația în vigoare, notează BBC. Între măsurile prevăzute de președintele american este cea care se referă la însprirea condițiilor de admisie pentru solicitanții de azil, pregătirea unor ample operațiuni de deportae și detenție, sporirea puterilor ofițerilor antiimigrație de a ridica imigranți ilegali, chiar dacă ei nu reprezintă o amenințare pentru comunitate. Totodată, el a încercat să împiedice accesul în SUA al cetățenilor din mai multe state care prezintă riscuri.
Suporterii măsurilor Administrației Trump spun că retorica din timpul campaniei prezidențiale, combinată cu efectul schimbărilor cerute de președintele american și declarația secretarului Departamentului de Interne, care a precizat că Washingtonul ar lua în considerare separarea copiilor de părinții lor imigranți, au rolul de a transmite un mesaj potențialilor imigranți ilegali.
„Discursul dur al lui Donad Trump ne spune tot ce ne dorim să știm. Este un limbaj pe care oamenii îl înțeleg. Este evident că <<limba oamenilor de pe cealaltă parte>> (n.r – a graniței) manifestă antipatie pentru acest discurs. Este trist, însă oamenii încearcă să <<fenteze>> sistemul. Un număr mare de oameni solicită permis pentru a locui într-o țară ca Statele Unite, astfel că, în cele din urmă, trebie să ne asigură că toată lumea se supune regulilor și că nimeni nu exagerează. Astfel, discursul dur urmărește ca oricine – fie el contrabandist sau persoană din exteriorul SUA – îl înțelege”, a spus Dan Stein.