18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSatul romanesc boicoteaza alegerile prezidentiale

Satul romanesc boicoteaza alegerile prezidentiale

» Pentru ca guvernantii i-au ignorat pe primarii comunelor din Romania, acestia vor sa boicoteze alegerile prezidentiale.

Adunarea generala extraordinara a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), desfasurata in statiunea Mamaia le-a lasat participantilor, primari din toate judetele tarii, un gust amar: nici un membru al Cabinetului Boc invitat sa ia parte la lucrari nu a onorat invitatia. Aceasta ignorare a autoritatilor publice locale de catre guvernanti a facut ca majoritatea prezenta sa elaboreze un protest si sa treaca la solutii radicale: boicotarea alegerilor. Faptul are un precedent: anul trecut primarii din ACoR au vrut sa nu participe la alegerile generale, dar au renuntat in fata promisiunilor ca situatia se va redresa.

 

"Aici reprezentam greutatile cu care se confrunta satul romanesc si credeam ca reprezentantii administratiei centrale sunt interesati de ele", a declarat presedintele ACoR, Emil Draghici, primarul comunei Vulcana Bai. Acesta a subliniat ca protestul Asociatiei cuprinde atitudinea membrilor acesteia fata de atitudinea guvernantilor. "Ministerul Educatiei a trimis un secretar de stat, Ministerul Muncii a trimis un director general, iar Ministerul Agriculturii a trimis un manager al sau. O astfel de atitudine in care nu au venit oamenii cu puterea de decizie consideram ca reprezinta o aroganta fata de autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunelor, pe de o parte, dar, pe de alta parte, tinand seama ca fiecare ministru are agenda incarcata putea sa trimita un mesaj scris cu privire la imposibilitatea de a participa la aceste lucrari si cel putin mesajul scris era anexat la lucrarile adunarii. Drept urmare, consideram o sfidare a autoritatilor administratiei noastre locale si in unanimitate adunarea, sub rezerva unor elemente de incunostintare ulterioare, a stabilit chiar sa blocheze alegerile prezidentiale din aceasta toamna."

Unanimitate la blocarea prezidentialelor
Daca in ceea ce priveste statutul sau alte probleme pe care autoritatile locale le intampina in desfasurarea activitatii lor au existat voci pro si contra, la propunerea privind boicotul prezidentialelor, primarii din ACoR au fost unanimi, aproband pozitia radicala fata de lipsa de receptivitate din partea autoritatilor administratiei publice centrale.

Prezidentiabilii au excelat prin absenta
Nici in ceea ce priveste masa rotunda cu candidatii la fotoliul de presedintre al Romaniei din aceasta toamna lucrurile nu au stat mai bine. Masa rotunda programata cu acestia nu a mai avut loc, deoarece nici un potential candidat nu s-a prezentat. Dupa ce presedintele Romaniei anuntase duminica faptul ca nu va participa, nici un alt candidat nu a venit la intalnirea cu primarii ce reprezinta 78% din teritoriul tarii.

Ultima solutie, vineri
O delegatie ACoR se va prezenta vinerea aceasta la Guvern pentru a discuta principalele probleme ale primariilor comunale. Acestea tin de nivelul de salarizare din administratia locala, dar si de organigrama primariilor. "Daca vom ajunge la niste solutii in care sa vedem ca intr-adevar se apleaca spre nevoile administratiei publice locale, n-o sa fim nebuni sa mergem in continuare fara sa cantarim decizia. Dar daca vom observa ca se intampla ceea ce s-a intamplat la sfarsitul anului 2008, cand am avut promisiuni si promisiunile nu au fost duse la indeplinire, cu siguranta o vom face", atrage atentia Draghici asupra pericolului boicotarii alegerilor din aceasta toamna. Protestul redactat de ACoR va fi transmis atat Presedintiei Romaniei, Guvernului, celor ce nu au onorat invitatiile, cat si Congresului Autoritatilor Locale si Regionale din Europa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă