Şase persoane au fost arestate în China, acuzate că au denaturat vin, într-un scandal alimentar ce a determinat autorităţile să închidă zeci de companii vinicole şi să retragă produse de pe raioanele magazinelor, relatează luni France Presse, citând presa de stat chineză, potrivit Agerpres.
Suspecţii ar fi amestecat produse chimice cu vinul pe care îl produceau în comitatul Changli, o regiune din provincia centrală Hebei, considerată ca fiind echivalentul francez al Bordeaux-ului francez.
Potrivit jurnalului Global Times, vinul respectiv era diluat cu apă dulce, fiindu-i adăugaţi coloranţi şi arome artificiale, iar la final sticlele erau puse la vânzare sub adăpostul unor etichete ale unor mărci consacrate. Cotidianul l-a citat pe un expert, Huang Weidong, care a explicat că aditivii amestecaţi cu vinul puteau provoca probleme cardiace, migrene, fiind şi posibili factori cancerigeni.
‘Suntem foarte îngrijoraţi de aceste practici. Pe post de măsură de precauţie, am început deja să retragem sticlele suspecte de pe rafturi’, a declarat pentru Global Times Zhang Tao, un purtător de cuvânt al lanţului de mare distribuţie Wal-Mart.
Autorităţile provinciale au impus închiderea a circa treizeci de companii vinicole, conform Xinhua. Peste 5.000 de baxuri de sticle au fost confiscate, însă nu se ştia exact ce cantitate de vin contaminat a ajuns deja pe rafturi.