22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSarbatoare in UE

Sarbatoare in UE

UE sarbatoreste 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Ce a mai ramas insa din consensul de atunci?

Oficialii europeni au avut dificultati in redactarea Declaratiei de la Berlin, textul aniversar. O versiune preliminara a fost distribuita statelor membre cu putin inainte de "Ziua Z", 25 martie. Incercand sa multumeasca pe toata lumea, textul aminteste povestile de succes si principiile generale care stau la baza Uniunii, iar dintre prioritatile Europei este mentionata doar schimbarea climei. Partidul Popular European, principala forta politica din Parlamentul European, a reactionat propunand propria sa varianta de declaratie aniversara, care include referirea la "radacinile iudeo-crestine ale Europei".
Cum Germania exercita presedintia semestriala a UE, centrul de greutate al manifestarilor este Berlinul. Un oras care ilustreaza mai bine decat oricare altul istoria acestei jumatati de veac, ca si succesul unificarii europene.
In timp ce liderii celor 27 de state din Uniunea Europeana vor participa la manifestarile oficiale (care includ citirea Declaratiei aniversare si interpretarea de catre filarmonica orasului a Simfoniei a V-a de Beethoven), europenii de rand sunt invitati la o petrecere populara, pentru care guvernul german a alocat 1,7 milioane de euro. Langa Poarta Brandenburg vor fi amenajate standuri cu mancaruri traditionale din toate statele membre. Nu vor lipsi prajiturile aniversare, in numar de 54 (cate doua din fiecare stat). La concertele in aer liber vor putea fi ascultati Outlandish (grup musulmano-catolic de hip-hop din Danemarca), Mahal Rai Banda din Romania, care canta muzica tiganeasca din Balcani, solistul britanic de rock Joe Cocker.  
La Bruxelles, capitala Europei, vor canta Nana Mouskouri, Kim Wilde si The Scorpions.
Roma va gazdui summitul european al tinerilor si o expozitie cu 27 de tablouri reprezentative din statele membre, iar in Irlanda si Olanda vor avea loc servicii religioase.
Ideea unui "dans european" care sa se intinda pe tot continentul a fost respinsa de noile state membre ale Uniunii, care au declarat ca le aminteste de festivismul fortat al epocii sovietice. 

Cele mai citite

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă