-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialSAR il provoaca pe Boc: paziti reforma de criza!

SAR il provoaca pe Boc: paziti reforma de criza!

Criza economica si masurile de combatere a ei nu trebuie sa afecteze reforma si progresul justitiei, avertizeaza Societatea Academica din Romania (SAR), in raportul de prognoza pe anul 2009. Pe timp de criza economica, bugetul tinde sa devina "resursa principala in jurul careia se duce competitia politica", iar politicienii cedeaza mai rapid coruptiei si folosesc puterea in scop personal sau in favoarea unor grupuri private.

Repetarea greselilor anterioare de dimensionare a bugetului si incapacitatea dovedita a unor autoritati publice de a investi banii alocati ar putea lovi grav Romania, spun expertii. somajul si inflatia vor creste, iar restul indicatorilor prognozati de expertii SAR sunt mult mai pesimisti decat cei pe care se bazeaza bugetul aprobat de Guvernul Boc.

Andrei Luca Popescu
redactor

Unul dintre principalele pericole pe timp de criza, pe langa cele legate de mediul economic si de afaceri, priveste "buna guvernare", avertizeaza SAR in raportul de prognoza pe anul 2009. Astfel, bugetul tinde sa devina "resursa principala in jurul careia se duce competitia politica", iar politicienii cedeaza mai rapid coruptiei si folosesc puterea in scop personal sau in favoarea unor grupuri private, care ajung sa controleze intregi sectoare ale economiei sau sa "modeleze politicile publice". O democratie balcanica aflata in criza economica, asa cum este Romania, tinde sa degenereze, avertizeaza expertii SAR: privilegiile sunt tot mai prezente, iar afacerile "protejatilor" puterii se adapa din banii publici. Un exemplu perfect de cedare la tentatie pe timp de criza a fost dat de guvernul liberal condus de Calin Popescu Tariceanu, care a alocat bani de la buget in mod discretionar si pe criterii de "famiglie": 17 judete conduse de PSD au primit 420 de milioane de lei, cinci judete conduse de PNL au primit 125 de milioane de lei, iar 14 judete conduse de PDL au primit 105 milioane de lei. Coruptia scapata din mana ar putea atrage suspendarea unor fonduri europene, in contextul in care Comisia Europeana a dat practic un ultimatum Romaniei, in ultimul Raport pe Justitie: pana in iulie, "este crucial" ca justitia sa progreseze vizibil.
"O administrare opaca, nechibzuita sau prin derogare de la lege, justificata de imperativul unor «masuri anticriza», este exact ce nu trebuie facut. In ciuda dificultatilor, apar acum posibilitati noi de reforma", spun expertii SAR. Ei amintesc Guvernului condus de Emil Boc de perioada 1997-1998, cand Romania ajunsese in pragul colapsului, dar a transformat acea criza intr-o oportunitate de dezvoltare si reforma, care a deschis drumul catre UE.

Prognoza economica realizata de SAR, prin consultarea a 13 experti independenti, arata un an 2009 plin de incertitudini. Cel mai afectat domeniu in 2009 va fi cel financiar-bancar, in conditiile in care nivelul de creditare a scazut spectaculos, iar numarul restantierilor la plata a explodat. Alte domenii lovite de criza, unde vor aparea si concedieri masive, sunt industria auto, cea textila si cea metalurgica. Sectoarele care vor avea de suferit prin scaderea drastica a profitului vor fi constructiile, transporturile private si magazinele de retail. si domeniul energetic va intra in declin, pentru ca marii consumatori de gaz sau electricitate vor intra in blocaje de plata sau isi vor reduce cheltuielile de productie.

Bugetul si masurile anti-criza anuntate de Guvernul Boc nu pot face minuni pe timp de criza, estimeaza SAR. Marile defecte ale politicii bugetare din ultimii ani s-ar putea insa dovedi fatale in 2009: intre trei si sase rectificari bugetare pe an, din cauza greselilor de prognoza si a politicilor publice "facute pe genunchi", supraestimarea cheltuielilor si subestimarea costurilor curente sau ratarea tintelor de incasari la buget. Poate cea mai grava problema evidentiata de expertii SAR este incapacitatea unor autoritati publice de a-si cheltui si investi banii alocati de la buget. Invatamantul, sanatatea, agricultura sau transporturile au ramas cu banii in conturi, nefiind in stare sa produca proiecte de investitii. Astfel, socoteste SAR, tinta lui Emil Boc de a directiona 20% din bugetul pe 2009 catre investitii "este greu de realizat", pentru ca ar insemna o crestere cu peste 30% a ratei de investitii propuse in 2008, care oricum nu a putut fi atinsa.
Expertii SAR considera ca Guvernul ar trebui sa treaca la folosirea unui plan bugetar multianual pe termen mediu, "pentru a evita derapajele", si sa incheie un acord cu Fondul Monetar International, pentru a finanta deficitul bugetar si cel de cont curent. Investitiile publice in infrastructura, stimularea creditarii firmelor mici si mijlocii si accelerarea cheltuirii fondurilor europene ar trebui sa reprezinte prioritati pentru Guvernul Boc, mai spun expertii consultati de SAR.
Premierul Emil Boc a declarat ca proiectul de buget trimis deja in Parlament tine cont de recomandarile facute de expertii SAR si ca investitiile si absorbtia banilor europeni vor fi facute sub o supraveghere stricta.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă