5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialSapte obstacole in calea alegerilor simultane

Sapte obstacole in calea alegerilor simultane

» Suprapunerea alegerilor locale cu cele generale, proiectata de liderul PSD, Mircea Geoana si, potrivit mai multor surse parlamentare, convenita deja cu liberalii, ar putea intampina o serie de obstacole.

Specialistii nu vad rationalitatea
demararii unui astfel de demers, avand in vedere timpul scurt care a mai ramas pana la data la care ar trebui organizate alegerile locale. Exista o serie de obstacole, de dezavantaje, dar si un avantaj constatat de Gheorghe Ciuhandru, primarul Timisoarei – de natura "financiara", pentru ca poate aduce niste economii dupa banii dati anul trecut pentru organizarea celor doua referendumuri si a europarlamentarelor. Pe de alta parte, dezavantajul ar fi – in opinia lui Gheorghe Ciuhandru – formarea unui vid legislativ de aproximativ o luna si jumatate atat la nivel local, cat si la nivel national.
1 Pentru a putea organiza alegeri simultane trebuie, dincolo de orice constrangere legislativa sau de vointa partidelor, sa existe alegeri anticipate. Conform legii fundamentale, acestea se pot realiza numai daca Parlamentul este dizolvat. Presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, considera ca fraiele declansarii anticipatelor se afla exclusiv in mana sefului statului. Parvulescu ne-a explicat ca, "potrivit Constitutiei, presedintele poate sa dizolve Parlamentul, insa nu trebuie sa o si faca".

2 Timpul este si el un obstacol in calea realizarii alegerilor simultane. Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale la SNSPA, ne-a explicat ca din punct de vedere constitutional este nevoie de cel putin 90 de zile pentru ca Parlamentul sa fie dizolvat si pentru a se declansa anticipatele. Or, sunt mai putin de trei luni pana pe 25 mai, data la care ar urma sa aiba loc alegerile locale. In plus, spune presedintele ProDemocratia, alegerile locale nu pot fi intarziate foarte mult timp peste data de 15 iunie. Conform Legii administratiei publice locale, mandatul alesilor locali este de 4 ani din momentul investirii. Cristian Parvulescu sustine, in acest sens, ca sederea primarilor chiar ar putea "fi atacata in justitie" pentru ca "mandatul lor ar fi ilegal dupa aceasta data". Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandru, aminteste ca, daca se depaseste luna iunie 2008, "trebuie sa existe un act normativ care sa prelungeasca mandatele alesilor locali". Exista un precedent in acest sens – anul 1992, cand alegerile locale au fost tinute in februarie.

3 Simultaneitatea alegerilor locale si parlamentare poate crea confuzii in randul electoratului, sustin specialistii. Profesorul Alexandru Radu argumenteaza ca numarul mare de buletine de vot, respectiv 5 (n. red. – pentru senatori, deputati, consilierii locali, pentru cei generali si primari), le va crea probleme cetatenilor in a-si exprima optiunile electorale. Analistul politic Cristian Parvulescu ne-a precizat ca numarul de buletine de vot este mai mare in Bucuresti, caci celor cinci li se adauga si cel pentru primarul de sector. Confuzia votantilor este cauzata – in opinia lui Alexandru Radu – de lipsa unui cod electoral solid, precum cel din Statele Unite, care ar elimina aceste neclaritati. Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice, sustine, in plus, ca "din punct de vedere tehnic ar putea fi un efort mai mare pentru electorat, insa nu unul insurmontabil".

4 Analistul politic Cristian Parvulescu socoteste ca riscul de fraudare a alegerilor creste din cauza confuziei de care pot profita anumite partide politice. Daniel Barbu, profesor la Facultatea de stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, crede ca pot aparea surprize in ceea ce priveste rezultatul scutinului, avand in vedere ca legea care va reglementa simultaneitatea celor doua alegeri ar fi relativ noua. Profesorul Barbu subliniaza ca "orice fel de rezultat este posibil. Poate fi o surpriza neplacuta chiar si pentru partile care au propus aceasta varianta, ori poate foarte bine sa castige PRM cu 60%".

5 O alta problema care poate aparea este – in viziunea lui Adrian Moraru – legata de mesajul candidatilor pentru primarii, care pot candida si pentru un loc de senator ori deputat. Specialistul in politici publice ne-a spus ca in derularea campaniei s-ar putea deturna mesajul electoral al candidatilor, pentru ca "mai sunt si acum o gramada de fosti parlamentari care candideaza atat pentru locurile din Legislativ, cat si la alegerile locale", si atunci nu mai poti face distinctia intre cele doua calitati ale persoanei respective.

6 In fine, o problema ce tine strict de buna organizare a alegerilor este faptul ca birourile electorale au atributii diferite pentru cele doua tipuri de scrutin. Pe langa acestea, Adrian Moraru mai ridica si problema centralizarii, a softurilor si a numaratorii (care va dura, in opinia lui, mult mai mult).
7 Organizarea simultana a alegerilor locale si parlamentare ar constitui o premiera pentru sistemele electorale europene, crede profesorul Alexandru Radu. Profesorul Radu considera suprapunerea referendumului pentru votul uninominal cu alegerile europarlamentare ca fiind un precedent in acest sens, desi regula este ca alegerile sa se tina separat. De aceeasi parere este si Cristian Parvulescu, care spune ca in democratiile consolidate, in general, alegerile locale sunt separate de cele parlamentare.

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă