23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSapte batai in usa Césarului

Sapte batai in usa Césarului

» "Concertul" lui Radu Mihaileanu a obtinut sase nominalizari la premiile César: pentru film, regie, scenariu, sunet, montaj, muzica.

» Pelicula "L’Enfer d’Henri-Georges Clouzot", co-regizata de Ruxandra Medrea, a intrat pe lista scurta pentru Cel mai bun documentar.

» Distinctiile Academiei Franceze de Film vor fi decernate sambata, 27 februarie, la Teatrul Chatelet din Paris.

Premiile César reprezinta cea mai importanta distinctie acordata filmelor produse in Hexagon, fiind echivalentul francez al Oscarurilor, iar coproductia franco-romano-rusa a lui Radu Mihaileanu a obtinut nu mai putin de sase nominalizari: pentru "Cel mai bun film francez", "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun sunet", "Cel mai bun montaj", "Cea mai buna muzica" si "Cel mai bun scenariu original".

Filmul se afla in concurenta cu "Un prophète/Profetul" (Jacques Audiard), care a primit 13 nominalizari, "A l’origine"/"La origine" (Xavier Giannoli), cu 11 nominalizari, "Welcome"/"Bine ati venit" (Philippe Lioret), cu zece nominalizari. Chiar daca nu porneste din pole position, filmul lui Radu Mihaileanu are avantajul unui mare succes la public in Franta, unde, la doua saptamani de la lansare, a strans 750.000 de spectatori, fiind intrecut doar de blockbuster-ul american al lui Roland Emerich "2012" si de comedia "Trésor" (Claude Berri, FranIois Dupeyron). Pana acum, "Concertul" a strans doua milioane de spectatori in Hexagon, o performanta pe care Mihaileanu nu a mai atins-o cu nici unul dintre filmele sale.

"Le Figaro": "Un final entuziasmant, cu accente de Ceaikovski"
Dincolo de succesul comercial, filmul a inregistrat si un notabil succes de critica. "Le Figaro" noteaza ca Mihaileanu "face o fabula plina de caldura despre revansa pe care si-o iau cei umiliti, evacuati din propria viata, dar care pana la urma isi recastiga demnitatea si placerea de a trai". Cotidianul apreciaza de asemenea finalul, pe care il gaseste "entuziasmant, cu accente de Ceaikovski", in timp ce "Le Parisien" puncteaza pozitiv ca regizorul cu origini romanesti "ofera inca o data o partitura in care nu se falseaza, incarcata de umor, ironie si umanitate. Usoara ca o struna de vioara si serioasa ca o toba, pelicula face un portret al Rusiei recente, cu miliardari si nostalgici ai comunismului". Filmul lui Mihaileanu spune povestea lui Andrei Filipov, dirijor titular la Balsoi Teatr, considerat un geniu in Occident, care in timpul comunismului este dat afara pentru ca se opune "disponibilizarii" muzicienilor sai evrei, considerati "jidani si dusmani ai oamenilor".

 

Dupa 30 de ani, in Rusia "noilor imbogatiti", il regasim tot la celebrul teatru moscovit, doar ca in calitate de om de serviciu, afundat in alcool si depresie. El sustrage un fax din biroul directorului in care orchestra este invitata sa cante la Pleyel, in Paris, peste doua saptamani, in locul Filarmonicii din San Francisco. El alcatuieste o orchestra din fostele glorii ale Balsoi Teatr care i-au impartasit povestea si care, tot asa, ocupa slujbe dubioase: sofer de taxi, compozitor de muzica pentru filme porno, spalator de parbrize, vanzator de vechituri in piata. Planul este sa plece cu totii la Paris, pretinzand ca sunt Filarmonica Balsoi Teatr. Apare si o tanara exotica si misterioasa, o violonista pe care dirijorul vrea cu tot dinadinsul sa o aiba solista pentru lucrarea din Ceaikovski pe care o dirijase in ultimul concert sustinut in teatrul-emblema al Moscovei.

"Un prophète", favoritul Césarurilor din acest an
Nu filmul lui Mihaileanu este insa favoritul acestei editii, ci "Un prophète", pelicula lui Audiard care a intrat pe lista scurta a celor opt lungmetraje de la sectiunea "Cel mai bun film strain" a Oscarurilor din acest an. In plus, Jacques Audiard a fost trimis acasa cu mana goala de la Cannes, in 2009, de presedintele juriului, actrita Isabelle Hupert, care si-a preferat prietenul, austriacul Michael Haneke, pentru Palme D’Or. Spre deosebire de filmul lui Mihaileanu, care joaca pe cartea comediei, "Un prophète" este un film in cheie grava, pe o tematica sociala actuala.

Pelicula prezinta povestea lui Malik El Djebena (interpretat de Tahar Rahim), un tanar francez de origine araba, care isi descopera adevarata identitate dupa ce ajunge la inchisoare, un loc in care este obligat sa se maturizeze si sa devina un traficant de droguri respectat. Singurul argument care pledeaza impotriva lui Audiard e faptul ca in 2006 a primit nu mai putin de opt premii César pentru "De battre mon cœur s’est arrêté"/"si inima mi se opri in loc", inclusiv pentru regie si cel mai bun film.

» Ruxandra Medrea, al doilea cineast francez de origine romAna nominalizat la César
Pe lista Césarurilor de anul acesta figureaza si Ruxandra Medrea, regizor al documentarului "L’Enfer d’Henri-Georges Clouzot" alaturi de Serge Bromberg. Artista a plecat din Romania in anii ’80 si inainte de a se stabili in Franta a petrecut un timp in Austria. Cei doi au lucrat aproape doi ani la documentarul despre ultimul film al marelui regizor francez, ramas neterminat. Clouzot, unul dintre maestrii din anii ’60 ai thriller-ului, este considerat un omolog francez al lui Hitchcock, caruia i-a furat drepturile de ecranizare pentru romanul "Les Diaboliques" de Pierre Boileau. Ultimul sau proiect, "L’Enfer", scris in depresia pricinuita de moartea sotiei, se anunta o revolutie cinematografica. Una care, din nefericire, nu a mai avut loc, proiectul fiind uitat si scos la lumina acum de documentarul celor doi.

» Buget de 21 milioane dolari
Pelicula lui Mihaileanu, cu o distributie franco-ruso-romana, ii are printre actori pe Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru si Ovidiu Cuncea. Dintre ceilalti actori, familiar publicului roman e si francezul Lionel Abelanski, unul dintre actorii-fetis ai lui Mihaileanu, care a aparut si in "Trenul vietii". 60% din filmarile la "Concertul" s-au realizat in Romania (pe platourile Castel Film in special), o saptamana s-a filmat la Moscova, restul la Paris. Contributia romaneasca la film este de 1,6 milioane de lei, obtinuti la cea de-a doua sesiune a concursului de proiecte cinematografice din 2007 a CNC. O alta parte din bani – 3.875.000 de euro – a venit din partea Fondului Eurimages al Consiliului Europei. Productia are un buget total de 21 milioane dolari.

» Filmul lui Radu Mihaileanu are avantajul unui mare succes la public in Franta, unde, la doua saptamani de la lansare, a strans 750.000 de spectatori, fiind intrecut doar de blockbuster-ul american al lui Roland Emerich "2012" si de comedia "Trésor" (Claude Berri, FranIois Dupeyron). Pana acum, "Concertul" a strans doua milioane de spectatori.

Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă