1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialSaptamana foto a Romaniei la sediul Comisiei Europene

Saptamana foto a Romaniei la sediul Comisiei Europene

Fotografii inedite ale cineastului Dumitru Budrala sunt expuse la Bruxelles, in Belgia, in cadrul unei expozitii dedicate Sibiului, capitala culturala europeana

La sediul Comisiei Europene de la Bruxelles a fost vernisata recent expozitia de fotografie „Sibiu: traditie si contemporaneitate”, ce apartine directorului Studioului „Astra Film” din Sibiu, maestrul Dumitru Budrala. Evenimentul este parte integranta a programului „Saptamana Romaniei”, organizat in perioada 15-19 ianuarie de catre Delegatia Permanenta a Romaniei la UE si Ministerul Culturii si Cultelor.
Manifestarea se adreseaza diplomatilor si inaltilor functionari co-munitari, precum si presei internationale acreditate la Bruxelles, sub egida programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”. Expozitia cuprinde o selectie de 26 de lu-crari ale fotografului Dumitru Budrala, realizate in ultimii ani.
O parte dintre fotografii prezinta imagini ale vechilor cetati si fortificatii din Sibiu si din satele sasesti din imprejurimi, emblematice pentru secole intregi de istorie, cand Sibiul era cunoscut ca „cetatea invincibila” din sudul Transilvaniei. Alte lucrari surprind aspecte ale traditiilor si ritualurilor stravechi, reiterate an de an in zilele de sarbatoare de cetele de juni din Marginimea Sibiului, aproape la fel cum se facea cu sute de ani in urma.

Regal teatral in ianuarie

Impreuna, fotografiile dau masura multiculturalitatii Sibiului, un spatiu care imbina traditia romaneasca si cea saseasca, istoria si prezentul, maretia monumentelor si energia oamenilor. Deschiderea onorifica a expozitiei „Sibiu: traditie si contemporaneitate”, a avut loc, luni, la pranz, in prezenta comisarului european pentru Educatie, Invatamant si Cultura, Jan Figel, si a ambasadorului Lazar Comanescu, seful Reprezentantei permanente a Romaniei la Uniunea Europeana.
Serile sfarsitului de saptamana vor fi acaparate la Sibiu de un alt eveniment teatral ce promite sa atraga atentia unui numeros public. Pentru vineri si sambata, (19/20 ianuarie) de la ora 19.00, la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu sunt programate doua reprezentatii cu spectacolul interdisciplinar „Balul”, in regia sibianului Radu Alexandru Nica.
Dupa o idee „Theatre de Compagnol”, spectacolul se deruleaza printr-o serie de povestiri redate prin intermediul muzicii si al dansului intr-o estetica apropiata filmului mut. Regizorul Radu Alexandru Nica, laureat al premiului „Uniter” pentru debut regizoral, ilustreaza, astfel, istoria contemporana a Romaniei. Subiectul abordat este de larg interes: cum au evoluat mentalitatea si modul de viata ale omenirii in genere si ale poporului roman, in special in ultimii 80 de ani ai secolului XX. Ringul de dans al unei sali de bal devine scena pe care se vor derula ultimele zece decenii ale istoriei romanesti, redate intr-o serie de drame personale, dar reprezentative pentru societatea in care au loc. Scenografia ii apartine lui Helmut Sturmer, iar in spectacol vor juca actori precum Diana Fufezan, Pali Vecsei, Ofelia Popii, Gabriela Neagu, Florin Cosulet, Adrian Matioc, sau Valeriu Rata. Pentru duminica, 21 ianuarie, este programat spectacolul „Vremea dragostei, vremea mortii”, de Fritz Kater, in regia aceluiasi Radu Alexandru Nica, dupa un concept multimedia elaborat de Andu Dumitrescu.

Expozitii si documentare

Totodata, joi seara, la Imperium Pub, pe B-dul Nicolae Balcescu din Sibiu, este programat evenimentul lunii in locatia respectiva, un concert unplugged cu formatia „Krypton”. Amatorii de expozitii au la dispozitie toata luna ianuarie evenimentul intitulat „Tezaure umane vii” (Muzeul „Astra”, Casa „Hermes”, in Piata Mica), o expozitie de cultura si traditie populara romaneasca, iar „devoratorii” de documentare se pot delecta cu titluri precum „Facatorul de minuni” (Catalin Stefanescu, pe 17 ianuarie), „Pasari moarte” (Robert Gardner, 18 ianuarie) si „Familia Belov”(Victor Kossakovski, 19 ianuarie).

Cele mai citite

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Călin Georgescu a transmis într-un interviu că NATO va ataca Rusia din România

Călin Georgescu răspândește din nou informații false. Într-un interviu, el i-a spus unui fost soldat american, fără a avea dovezi, că NATO va ataca...
Ultima oră
Pe aceeași temă