13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialŞansele şi capcanele frontului anti-PSD

Şansele şi capcanele frontului anti-PSD

PSD și Ponta pot fi înfrânți doar dacă pe dreapta apare Liderul – imposibil -, fie dacă frontul anti-PSD își lărgește bazinul electoral, ieșind din capacana în care vrea să-l arunce mașinăria PSD, cea a băsismului.

Metamorfoza campaniei pentru euro­par­la­mentare într-o nebunie pentru pre­zi­den­țiale era mai mult decât previzibilă, toate evoluțiile de pe scena politică din ultimele luni anunțau asta. Nu doar pentru că scorurile ob­ți­nu­te la europarlamentare vor genera repoziționări ale par­tidelor și noi alianțe, aici jo­cul este deschis, cât mai ales pentru a plasa pe scenă și a maximiza șansele can­didaților prezidențiali. Ve­dem cum campania PSD, debutată în forță în fie­fu­rile baronilor penali, este, de fapt, una pentru lansarea oficială a can­didaturii lui Ponta, anunțată pe tot par­cursul turneului, bazată pe construcția unei platforme anti-Băsescu, la care este in­vitat să adere oricine.

Mesajul este inevitabil centrat pe zona jus­tiției, pentru că PSD, ca și dreapta și Bă­sescu însuși, a clamat mereu, evident din perspective diferite, că marea realizare a „regimului Băsescu“ este justiția / an­ti­corupția. Ultimele evoluții, în special cru­ciada împotriva baronilor, dau dreptate tuturor taberelor, așa încât nu e de mirare că PSD prin sloganul „să terminăm cu justiția lui Băsescu“ caută să mobilizeze energiile și entuziasmele poporului pe­se­dist în jurul corupției, așa cum dreapta, în 2004 și 2009, a mobilizat în jurul an­ti­corupției. Însăși prezența lui Ponta în noua postură de prezidențiabil alături de penali din categoria Mazăre are acest tâlc, pe de o parte, vrea să spulbere îndoielile ba­ronilor că au fost lăsați din brațe pradă DNA și, pe de alta, oferă breslei corupților garanția că toate se vor termina curând, ziua marii eliberări nefiind departe, iar ho­ția nestresată va intra în matca ei fi­rească din vremurile de glorie apusă ale lui Năstase. Al doilea rând de mesaje con­ține disculparea furtului – „îmi pare rău că Solomon e la închisoare“ – și pro­mi­siunea răzbunării – „Băsescu va intra la pușcărie“ –, dar și unul de respirație mai largă: hoția nu-i cine știe ce scofală, din moment ce șefii ei sunt la mare cinste. Astfel, candidatura lui Pon­ta se construiește pe același front antibăsist, nici nu era prea complicat, ce conține, în esența lui, de data aceas­ta, spre deosebire de ale­ge­ri­le anterioare, proiectul an­tijustiție. De aici încolo se poate dezvolta nestingherit, antibăsismul permițând o paletă largă de teme, în funcție de public, dar pilonul cen­tral rămâne antijustiția … continuare pe Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă