2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞansă la normalitate pentru copiii hipoacuzici

Şansă la normalitate pentru copiii hipoacuzici

Diagnosticarea afecţiunilor auditive în rândul copiilor este esenţială în România, ţinând cont că se nasc anual peste 170.000 de copii, iar aproximativ trei din 1.000 se nasc surzi sau cu deficienţe de auz. Adică, în fiecare an se nasc aproximativ 500 de copii cu probleme de auz. Ce facem pentru ei?

Pentru aceşti copii, şansa de recuperare şi integrare o reprezintă intervenţia medicală timpurie, urmată de un lung proces de reabilitare prin terapie logopedică specifică. Iar pentru ca deficienţele de auz să poată fi identificate la timp, este necesară testarea timpurie a auzului la nou-născut.

Standardele internaţionale reco­mandă testarea bebeluşului în vârstă de până la o lună de viaţă şi, în cazul depistării unei hipoacuzii, intervenţia timpurie prin operaţie de implantare cohleară.

Nedepistarea hipoacuziei la timp duce la o recuperare mult mai grea şi de lungă durată şi afectează şansele copilului de a se integra social şi în învăţământul de masă.

Începând cu anul 2015, procedurile de screening  pentru depistarea precoce a deficiențelor de auz la nou-născuți sunt asigurate prin program național în toate maternităţile și pentru toţi copiii nou-născuți din țară. În prezent, 17 maternităţi din întreaga ţară dispun de condiţiile necesare pentru depistarea surdității la nou-născuți. Alături de acestea, 10 unități medicale (spitale – centre de diagnostic și maternități)  au fost echipate prin trei proiecte în perioada 2013-2016, de către Asociaţia Audiosofia, cu ajutorul unor finanţări totale de 607.700 lei câştigate la concursul „Lumea prin culoare şi sunet“ al Fundaţiei Orange.

Diana, cel mai tânăr pacient

Diana este unul din copiii care au beneficiat de testare auditivă imediat după naştere în cadrul Spitalului „Marie Curie“ din Bucureşti. Diagnosticul de hipoacuzie bilaterală profundă l-a primit încă de la vârsta de trei luni, realizat de dr. Alexandra Neagu, președintele Asociației Audiosofia, medic primar ORL, competență audiologie la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti.

În urma diagnosticului, medicii au decis realizarea unei intervenţii terapeutice precoce prin protezare auditivă la vârsta de patru luni, urmată de implantarea cohleară bilaterală la vârsta de nouă luni. Intervenţia a fost realizată cu succes, iar Diana a devenit cel mai mic pacient implantat bilateral din România.

„Datorită testării auditive, diagnosticării precoce și implantului cohlear, fetița va avea acum o șansă la o viață normală și va auzi aproape ca un copil normal“, a declarat dr. Alexandra Neagu.

„Aveam o încredere uriaşă în echipa de la Spitalul Marie Curie, fiind prima noastră alegere, atunci când am aflat că este posibil ca fetiţa noastră să fie neauzitoare. Mulţumim enorm echipei de medici care s-a ocupat temeinic de micuţa Diana şi le dorim succes în rezolvarea cât mai multor situaţii similare, să reuşească minuni, aşa cum au făcut pentru copilul nos­tru imposibilul posibil“, a declarat Alina Savu, mama Dianei.

Şanse egale pentru toţi copiii

La începutul anului 2014, Asociația Audiosofia a inaugurat un cabinet modern de audiologie pentru investigaţii de auz și re­glaje la implant cohlear în cadrul Spitalului „Marie Curie“, cel mai mare spital pentru copii din România.

În anul următor a dotat cu aparatură de screening auditiv alte șase spitale din România: Spitalul Clinic Elias București, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei“ Galați, Spitalul Județean Alexandria, Spitalul Județean Pitești, Maternitatea Ploiești. Echiparea spitalelor de copii din ţară a continuat cu alte două centre de audiologie şi diagnostic în cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova şi în cadrul Spitalului de Urgenţă Zalău. Alături de echiparea spitalelor, Asociaţia Audiosofia a dezvoltat proceduri de screening auditiv neonatal şi cursuri de pregătire pentru medici în cadrul Spitalului de Urgenţă din Timişoara.

„Sperăm ca prin dotarea acestor spitale cu aparatura de testare a auzului la nou-născut să facilităm o depistare a problemelor de auz încă din primele zile de viață, implicit o intervenție precoce și o reabilitare auditiv-verbală, urmată de integrarea în societate a acestor copii“, a declarat președintele Asociației Audiosofia, dr. Alexandra Neagu.

Testări gratuite prin Asociaţia Audiosofia

În total, prin cele trei proiecte realizate în perioada 2013-2016, peste 14.000 de copii din întreaga ţară au fost testaţi auditiv gratuit în cadrul proiectelor realizate de Asociaţia Audiosofia.

Pentru echiparea centrelor de audiologie din ţară şi susţinerea screening-ului neonatal, Asociaţia Audiosofia alături de Fundaţia Orange au investit în total 777.920 lei.

Începând din anul 2012, Fundaţia Orange organizează anual un concurs de finanţare prin intermediul căruia a oferit peste 1.500.000 euro în beneficiul persoanelor cu deficienţe de auz şi/sau de văz din întreaga ţară, fiind unul dintre cei mai puternici susţinători ai acestui grup în România.

Cele mai citite

CCR lovitură pentru PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie: Legea pentru transformarea în SRL-uri e neconstituțională

Modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Vladimir Putin a anunțat că a lovit Ucraina cu o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, Oșernik

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, 21 noiembrie 2024, că Rusia a testat o rachetă de tip intermediar, utilizând-o într-un atac asupra Ucrainei....
Ultima oră
Pe aceeași temă