Pofta pentru cheltuieli, mai mult sau mai putin justificate, a echipei fostului director general al Spitalului Clinic Judetean Sibiu, Ioan Cotarla, a lasat institutia cu mai bine de jumatate din bugetul pentru 2005 irosit deja in primele cinci luni ale anului.
Potrivit declaratiilor noului director general al spitalui, Minerva Boitan, in aceeasi perioada unitatea a acumulat datorii de peste 38 de miliarde lei catre furnizorii de medicamente si materiale consumabile sanitare sau servicii.
Din aceasta cauza, in perioada urmatoare, o echipa de economisti si juristi va analiza contractele in care spitalul si-a asumat diverse obligatii de plata.
„Nu mai putem plati aproape nimic, mai ales ca in conditiile de subfinantare initiala, fostii administratori au cheltuit cam sase miliarde lei in fiecare luna pentru medicamente, consumabile medicale, servicii sau intretinere. Odata ce aceste sume s-au dus, pentru restul anului ne mai raman sume mult mai mici la dispozitie, cam trei miliarde lei lunar pentru medicamente si consumabile si alte 3,2 miliarde lei pentru intretinere”, a afirmat Minerva Boitan.
Pentru ca exista suspiciunea ca unele contracte ar fi putut fi incheiate „cu pile”, noua conducere a Spitalului Clinic Judetean a dispus verificarea tuturor actelor incheiate pentru servicii externalizate cu diverse firme din Sibiu sau din tara. In special, contractele pentru furnizarea de agent termic il nemultumesc pe noul director al spitalului, care a spus ca in acest domeniu au fost cheltuite sume apreciabile pentru modernizarea instalatiilor de termoficare ale unitatii medicale, dar pretul platit pentru operatiune este un consum mare de gaz.
„Cea mai mare nemultumire o provoaca „Eurocontor”, furnizorul de energie termica pe care il consider vinovat de consumul mare de gaz. De altfel, toate contractele vor fi rediscutate, iar la unele firme vom renunta pentru ca nu toate respecta clauzele contractuale asumate, iar calitatea serviciilor lor lasa de dorit”, a mai spus Minerva Boitan. Aceasta a completat ca va solicita Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) sa aloce pentru perioada urmatoare sume de bani in plus din care sa poata fi acoperite cheltuielile institutiei medicale.
Pe de alta parte, directorul executiv al CJAS, Gheorghe Popa, a declarat ca nu poate fi vorba despre o suplimentare a fondurilor destinate spitalului, pentru ca acestea sunt alocate strict, in conformitate cu reglementarile Ministerului Sanatatii si CNAS, iar cheltuielile au fost aprobate in functie de numarul de cazuri tratate in cadrul spitalului. Acesta sustine ca bugetul anual alocat unitatii sanitare ajunge la 391,62 miliarde lei, din care 225,2 miliarde lei reprezinta segmentul financiar alocat cheltuielilor de personal (in special salarizare), iar alte 44,5 miliarde cheltuielile necesare cu medicamentele.
Popa a mai spus ca lipsa de fonduri suficiente nu poate fi o chestiune imputabila direct CJAS si ca institutia pe care o conduce a decontat integral si la termen toate sumele cu destinatie precisa stabilita ca atare prin Legea 511, a bugetului de stat pentru 2005.