25.3 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialSambata seara, la facultate

Sambata seara, la facultate

Studioul Casandra, locul unde erau prezentate mare parte din productiile  absolventilor de la UNATC, nu mai functioneaza. Acum, debutantii isi joaca spectacolele la sediul facultatii.

Daca aveti vreodata chef sa mer­geti la teatru si nu v-ati cum­parat din timp bilete, trebuie sa stiti ca Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica progra­mea­za spectacole in fiecare saptamana. Acolo am ajuns si eu intr-o sambata seara dupa vreo doua vizite la casele de bilete ale unor teatre si dupa cateva priviri mirate ale casierelor ("La spectacolul acesta, biletele s-au vandut de acum doua saptamani!") si nu mi-a parut rau. Odata ajuns in cladirea de pe strada Matei Voievod am avut chiar posibilitatea sa aleg. Nu unul, ci doua spectacole erau programate la aceeasi ora: "Vassa Jeleznova" si "Chinezi". Am renuntat la Gorki in favoarea unui dramaturg inca in viata si pot spune ca am petrecut o sambata seara placuta la facultate.

"Chinezi" este una din cele patru piese pentru doi actori care compun prima culegere de texte intr-un act a dramaturgului si romancierului englez Michael Frayn. La noi, autorul este cunoscut pentru piesa "Noises Off" (Liniste in culise sau Scandal in culise) care a fost montata destul de des in mai toata tara si care a fost punctul de plecare al unui film cu Michael Caine. Dupa marturisirile autorului, piesa a fost scrisa in urma unei reprezentatii cu "Chinezi", cand Frayn a asistat la spectacol din culise. Dupa reprezentatie a zis ca spectacolul i s-a parut mai amuzant privit din culise decat din sala si s-a gandit sa scrie o piesa despre cum se vad lucrurile "din spate". Si inchipui­ti-va ce trebuie sa fie in culise la o piesa cu doi actori si cinci personaje, in care trecerea de la un personaj la altul are loc in cateva secunde.

"Chinezi" este o comedie bulevardiera in care ceea ce se anunta a fi o banala cina cu trei cupluri se transforma intr-un dezastru. Problema e ca una dintre gazde a uitat ca unul din cuplurile invitate s-a destramat si il invita la masa si pe "fostul". Urmeaza o seara in care gazdele incearca sa evite o intalnire intre cei doi "fosti" aflati in camere diferite.

Daca nu tinem cont de personajul "DJ-ului intr-o discoteca psihedelica" ce, din pacate, este doar bifat, de o gluma pe baza de urina, care mai mult strica, si de acustica si vizibilitatea deficitare ale salii, spectacolul UNATC-istilor poate fi un concurent serios pentru oricare alta comedie de pe oricare alta scena bucuresteana. Sub coordonarea regizoarei (si profesoarei) Andreea Vulpe, cei doi tineri actori, Sabrina Iaschevici ai Felix Dumitrescu, reusesc sa creeze un spectacol amuzant si antrenant numai bun pentru o "seara de distractie".

Dar "Chinezi" este doar una din productiile noii forme (spectacole in diferite locuri din Bucuresti sau in cele patru sali de la sediu deschise publicului) a Studioului Casandra, teatrul cu cele mai multe premiere intr-un an si cu cei mai putini bani investiti in produc­tie. Pana in acest moment, in stagiunea 2008-2009, Casandra a produs 15 spectacole. Si stagiunea nu s-a incheiat…

Chinezi
Comedie. 1h.
Autor: Michael Frayn. Proiect realizat: Lect. univ. dr. Andreea Vulpe, Asist. univ. Raluca Rusu.
Coordonator anul III Arta Actorului: Doru Ana. Cu: Sabrina Iaschevici, Felix Dumitrescu.
UNATC – Sala "Ileana Berlogea" (Str. Matei Voievod 75-77, Tel. 021/252.80.20 /int. 115). joi, 16 aprilie, ora 19.00. Intrarea la spectacole este libera in limita locurilor disponibile.

Cele mai citite

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....
Ultima oră
Pe aceeași temă