17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSalvatorii de la Petrila, trimisi la moarte de directorul minei

Salvatorii de la Petrila, trimisi la moarte de directorul minei

Potrivit procurorilor care ancheteaza cazul tragediei de la mina Petrila din 15 noiembrie 2008, directorul unitatii ar fi refuzat sa evacueze salvatorii din subteran inaintea celei de-a doua explozii. Fostul director Aurelian Necula are pe constiinta 13 suflete care au pierit atunci in conditii dramatice, sustin procurorii care ancheteaza cazul. Necula este cercetat pentru ucidere din culpa si risca sa-si petreaca urmatorii 18 ani dupa gratii. Ancheta procurorilor este aproape de finalizare, iar acestia au stabilit ca directorul este responsabil si pentru victimele din cea de-a doua explozie. "A existat o discutie intre procurori si reprezentantii ITM, referitoare la legatura de cauzalitate dintre prima si a doua explozie, daca toate victimele cad in sarcina fostului director", a spus procurorul de caz Ioan Nicodim.

 

Acesta a afirmat ca intre prima deflagratie si cea de-a doua s-a constatat necesitatea de a fi evacuate de urgenta persoanele care au intrat in subteran, respectiv salvatorii minieri, dar Necula, care era seful comandamentului, a refuzat categoric. In a doua explozie au mai murit patru oameni si alti trei au fost raniti. Fostul director al Exploatarii Miniere Petrila a contestat deja la Tribunalul Hunedoara procesul-verbal intocmit de inspectorii de munca, prin care era considerat unul dintre principalii responsabili pentru accidentul colectiv de munca. Necula a cerut si anularea procesului-verbal de cercetare a evenimentelor si a tuturor actelor subsecvente si s-a indreptat impotriva Inspectoratului Teritorial de Munca Petrosani, IT Hunedoara si Inspectiei Muncii Bucuresti si contesta prezenta in actul de cercetare a inspectorilor de munca de la Petrosani.

 

In cazul accidentului, Inspectia Muncii a stabilit ca exista cinci persoane cu functii de conducere de la subunitatea extractiva care sunt responsabile pentru nereguli care au dus la producerea deflagratiilor. Doi dintre responsabili au murit in accident, dar pentru ceilalti trei se continua cercetarile. Acestia sunt: directorul sucursalei de la acea data, Aurelian Necula, inginerul-sef cu securitatea miniera de la Petrila, Gheorghe Rosu, precum si seful statiei de salvare miniera de la Petrila, Dan stefan Ungur. Ei sunt cercetati pentru comiterea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si pentru incalcarea normelor de securitate a muncii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă