15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSalvati soldatul Shalit!

Salvati soldatul Shalit!

Armata israeliana a primit ordinul de a se pregati pentru „o operatiune militara de mare anvergura si de durata, pentru a lovi organizatiile teroriste, liderii lor si pe toti cei implicati” in rapirea, duminica, a unui militar israelian care are si cetatenie franceza, caporalul in varsta de 20 de ani Gilad Shalit, a declarat ieri seful Executivului de la Ierusalim, Ehud Olmert.
Caporalul Gilad Shalit a fost rapit duminica, in zori, in urma unui raid al unui comando palestinian care a ajuns, printr-un tunel sapat pe sub zidul de securitate, in mijlocul unitatii militare de la postul de control de la Kerem Shalom (langa frontiera cu Fasia Gaza). Alti doi militari israelieni au fost ucisi.
In replica, forte de elita si unitati de blindate israeliene, sustinute de tancuri, au fost desfasurate la frontiera Fasiei Gaza, fiind pregatite sa reocupe acest teritoriu din care armata israeliana s-a retras anul trecut, dupa 38 de ani.
Autoritatile de la Ierusalim au afirmat clar ca ii considera pe toti liderii palestinieni responsabili pentru rapirea militarului, operatiune revendicata in comun de Brigazile Ezedin Al-Qassam („bratul inarmat” al Hamas), Comitetele pentru Rezistenta Populara (CRP) si „Armata Islamului” (o grupare necunoscuta pana in prezent, despre care se presupune ca s-a desprins din Comitetele pentru Rezistenta Populara).
Un reprezentant al Comitetelor pentru Rezistenta Populara a anuntat, printr-un apel telefonic la biroul agentiilor franceze de presa din Ramallah, ca aceasta grupare il detine pe militarul rapit si ca acesta este „intr-o stare buna”. Dupa cateva ore insa, purtatorul de cuvant al CRP a declarat ca organizatia nu stie unde se afla Shalit. Reactiile din tabara palestiniana la operatiunea de comando si la capturarea militarului israelian – prima dupa 12 ani – indica tensiuni nu doar intre presedintele moderat Mahmud Abbas si Hamas, ci chiar si in cadrul Hamas, intre liderii din Cisiordania si Fasia Gaza si cei din Siria, care se dovedesc mai extremisti.
Consulatul Egiptului din Gaza (care a mai servit drept intermediar pe langa Hamas) a luat legatura cu rapitorii, solicitand sa se permita trimiterea unei echipe de medici care sa ii acorde ingrijiri lui Shalit, ranit in atac.
Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, i-a convocat pe ambasadorii tarilor membre permanente in Consiliul de Securitate al ONU, solicitandu-le sprijinul. Parisul s-a implicat, de asemenea, in eforturile diplomatice pentru eliberarea lui Gilad Shalit, care are si cetatenie franceza. Ambasadorul Frantei in Israel si-a anuntat intentia de a vizita familia militarului.
Presedintele Mahmud Abbas si alti lideri palestinieni au lansat apeluri la eliberarea militarului israelian. Rudele unor palestinieni detinuti de Israel au organizat insa in Gaza City o manifestatie impotriva eliberarii lui Gilad Shalit, cerand ca acesta sa fie folosit pentru un schimb de prizonieri, desi oficialii israelieni au declarat categoric ca nu vor accepta eliberarea nici unui detinut palestinian. Brigazile Martirilor Al-Aqsa, grupare inarmata apropiata miscarii Fatah a presedintelui Abbas, au cerut, de asemenea, ca Shalit sa nu fie eliberat si au amenintat Israelul cu folosirea armelor chimice si biologice, daca Fasia Gaza va fi reocupata de armata israeliana.

Cele mai citite

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...

Prognoza de creștere economică pentru 2024, revizuită la 2,8%; inflația estimată la 4,5% și deficitul comercial în creștere

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul 2024, reducând estimarea de la 3,4% la 2,8%. Conform...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă