0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalvarea siturilor arheologice

Salvarea siturilor arheologice

» Ministerul Culturii a aprobat o subventie de 3,7 miliarde de lei vechi, bani destinati cercetarilor arheologice din judetul Constanta.

» Opt situri vor beneficia de aceste fonduri, "grosul" de 2,5 miliarde fiind alocat santierelor de la Histria si Tropaeum Traiani.

 

Desi se ocupa de una dintre cele mai bogate zone din tara, din punctul de vedere al vestigiilor antice, arheologii constanteni nu au avut niciodata la dispozitie fonduri substantiale, care sa le permita cercetari amanuntite. Cu salarii ridicol de mici, fara dotari tehnice care sa le permita sa lucreze "ca la carte" sau sa se deplaseze pe teren ori de cate ori era nevoie, specialistii constanteni au fost obligati sa se descurce cu ce aveau, lipsurile fiind compensate doar de teribila lor "foame" de munca si de dragostea pentru profesia aleasa. In ciuda neajunsurilor de ordin administrativ, arheologia autohtona a supravietuit iar specialistii Muzeului National de Istorie Constanta au oferit mereu opiniei publice noi dovezi ale unui trecut memorabil.
Ruinele antice presarate pe intinderea Dobrogei atrag anual mii de turisti din intreaga lume, dornici sa afle mai multe despre istoria acestui tinut cosmopolit. Statul roman a subventionat aceasta activitate cu sume prea mici pentru a acoperi necesarul. Cu cateva zeci de milioane pe an, abia s-au putut conserva zidurile antice ale unor cetati, astfel incat nu s-a pus si problema unor noi cercetari sau restaurari mai serioase. Zilele trecute, Ministerul Culturii a anuntat insa alocarea unei sume record pentru cercetarea arheologica din judetul nostru. Este vorba despre 3,7 miliarde lei vechi, o suma importanta daca tinem cont de "firimiturile" date in ultimii ani. Muzeul National a primit de curand aprobarile necesare, iar sumele urmeaza a fi virate intr-un timp cat mai scurt. Trebuie spus insa ca acesti bani nu ar fi venit probabil niciodata daca istoricii constanteni nu ar fi depus numeroase solicitari la minister, pentru alocarea unor fonduri de cercetare.

Opt santiere
Directorul adjunct al Muzeului National de Istorie si Arheologie Constanta si coordonatorul activitatii de cercetare pe teren, profesorul Gheorghe Papuc, a declarat ca suma de 3,7 miliarde de lei reprezinta o subventie care nu are legatura cu bugetul anual al muzeului. Membru al Comisiei Nationale de Arheologie, Papuc a afirmat ca de acesti bani vor beneficia opt dintre santierele arheologice aflate pe teritoriul judetului. "Grosul" de 2,5 miliarde va merge la santierele Histria (1,5 miliarde) si Tropaeum Traiani – Adamclisi (975 milioane). De asemenea, o jumatate de miliard va fi folosita pentru cercetari in situl de la Capidava, in timp ce 300 de milioane vor ajunge pe santierul de la Ulmetum (Pantelimon). Pe lista santierelor subventionate se mai afla Albesti (150 de milioane), Ovidiu, Cheia si Carsium – Harsova, ultimele trei urmand sa primeasca fiecare cate 100 de milioane lei vechi.
Histria si Adamclisi primesc cei mai multi bani atat pentru ca sunt si cele mai mari santiere dintre cele opt, dar si pentru ca sunt vizate de foarte multa vreme. Date fiind suprafetele celor doua situri, aici este nevoie de o intensa activitate de conservare, cercetare si nu in ultimul rand, restaurare. In momentul de fata, Histria se afla intr-o prima faza de amenajare muzeistica in teren. Este vorba despre o asa-zisa conservare primara efectuata prin intarirea unor ziduri de incinta si ridicarea acestora in forma initiala. Acest program se va finaliza la finele anului viitor, dupa care activitatea de cercetare si restaurare va trece intr-o noua faza. In momentul de fata, siturile mari precum Histria si Adamclisi nu pot oferi alte mari surprize, cum ar fi descoperirea unor noi edificii. Este insa nevoie ca tot ceea ce s-a descoperit pana acum sa fie conservat si restaurat asa cum trebuie, in acelasti timp istoricii continuand si munca de cercetare in perimetrul deja relevat. z

CONSECINTE
» Doar un inceput

Subventia promisa de minister va ajuta la efectuarea unor noi cercetari arheologice, dar nu sunt nici pe departe de ajuns sa rezolve toate problemele cu care se confrunta acest sector de activitate.
Siturile antice ale Dobrogei pot fi puse in valoare doar prin investitii importante si succesive.
Doar trei dintre santiere (Histria, Adamclisi si Callatis) se ridica in prezent la nivelul pretentiilor europene.

SPECIALISTUL
» Vestigii noi

"In limbajul profesional, un santier arheologic poate fi de patru tipuri, si anume vechi (intre 70 si 100 de ani), traditional (in jur de 50), relativ recent (peste 15 ani) si nou (in jur de 10 ani). In judetul Constanta, cele mai vechi sunt Histria, unde cercetarile au fost demarate oficial in anul 1914, si Tropaeum Traiani, care are peste un secol. Din acest punct de vedere,  cel mai nou santier este cel de la Cheia, unde se efectueaza de cativa ani cercetari de specialitate. Aici s-au descoperit doua asezari, una din perioada elenistica, iar cealalta datand din epoca bizantina. Lucrarile de aici se afla sub directa coordonare a profesorului Constantin Bajenaru".

Cele mai citite

Comisia Europeană intensifică investigațiile privind rețeaua X pentru încălcarea reglementărilor UE

Comisia Europeană a anunțat că extinde investigațiile legate de posibilitatea ca platforma X, deținută de Elon Musk, să fi încălcat reglementările UE privind moderarea...

Mii de oameni se adună la Washington, pentru a protesta împotriva învestirii lui Trump

Activiști pentru drepturile femeilor au protestat împotriva politicilor viitoare, despre care spun că le vor amenința drepturile constituționale Trump a promis că va face...

Avocații lui Navalnîi, condamnați pentru extremism în Rusia: SUA denunță atacurile asupra disidenței

Washingtonul a criticat dur condamnarea a trei avocați ai fostului lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, calificând decizia drept o nouă încercare a Moscovei...
Ultima oră
Pe aceeași temă