-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalvarea, fara salvare?

Salvarea, fara salvare?

Un echipaj al Ambulantei Constanta a fost atacat in urma cu trei zile de rudele furibunde ale unui batran care s-a stins in asteptarea ajutorului medical. Acum patru zile, in Cluj-Napoca, trecatorii au inceput sa urle de indignare dupa ce un vehicul al Ambulantei a trecut fara sa opreasca pe langa o tanara care agoniza strivita intre fiarele unei masini. In amandoua cazurile, autoritatile au gasit rapid scuze. La Constanta, Salvarea a ajuns cu intarziere pentru ca ambulantele din cea mai apropiata localitate de domiciliul solicitantului ar fi fost plecate sa intervina intr-un accident. La Cluj s-a emis o alta explicatie: masina care a trecut pe langa tanara femeie nu ar fi avut echipamentul potrivit pentru interventie. Incidentele de acest gen arata ca populatia, nemultumita de serviciile Ambulantei, a inceput sa treaca de la sentimentul fatalitatii (revolta tacuta) la actiune.

 

Indignarea oamenilor nu se mai manifesta prin simple proteste verbale, ci prin aplicarea unor "corectii" fizice echipajelor ambulantelor. Agresivitatea publica a rabufnit dupa un sir mult prea lung de domni si doamne "Lazarescu", plimbati intre spitale pana la obstescul sfarsit sau ramasi "neplimbati" in aceasta lume, din cauza echipajelor de salvare care au ajuns prea tarziu.
In total contrast cu imaginea bolnava a serviciului romanesc de ambulanta – ineficienta salvarii demonstreaza din plin incrancenata rezistenta la schimbare a sistemului medical local –, nu putem ignora imaginea luminoasa a SMURD, un serviciu de urgenta eficient, cladit caramida cu caramida de doctorul Raed Arafat, ce-i drept in afara structurilor intepenite ale Ministerului Sanatatii.

 

Un barometru potrivit al profesionalismului acestui serviciu este faptul ca populatia nu i-a agresat niciodata echipajele, ba chiar l-a iubit din momentul conceperii lui. In Ardeal, SMURD a reusit sa devina, de pilda, institutia in care oamenii au cea mai mare incredere, dupa Biserica.
Nu putem sa nu remarcam insa faptul ca parintele SMURD, in prezent subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, oricat de dornic de inovatie si reformator ar fi, nu pare sa poata rezolva – cel putin deocamdata – problemele grave ale Ambulantei. "Monstrul cu girofar" are capete in toata tara, inghite benzina cu nemiluita pentru masini care nu merg, inscrie in foile de parcurs zeci de mii de kilometri neefectuati sau tine in garaj ambulantele noi, cumparate cu bani grei de stat pentru a salva viata oamenilor.

Au existat, ce-i drept, cateva controale ministeriale in urma carora sefii unor servicii judetene de salvare au fost rejectati din posturi dupa descoperirea unor nereguli in activitatea lor. Insa dupa aceste actiuni lucrurile s-au impotmolit. Structurile incremenite ale sistemului sanitar de stat par sa fi castigat – daca nu batalia, macar un armistitiu reconfortant in razboiul cu reforma.

Imbucuratoare sunt, in contextul puternicei rezistente la schimbare a vechiului sistem, extinderea rapida a SMURD in judete si dezvoltarea serviciilor private de ambulanta, dotate cu masini moderne si echipamente de interventie sofisticate. Daca ar fi sa judecam situatia generala a Ambulantei dupa numarul masinilor noi, private, intalnite in fiecare zi in traficul din Bucuresti, am crede probabil ca Romania este una dintre tarile europene cu cel mai performant serviciu de salvare. Insa nu trebuie sa uitam ca acest serviciu privat se adreseaza doar persoanelor care-si permit sa-l plateasca. Momentul in care serviciile de ambulanta ale Ministerului Sanatatii vor inspira populatiei la fel de multa incredere ca si SMURD-ul doctorului Raed Arafat se lasa inca asteptat.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă