4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalvamar si posturi de prim-ajutor

Salvamar si posturi de prim-ajutor

Reglementarile adoptate recent de Executiv prevad obligatii si indatoriri pe care trebuie sa si le asume administratiile publice locale pe a caror raza se afla plajele cu destinatie turistica. Bugetele locale vor trebui sa aloce fonduri pentru infiintarea si functionarea serviciilor publice de salvare si a posturilor de prim-ajutor, sa asigure efectuarea lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa pana la zona limitrofa plajelor turistice. De asemenea, tot administratiile locale trebuie sa asigure ordinea si linistea publica prin intermediul politiei, jandarmeriei si gardienilor publici. Plajele turistice vor fi inchiriate din acest an in conditiile H.G. nr. 241/2006 de Directia Apelor „Dobrogea-Litoral” agentilor economici interesati sa obtina o concesiune pe zece ani care sa le permita recuperarea investitiilor pe care le vor face pentru a atrage cat mai multi turisti. Inchirierea bunului proprietate publica se va face prin licitatie, organizata in conditiile legii, cu posibilitatea prelungirii contractului de concesiune.

Bani albi pentru zile… reci

Sumele ce vor intra in conturile DADL au deja stabilita destinatia. Conducerea institutiei sustine ca protectia si conservarea plajelor litorale prin amplasarea panourilor de protectie impotriva eroziunii eoliene si executarea dunelor de nisip pe sectoarele de plaja ingusta este una dintre prioritati. Alte sume vor fi alocate lucrarilor de reabilitare a plajelor dupa sezonul rece, executarea tuturor operatiunilor de intretinere pe sectoarele ramase necontractate si lucrari de evacuare a algelor depuse la mal pe toata lungimea tarmului. Una dintre preocuparile conducerii DADL este promovarea de studii si proiecte privind stoparea proceselor de eroziune marina, actualizarea cadastrului, intretinerea axului cadastral, achizitionarea de utilaje specifice executarii lucrarilor de conservare si pregatire a plajelor. Punerea la dispozitia agentilor economici a caietelor de sarcini privind concesionarea plajelor este o operatiune ce va fi demarata la jumatatea lunii martie. Cei care se pregatesc sa participe la licitatie trebuie sa stie ca le sunt necesare autorizatii emise de autoritatea centrala pentru turism.

Sarcini pentru operatori

Inca de pe acum se stie clar care vor fi obligatiile pe care le vor avea concesionarii plajelor de pe litoral incepand din momentul in care au castigat selectia de oferte. Intretinerea si igienizarea zilnica a suprafetei inchiriate, mentinerea in buna stare de functionare a dotarilor de pe plaja, inclusiv a celor de agrement, asigurarea conditiilor sanitare si de protectie a mediului in zonele de imbaiere si pe plaja sunt trei dintre cele mai importante conditii, pe langa cele privind protectia mediului, pe care trebuie sa le indeplineasca cei care au obtinut dreptul de a exploata plaja.

Regim special la constructii

Noile prevederi legale in domeniul plajelor stipuleaza si regimul constructiilor. Din acest an numarul si destinatia acestora sunt limitate la module de grupuri sanitare, numai in cazurile in care nu pot fi amplasate in zona limitrofa, dotari pentru agrement specific plajei, posturi de prim ajutor si salvare, constructii si amenajari cu caracter provizoriu, demontabile. A fost introdusa si o noua categorie de constructii: instalatiile de captare a energiei solare, amplasate in zona bateriilor de dusuri.

Amezi de zeci de milioane

Legiuitorul a prevazut sanctiuni pentru cei care incalca anumite prevederi. Sunt considerate contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 RON desfasurarea de activitati turistice pe plaja fara autorizatie turistica, nerespectarea obligatiei privind accesul liber pe plaja si libera circulatie a persoanelor, nerespectarea prevederilor privind intretinerea si igienizarea zilnica a suprafetei inchiriate. In aceeasi categorie, cea a contraventiilor, au fost incluse nerespectarea prevederilor privind mentinerea in buna stare de functionare a dotarilor, neasigurarea conditiilor sanitare si de protectie a mediului in zonele de imbaiere si pe plaja, lipsa de interes in amenajarea plajei cu destinatie turistica la inceputul sezonului estival. Amenzile vor fi aplicate si administratiilor locale care nu vor asigura utilitatile de care trebuie sa beneficieze agentii economici care vor desfasura activitati pe plaja.

Cele mai citite

Avertismentul expertului fiscal, Gabriel Biriș: Datoria publică în creștere, posibile majorări de TVA

Biriș a explicat că datoria publică a crescut rapid, ajungând deja la peste 50% din PIB și se îndreaptă către 60% Gabriel Biriș, avocat specializat...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...

Cod galben de vânt puternic în Apuseni și Carpații Orientali. Vremea se încălzește în București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, până miercuri, ora 10.00, vântul va sufla cu putere în zonele montane, mai ales în Munții Apuseni...
Ultima oră
Pe aceeași temă