18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialSalina din Turda va avea un debarcader

Salina din Turda va avea un debarcader

Una dintre cele mai interesante exploatari de sare din Europa este cea din Turda. Mina de sare conserva o serie de utilaje folosite in vechime, iar in mijlocul unuia dintre puturi s-a format un lac subteran. Centrul lacului este ocupat de o insula formata din bulgarii de sare aruncati de mineri.
O galerie boltita din piatra cenusie patrunde in maruntaiele pamantului. Lungimea ei este 485 de stanjeni, adica de 780 de metri. Galeria, botezata cu numele imparatului austriac Franz Jozef, a fost construita in anul 1853, pentru transportul bulgarilor de sare. Galeria se leapada treptat de invelisul de piatra si ramane in goliciunea sarii innegrite de funinginea tortelor si opaitelor purtate de minerii de odinioara. Vizitatorii trec, la capatul ei, printr-o serie de galerii si de puturi in forma de clopote. Unele dintre ele au adancimi de sute de metri si mai conserva inca balcoanele din lemn construite pe vremea habsburgilor.

Singurul crivac functional din Europa
Turistii pot admira un crivac din lemn, adica o instalatie prin care sarea era scoasa la suprafata. De fapt, este singurul crivac de acest gen care inca este functional in Europa. Crivacul, aflat la marginea unui put, era miscat de doi cai. El urnea niste funii de canepa de care atarnau saci din piele de bivol, in care taietorii in sare puneau bulgarii, ce cantareau intre 5,5 si 17 livre. O livra austriaca echivaleaza cu 560 de grame. Tot ei pot admira un altar sculptat in sare, unde minerii se rugau la inceputul fiecarei zile. La ceremoniile speciale erau invitati preotii catolici din oras care oficiau in mina. La acele evenimente participau si notabilitatile orasului. Inainte de deschiderea galeriei de acces, printr-unul din puturi, a fost construita o scara din lemn de stejar, numita „Scara bogatilor”. Aceasta scara era folosita doar de fruntasii orasului, pentru ca minerii erau coborati tot pe scari de sfoara in adancurile minei. O alta atractie este lacul din centrul minei Terezia. Reprezentantii Primariei Turda vor sa amenajeze un derbarcader chiar pe malul lacului subteran. In putul Rudolf ar urma sa fie amenajat un amfiteatru, iar o parte dintre galerii ar urma sa devina terenuri de sport ori sali de concerte.

Drumul sarii
Exploatarea sarii din Turda dateaza din preistorie. Dupa cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman, exploatarea sarii a fost organizata de catre functionarii imperiali. In antica Potaissa era scoasa sarea aflata aproape de suprafata. Muncitorii deschideau cariere de sare lungi de 17-34 de metri si late de pana la 15 metri. Ei sapau pana cand dadeau de apa, apoi carierele erau abandonate. Exploatarile de sare erau deschide una langa cealalta, dar erau separate printr-un perete intarit.
Transporturile de sare de la Potaissa erau supravegheate de militarii din Legiunea V Macedonica, care au ridicat pe un deal din apropiere cel mai mare castru militar din provincia romana Dacia. Drumul sarii urma pe uscat cursul Ariesului, pana la confluenta cu Muresul. De aici, ea era transportata cu plutele pana la Apulum, iar de acolo, cu caravanele, pana in Peninsula Balcanica. In Evul Mediu, ocna de sare de la Turda este atestata documentar in anul 1271, cand era proprietatea capitalului episcopiei romano-catolice din Alba Iulia. Spre deosebire de alte ocne, la Turda nu au lucrat niciodata detinuti. Muncitorii erau platiti cu cate 12 florini de aur anual. De sarbatori, cronicile spun ca ei mai primeau un bou, un butoi de vin si 100 de paini. Exploatarea sarii a luat avant in perioada Imperiului Habsburgic. Salina a dat faliment in anul 1932. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, salina a fost folosita drept adapost antiaerian.

OBIECTIVE TURISTICE
Turistii care viziteaza Salina Turda pot vizita vara si baile sarate. Acestea sunt de fapt lacurile formate in vechile exploatari romane de suprafata. Un alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat este castrul militar roman. Acolo se afla cele mai mari hipocauste din Romania. Este vorba de sisteme de incalzire ale celebrelor bai romane. Aceste sisteme erau formate din podele suprapuse, cuptoare si tuburi de ceramica ce transportau aerul cald prin peretii cladirilor. De asemenea, turistii pot vizita muzeul din Turda, care contine o colectie impresionanta de obiecte antice si medievale. Centrul orasului, aflat in plina renovare, include o serie de cladiri medievale ori in stil victorian. Vizitatorii nu trebuie sa rateze nici bisericile romano-catolica si reformata din centru, cu o arhitectura impresionanta. In apropierea orasului se afla si doua defilee transformate in rezervatii naturale si peisagistice. Este vorba de Cheile Turzii si de Cheile Tureniului.

Cele mai citite

Incendiu la Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad

Pompieri militari intervin, sâmbătă, la un incendiu izbucnit într-o hală de producţie a Întreprinderii de Rulmenţi Bârlad, afectat fiind acoperişul imobilului pe o suprafaţă...

PNL și Ministerul Justiției lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”

PNL descrie siguranța românilor ca fiind „o prioritate” pentru partid și lansează „Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală”. Ghidul elaborat de...

Nicolae Ciucă s-a întors în zonele afectate de inundații din Galați

La 3 săptămâni de la inundațiile catastrofale care au măturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a întors în zonele afectate pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă