În România, crizele din sănătate se acutizează, iar angajaţii din sistem se simt tot mai dezbinaţi de autorităţi, care ar trebui să le respecte drepturile salariale la fel ca şi altor categorii profesionale.
După ce toată vara medicii au fost aduşi în pragul disperării de promisiuni şi acte normative alambicate pentru reglementarea modului de calcul a veniturilor salariale şi a volumului de muncă în privinţa gărzilor suplimentare, acum este rândul personalului TESA să se revolte din cauza diferenţelor de venituri din sistemul medical.
Citește și: Pregătiri de greva generală în sănătate. Ce soluţii propune Ministerul Sănătăţii. EXCLUSIV AUDIO
Prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru România Liberă că, în cazul în care nu vor fi soluționate solicitările de reglemetare a acestor diferenţe, le va cere colegilor mandat în vederea declanșării unei greve generale. El a spus că şi la ora actuală există discrepanţe majore în modul de aplicare a OUG 20 privind salarizarea personalului medical. Astfel, liderul sindical a precizat că sunt diferenţe semnificative de până la 1200 de lei între angajaţi pe acelaşi post, cu aceleaşi atribuţii.
“Săptămâna trecută a apărut Ordonanţa 43 prin care, dintr-o dată, s-au găsit resursele financiare necesare pentru a asigura o creştere salarială pentru personalul tehnic din ministere. Asta după ce la întâlnirile cu miniştrii Muncii şi Sănătăţii, de acum două săptămâni de la Guvern, ni s-a spus foarte clar că nu sunt bani şi că se va interveni pe Legea de salarizare de la 1 septembrie. Suntem în data de 5 şi deocamdată nu am primit nicio invitaţie. Luăm în calcul greva generală, 100 la sută”, a mai spus prim-vicepreşedintele Sanitas.
Cele mai recente statistici arată că România are un deficit de 13.000 de medici. În unele spitale criza de medici este atât de gravă încât nu mai pot fi asigurate gărzi pentru anumite specialităţi. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent, 6 milioane de români nu au acces la servicii medicale din cauza lipsei medicilor.
Smărăndiţa Cotârcea, medic primar ginecolog la Spitalul Filantropia din Craiova şi vicepreşedintele Sindicatului Promedica, a declarat pentru România Liberă că, în acest moment, managerii de spitale sunt puşi de Ministerul Sănătăţii să încalce legea în ce priveşte modul de aplicare a ordonanţei privind plata gărzilor suplimentare în spitale.
“A reuşit cu această Ordonanţă 20 să ne dezbine, suntem încăieraţi toţi cu toţi. Atmosfera este mizerabilă în spitalele din ţară. Este o situaţie limită pentru mulţi medici, care nu ştiu cum pot semna noile contractele care, multe dintre ele încă sunt cu salariul din 2009. Acum, medicii pot fi obligaţi să facă şi 12 gărzi pe lună dacă spitalul are nevoie, adică 228 de ore, în vreme ce timpul normal de lucru este de 140 de ore pe lună, norma de bază! Dar nimeni nu se gândeşte dacă medicul respectiv poate fizic şi psihic sau cade lat? Eu am două weekend-uri libere pe an. Am avut 7 ani fără o zi de concediu de odihnă, nu se mai poate! M-a ameninţat directoarea că, dacă nu semnez contractul de gărzi, nu contează cum, îmi desface contractul de muncă. Este un conflict la nivel naţional, nu cred să existe vreun spital fără presiuni asupra medicilor pentru semnarea contractelor”.
Medicii speră într-o revoluţie a sistemului
Baclesti Motoseni: Asta este clar! A început Revoluția! Personalul medical si pacientii doresc o schimbare robusta și serioasa al Sistemului Medical. Propun ca toți managerii de spitale sa fie scoși din jocul politic și sa nu mai fie membrii sau sprijiniți politic.
Doina Pascanu : Nici nu poate fi vorba de salarii, este vorba de SUPRAVIEȚUIRE! Nu voi face grevă. Mi-am înaintat demisia. Mă ofer voluntar.
Alexandra Chirila: Ar trebui cineva sa filmeze un doctor in garda si sa puna filmuletul pe internet, toate cele 30+ de ore. Sa fie un fel de pariu- gameshow: Rezisti cat un doctor? Ai voie sa mananci si sa bei cand mananca si bea doctorul, sa mergi la baie doar cand merge si el, sa dormi doar cand doarme si el. Sa vedem cati ne mai injura.
Florentina Prisacaru: Sunt total de acord cu tine!Și eu sunt medic internist de spital și înțeleg perfect !Hai să facem ceva !Așa nu se mai poate !Ne mai trebuie o mătură atirnata și vom face și curat că în rest le facem pe toate!
Iulia-Elena Balint: România nici nu va avea o strategie de menținere a medicilor în țară. În schimb va primi medici din țări terțe UE. Asta e ”strategia” politicienilor români în privința stopării emigrării medicilor din România.
Bogdan Robu: Cum sa reusesti sa te formezi ca rezident in Romania, cand se pune accent mai mult pe hartogaraie, codurile alea stupide ICD si celelalte coduri stupide din cartea neagra de care ai nevoie pentru concedii, cand pierzi ore in sir scriind o reteta in programul ala idiot, cand te chinui cu cardul de sanatate?!? Sau cu comisiile pentru handicap, saraci oameni cu un membru amputat care sunt chemati anual sa vada daca le-au crescut la loc…cineva crede ca sunt salamandre, ca le-au crescut la loc… Irosim timpul si rabdarea tuturor, pur si simplu ne ocupam timpul ca sa zicem ca ne-am facut meseria. Medicii pleaca pentru ca in afara faci medicina 99% din timp, retetele sunt pur si simplu hartii simple, sunt secretare care fac codarea, ai protocoale pentru orice, se fac studii mereu, mereu trebuie sa citesti ca sa fii la curent cu noutatile…nu ca la noi, din carti scrise la 1900 toamna…
Laura Zarafin: Băiatul meu cel mare are 17 ani . Este vârsta marilor speranțe ,a viselor îndrăznețe ,a marilor idealuri ,a iubirii pure ,dar şi a marilor căutări ,a marilor întrebări ,a frământărilor de tot felul şi mai ales este vârsta la care trebuie să îți alegi drumul în viață ,chiar dacă eşti încă un copil pe cale de transformare în adult. Copilul meu a crescut într-o casă de medici ,şi probabil datorită figurii paterne ,a spus de mic ,de când a început să vorbească ,că el „se face chirurg ca tati ” . Fiind foarte bun la matematică i-am spus să facă „matematică-informatică „pentru că de la acest profllil poate face apoi orice ,chiar medicină (sperând că totuşi va renunța la această idee cu chirurgia). Ştia ce program avem ,ştia că tati merge să-şi vadă pacienții şi în weekend,ştia că mami lipseşte de acasă de 4-5-6 ori pe lună când are gărzi ….şi totuşi spunea cu candoarea copilului :”nimic nu poate fi mai frumos decât să salvezi o viață ” . De aproximativ o lună ,de când tot aude discuții despre gărzi ,bani ,salarii ,sporuri ,de când tot vede pe Facebook postările medicilor ,după ce i-am arătat „fluturaşul magic”cu salariul după 25 de ani de muncă ,cu spor de ATI şi 4 gărzi pe lună mi-a spus :”PENTRU BANII ACEŞTIA NU MERITĂ SĂ ÎNVEȚI 28 DE ANI „. ESTE O BĂTAIE DE JOC . Ceea ce e atât de evident pentru un adolescent de 17 ani ,de ce este aşa de neînțeles pentru „demnitari „şi legiuitori ????? Copilul meu ,chiar dacă va face medicina nu o va practica în România . Eu sper să aleagă altceva ,ca să nu fie umilit în propria țară.
Ministrul Voiculescu, mulţumit de modul de soluţionare a crizei
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nu ar fi nici un motiv pentru care medicii să nu semneze contractele privind gărzile, având în vedere că printr-o ordonanță de urgență Guvernul a crescut plata acestora cu 60 până la 90%. În opinia ministrului, OUG 20 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 reprezintă „un lucru bun”. „Plata gărzilor se va face la cu totul alt nivel în momentul acesta. Nu este numai o promisiune a mea, a ministrului Muncii sau a premierului. Lucrurile s-au întâmplat deja, avem o ordonanță de urgență trecută prin Guvern săptămâna trecută. Eu nu înțeleg care este problema în acest moment. Nu văd niciun motiv pentru care medicii să nu semneze contractele. Eu nu cred că vom avea spitale care să nu aibă linie de gardă. Ar fi un lucru grav și pentru mine este de neînțeles. Creșterile plății gărzii sunt de la 60% la peste 90%”, a spus ministrul Sănătății, după întâlnirea cu sindicaliștii de la Sanitas.
Absolvenţii de medicină, forţaţi să profeseze în România
Pe de altă parte, pentru a reduce deficitul de medici din sistem, mai mulți parlamentari intenţionează să inițieze un act normativ prin care să-i oblige pe absolvenții de medicină să lucreze minimum 5 ani în România. Totodată, în lege ar putea fi introdus și un articol prin care statul, respectiv Ministerul Sănătății, va fi obligat să asigure fiecărui absolvent de medicină un loc de muncă și după terminarea rezidențiatului.