2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalariul integral pe cartea de munca, in scadere

Salariul integral pe cartea de munca, in scadere

Sase din zece romani primesc salariul integral pe cartea de munca, iar restul sunt platiti prin intermediul drepturilor de autor, a microintreprinderilor, a persoanelor fizice autorizate si "la plic".

Doar 59% din angajatii de la stat si din privat sustin ca isi primesc integral salariul pe cartea de munca, arata un sondaj facut de Best Jobs in perioada 21-25 august, in randul a 2.049 de persoane. Economistii spun ca cele mai profitabile metode de retribuire a angajatilor sunt drepturile de autor, plata prin intermediul microintreprinderilor, facturarea serviciului prestat pe persoana fizica autorizata si plata "la plic". Aceste modalitati de plata a angajatilor reduc cheltuielile salariale ale firmei cu aproape 30%.

Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris sustine ca cheltuielile firmei se vor reduce considerabil pe aceasta cale si ca pe locul doi in topul muncii la gri in Romania se situeaza plata prin intermediul microintreprinderilor. Firmele folosesc aceasta tactica pentru a evita sau a diminua contributiile la asigurarile sociale pe care ar trebui sa le achite la bugetul statului. La aceste firme exista "colaboratori" care nu mai sunt trecuti pe statul de plata, ci isi infiinteaza microintreprinderi prin intermediul carora isi incaseaza salariul. In acest caz, firma nu isi mai plateste nici o contributie catre bugetul de stat. Anul trecut erau inregistrate in Romania aproape 100.000 de microintreprinderi cu un singur angajat, al caror profit insumat depasea 5 miliarde euro. Numarul celor care apeleaza la aceasta modalitate de salarizare a scazut insa in ultimul timp din cauza cresterii fiscalitatii si a faptului ca banii pot fi recuperati doar o singura data pe an, sub forma de dividende.

Schimbarile legislative au obligat insa multe microintreprinderi sa se transforme in PFA. Expertii contabili sustin ca aceasta formula de desfasurare a activitatii elimina birocratia impusa de o microintreprindere, unde se fac declaratii fiscale trimestriale, raportari semestriale si se incheie un bilant anual. Gabriel Biris a mai tinut sa precizeze ca acceptand aceste modalitati de plata a salariilor, statul incurajeaza munca la gri si pierde anual miliarde de lei, bani ce ar trebui sa ajunga la bugetul de asigurari de sanatate si la bugetul de pensii. Multi dintre cei care lucreaza pe drepturi de autor sau pe alta forma de salarizare nu stiu ca vor avea pensii mai mici decat cei platiti cu aceleasi salarii pe cartea de munca.

» Impozite mai mici
Pentru un salariat cu carte de munca, firma plateste la stat contributii de 42,25%, plus impozitul pe venit de 16%, iar pentru un angajat cu contract pe drepturi de autor impozitul este de doar 10%, datorita deducerilor.

Cele mai citite

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...
Ultima oră
Pe aceeași temă