-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalariile bugetare, taiate din incompetenta

Salariile bugetare, taiate din incompetenta

» Angajati din invatamant, din sanatate si din mai multe institutii publice au avut luna trecuta venituri mai mici decat in decembrie 2009 in urma recalcularii impuse de legea salarizarii unitare. Paradoxal, eroarea i-a atins chiar si pe functionarii din Ministerul Muncii, unde a fost conceputa legea, care sunt bulversati de scaderi.

Multi salariati din sistemul bugetar s-au trezit cu venituri mai mici decat in decembrie, o data cu recalcularea provocata de intrarea in vigoare a legii salarizarii unitare. Dupa ce ca aplicarea noii legi nu ar fi trebuit sa taie din salarii, ironia face ca multi nu isi pot da seama nici macar ce suma au pierdut. "Mi-au scazut veniturile pentru ca am ramas fara un spor de 10% si fara stimulente. Nu stiu cu cat, te crezi in Suedia? La noi veniturile difera de la persoana la persoana in aceeasi institutie. De multe ori nici nu stii ce iei. Nu primim fluturasi de salariu, sumele sunt aproximate din ce calcule facem noi la banii de pe card", ne-a povestit un angajat al Ministerului Muncii. In acest minister, pentru a primi pretiosul "fluturas" este nevoie de cereri scrise. In sanatate, angajatii au patit la fel. "Nu ne dam seama cu cat ne-au scazut salariile, pentru ca am primit si jumatate din al 13-lea salariu.

 

S-au mutat doua sporuri in salariul de baza si alte doua sporuri ni le-au dat in cuantum direct", ne-a spus o asistenta de la un centru de transfuzie sanguina. Saptamana trecuta, angajatii din invatamant au reclamat acelasi lucru: veniturile le-au scazut cu pana la 25-30 de procente fata de cat primeau la sfarsitul anului trecut.
Legea salarizarii unitare a fost blamata de multi, insa in nici un caz nu prevede scaderea veniturilor, cel putin in 2010. Mai multi sindicalisti dau de inteles ca la mijloc ar fi pura incompetenta a ordonatorilor de credite, care nu au inteles cum sa aplice legea. Vicepresedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa", Petru Dandea, ne-a explicat ca noua lege a eliminat o serie de sporuri salariale si le-a inclus in salariul de baza, pastrand un raport de 30% fata de incadrarea de baza. "Multe inspectorate si institutii publice nu au inteles modalitatea de aplicare a legii, nici chiar cu Ordonanta 1, care mai clarifica lucrurile.

 

In situatiile in care, prin eliminarea unor sporuri, venitul unui salariat scade sub nivelul anterior legii, se acorda o suma compensatorie pana la nivelul respectiv", spune Dandea. Institutiile bugetare nu au facut aceasta compensare, ci au taiat doar sporurile, crede Petru Dandea. "Din pacate nu sunt doar cazuri izolate, sunt foarte multe. Oamenii pot depune o contestatie la conducerea institutiei, care e obligata sa repare eroarea materiala produsa. Daca nu, se pot adresa instantei", spune liderul sindical. Dandea anticipeaza ca nu se va ajunge in situatia de a da statul in judecata, pentru ca "se pare ca la nivelul institutiilor responsabilii au inceput sa inteleaga, in urma unor lamuriri de la Ministerul Muncii".

Marius Nistor, vicepresedintele CNSLR- Fratia, spune ca "nu pot fi acuzati contabilii de aceasta situatie, pentru ca ei pun in aplicare indicatiile pretioase de la ministerele de resort, principalii ordonatori de credit". Nistor crede ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca "nu exista normative pentru aplicarea legii" si spune ca "guvernantii ne imping spre declansarea grevei generale". Federatia "Solidaritatea Sanitara" le-a recomandat ieri salariatilor nemultumiti din sectorul sanitar sa depuna contestatii fata de modul in care le-a fost recalculat salariul, iar daca nu primesc un raspuns favorabil, sa sesiseze instanta. Sindicatele se plang ca reducerile salariale ajung uneori la 40% din venituri, prin eliminarea platii orelor suplimentare, a salariului de merit sau a tichetelor-cadou.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă