Miercuri, clasa politică și președintele României și-au expus soluțiile și pașii pentru depășirea crizei care a cuprins politica românească. Deși ar fi trebuit să fie totul ca la jocul de șah, PSD pare că a mutat mai mult pentru alții decât pentru ei.
Klaus Iohannis, președintele României, nu exclude varianta de a-l desemna din nou premier pe Florin Cîţu, demis marți prin moţiune de cenzură, cu cel mai mare număr de voturi înregistrat vreodată în Parlament.
Iohannis a mai transmis miercuri că, în contextul actualei crize politice, nici o opțiune nu este exclusă, inclusiv organizarea alegerilor anticipate.
“Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu e nici o piedică”, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.
Dacă negocierile se vor solda cu un eșec, are pregătit de pe acum, probabil chiar dinaintea congresului PNL, varianta guvernului interimar.
Guvernul interimar va rămâne în funcție atâta timp cât partidele parlamentare nu se înțeleg să formeze o majoritate, a transmis președintele.
“Soluțiile vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc. Eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții”, a adăugat Iohannis.
Alegerile anticipate nu sunt excluse de președinte
Iohannis ia în calcul și alegerile anticipate: „ Nu exclud nici un pas constituțional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluție”.
Entuziasmul unora dintre politicieni după căderea guvernului Cîțu s-a întors ca un bumerang asupra lor. Șeful statului a considerat că negocierile pentru formarea noului guvern vor avea loc după ce politicienii vor reveni cu picioarele pe pământ.
„Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului… Am observat după ce s-a încheiat moțiunea că liderii au avut diverse abordări, unii au spus că nu vor să vină la Cotroceni, alții au țopăit pe acolo că suspendă președintele, nu rezolvă nimic, vor doar circ… Alții au venit cu condiții ca și cum s-a format coaliția, este nevoie de zile până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ”, a spus președintele Klaus Iohannis.
E de înțeles, președintele e dascăl la bază. Nu discută lucruri serioase cu elevii lui atunci când aceștia sunt euforici.
Se va încerca forțarea USR pentru intrarea la guvernare alături de PNL și UDMR
Lupta va fi între președinte și PNL, pe de o parte, și USR de partea cealaltă.
USR, însă, nu este dispus să cedeze.
Florin Cîțu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria, iar guvernarea este pe voturi în Parlament, spunea, miercuri, Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR. „Indiferent cât de mult se încordează vreun Superman la televizor, guvernarea e pe voturi în Parlament”.
Ca și USR, nici Orban nu este de acord cu amânarea consultărilor, după ce Iohannis a convocat partidele săptămâna viitoare.
„Soluționarea crizei politice și guvernamentale este o urgență națională și trebuia să aibă loc imediat, nu peste o săptămână, două sau trei. Ieșirea din acest impas politic este o chestiune care ține exclusiv de voință și bună-credință, nu de presupuse exerciții de reflecție și penitențe din partea partidelor”, susține Ludovic Orban.
Temerea este justificată. Apropierea iernii și a momentului când facturile vor veni mărite, va fi un argument în plus pentru Iohannis să mențină guvernul interimar al lui Florin Cîțu. Orban este jucător, negociator, nu câștigă nimic din actualul status-quo.
Ciolacu îl vede vinovat tot pe Iohannis de această situație.
„Criza este la domnul Iohannis, eu cred că trebuie să intervină, nu să dea declarații între două avioane, să ne spună să revenim cu picioarele pe pământ”, a declarat președintele PSD.
PSD, prin moțiune, a mai dat o șansă USR să-și renegocieze poziția.