Intr-un numar recent al publicatiei de limba rusa din Republica Moldova "Kommersant Plus", pe care-l citim in traducere, prin intermediul Agentiei Rador, descoperim, cu surpriza, un lung si inspirat comentariu despre relatiile Chisinaului cu Bucurestiul, prin prisma intereselor populatiei rusofone din Basarabia. stim cum gandesc despre basarabeni si eventuala reunificare romanii. Sau, mai exact, presupunem ca stim. In realitate, ideea si-a pierdut mult din atractia febrila din 1990-1991 si pare pusa oarecum la pastrare sau intrata in adormire, in mentalul colectiv. Ideea reunificarii este mult mai prezenta, in schimb, in discursul politic, indeosebi prezidential. Avem o imagine a intereselor UE si NATO fata de evolutiile din Republica Moldova, in directia modernizarii ei de tip occidental. stim ca Moscova vrea sa controleze in continuare Transnistria, ca instrument al pastrarii influentei sale geopolitice in Europa Rasariteana, in raporturile de putere cu lumea euro-atlantica.
Articolul din "Kommersant Plus", intitulat "Desteapta-te, romane" sau oare rusii vor… unire?", atrage atentia asupra intereselor pro sau anti-Romania ale populatiei rusofone din Basarabia. Adevarul este ca, in Romania, ce anume vor sau nu locuitorii rusi si rusofoni din Moldova nu intereseaza, din pacate, mai pe nimeni. Acum suntem incurajati sa banuim ca cel putin o parte a rusilor din Basarabia ar fi gata sa accepte o reunificare cu Romania. Inamicii acestor categorii de rusofoni sunt, in viziunea autorilor, nu romanii sau presedintele Basescu, ci elitele politice de la Chisinau, "rapid si nelimitat imbogatite", subordonate in ultimii 6 ani lui Vladimir Voronin. "La drept vorbind, de ce basarabenii rusofoni trebuie sa fie ostili Romaniei?" Ni se reaminteste planul "destatalizarii Moldovei" prezentat in anul 2004 de catre directorul Institutului pentru Strategii Nationale din Moscova. Acest proiect, prezentat mai intai la Bucuresti si apoi la Odessa, prevede "predarea Basarabiei Romaniei, cu recunoasterea concomitenta a dreptului Transnistriei la autodeterminare". Aflam si ca rusii se simt mai bine in vizita la Bucuresti decat acasa la Chisinau. "Multi remarca faptul ca romanii nu-i trateaza rau pe etnicii rusi, apreciindu-le inaltul profesionalism si toleranta, iar mentinerea trupelor ruse (in RM Transnistreana) se va repercuta, in orice caz, benefic asupra echilibrului de forte din regiune." Cam in acest stil emotional-propagandistic, Romania este mereu magulita, in timp ce Republica Moldova, prin conducatorii ei, ponegrita. Mai urmeaza cateva sugestii legate de regimul minoritatii rusofone intr-o Romanie mare. Autorul crede ca drepturile acesteia vor fi mai bine respectate decat in Republica Moldova. O alta fraza-cheie: "Romanii unionisti basarabeni ar trebui inca o data sfatuiti: sa invete sa iubeasca Rusia si sa-i iubeasca pe rusi, pentru ca nu este exclus ca in mare parte anume de aceasta sa depinda daca se va realiza mult-asteptata unire".
Articolul din "Kommersant Plus" este o tentativa de seductie lirica, pe fundalul negocierilor concomitente si doar aparent contradictorii de reapropiere intre rusi si moldoveni si, respectiv, rusi si transnistreni. Rusia isi mobilizeaza toate resursele de captare a bunavointei partenerilor ei "excentrici" de la Chisinau si Tiraspol, inclusiv prin reactivarea ipotezei reunificarii Republicii Moldova, minus Transnistria, cu Romania. Solutia nu este pe agenda de politica externa a occidentalilor si, pana una-alta, n-ar rezolva decat interesele Rusiei in regiune.
Geografia ne va indemna mereu sa fim atenti la rusi, mai ales atunci cand promit daruri. si istoria ne invata sa nu-i credem. In realitate, relatiile ruso-romane ar trebui deblocate. Ele sunt acum puternic ideologizate si intoarse cu fata spre trecut, mai mult spre paguba economica si de imagine in influenta regionala a Romaniei. "Iubirea de rusi" nu este o conditie sine qua non decat dupa ce citesti "Razboi si pace" sau iesi de la filmele lui Tarkovski. In rest, vorba indragostitilor certati si apoi reimpacati dupa ce s-au inselat multa vreme: acum nu ne mai ramane decat sa fim prieteni.