19.3 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialS.O.S. "Podul iubirii" lui CoลŸbuc

S.O.S. „Podul iubirii” lui CoลŸbuc

Podul de lemn, construit în secolul al XVII-lea, se aflฤƒ într-o stare fizicฤƒ precarฤƒ ลŸi are nevoie de renovare. Monumentul intitulat „Podul iubirii”, din satul natal al lui George CoลŸbuc, o construcลฃie din lemn aduce cu un tunel, dฤƒ semne de obosealฤƒ. Locul în care se întâlneau cuplurile de îndrฤƒgostiลฃi, departe de ochii lumii, s-a ลŸubrezit chiar la temelie. Structura de rezistenลฃฤƒ trebuie înlocuitฤƒ de urgenลฃฤƒ, spun autoritฤƒลฃile locale, altfel existฤƒ riscul ca podul, monument din secolul al XVII-lea, sฤƒ disparฤƒ.

În Bistriลฃa-Nฤƒsฤƒud, au existat mai multe astfel de construcลฃii ridicate de ingineri strฤƒini în zona regimentului românesc de graniลฃฤƒ. În timpul rฤƒzboiului, 14 au fost bombardate. Cel din satul natal al poetului George CoลŸbuc a rezistat. Pânฤƒ de curând.

Primarul comunei CoลŸbuc, Niculae Anghel, spune cฤƒ a observat cฤƒ unele grinzi care fac parte din structura de rezistenลฃฤƒ a podului au putrezit. El ar fi vrut sฤƒ le înlocuiascฤƒ, dar nu are voie. Podul e monument istoric ลŸi nici o intervenลฃie nu se poate face fฤƒrฤƒ un proiect avizat de Comisia monumentelor istorice. Numai proiectul de reabilitare costฤƒ 200.000 de lei.

 

Singura speranลฃฤƒ

În aceste condiลฃii, singura soluลฃie pentru salvarea podului de lemn de la CoลŸbuc ar putea veni dacฤƒ Ministerul Culturii sau cel al Turismului alocฤƒ bani în acest sens.

Împreunฤƒ cu Casa Memorialฤƒ „George CoลŸbuc” ลŸi moara poetului, podul din lemn acoperit atrage an de an, sute de turiลŸti în zonฤƒ. „Noi am mai reparat moara, ne strฤƒduim sฤƒ întreลฃinem cât mai bine Casa Memo­rialฤƒ ลŸi am înlocui fฤƒrฤƒ probleme grinzile care au putrezit, numai sฤƒ ne dea voie cineva. Ar fi pฤƒcat sฤƒ disparฤƒ o aลŸa construcลฃie. Anul trecut a venit un grup de vizitatori din Canada ลŸi a rฤƒmas uimit sฤƒ vadฤƒ podul acoperit. Ne-au spus cฤƒ numai în ลฃara lor mai sunt astfel de construcลฃii, ลŸapte poduri acoperite. Dacฤƒ numai noi ลŸi canadienii mai avem, nu cred cฤƒ ar trebui  sฤƒ-l lฤƒsฤƒm sฤƒ cadฤƒ în Sฤƒlฤƒuลฃa”, a spus primarul comunei CoลŸbuc, Niculae Anghel.  

 

Poduri pentru regimentul românesc

Primul pod acoperit din lemn a fost ridicat în urmฤƒ cu peste 350 de ani la Nฤƒsฤƒud ลŸi ­asigura legฤƒtura cu Bistriลฃa peste ­SomeลŸul Mare. Au urmat apoi cele de la Ilva Mare, Ilva Micฤƒ, Beclean, Mocod, Salva, Nepos, Nimigea ลŸi CoลŸbuc, toate în zona regimentului românesc de ­graniลฃฤƒ. Unele au rezistat chiar ลŸi 200 de ani. O parte din poduri au fost refฤƒcute însฤƒ stejarul a fost înlocuit cu lemn ลŸi nu a mai avut aceeaลŸi rezistenลฃฤƒ.

Cele mai citite

Facebook ศ™i alte companii mari ne ascultฤƒ pentru a ne oferi reclame pe baza convorbirilor

Un raport recent aduce รฎn prim-plan o problemฤƒ controversatฤƒ legatฤƒ de confidenศ›ialitatea utilizatorilor ศ™i utilizarea tehnologiilor avansate de publicitate. Facebook ศ™i alte mari companii...

Robinetul angajฤƒrilor la stat s-a deschis. Curg posturi pe bandฤƒ rulantฤƒ

Angajatorii din sectorul public au scos pe piaลฃฤƒ aproape 20.000 de locuri de muncฤƒ de la รฎnceputul anului Cele mai multe posturi au fost scoase...

Zelenski รฎl va demite pe Dmitro Kuleba, ministrul de externe. Cine รฎi va lua locul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, urmeazฤƒ sฤƒ fie demis, au declarat, pentru Ukrainskaia Pravda, surse din anturajul preลŸedintelui Volodimir Zelenski, conform cu breakingthenews.net. Potrivit...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ