8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialS.O.S.! Aici Salvamontul!

S.O.S.! Aici Salvamontul!

Serviciul de Salvamont din Straja riscă să fie exclus din dispeceratul naţional, pentru că autorităţile locale nu şi-au plătit taxele.

După ce au rămas fără curent electric la punctul Salvamont, salvamontiştii din Straja riscă acum să fie excluşi şi din dispeceratul naţional 0SALVAMONT, din cauză că administraţia locală din Lupeni nu a plătit licenţa. Salvatorii montani spun că sunt la capătul răbdării şi nu ştiu ce să facă pentru a-i determina pe edili să respecte legea. În plus, unii dintre ei se gândesc deja să plece.

Cei 18 salvamontişti care acţionează în Staţiunea Straja ar putea să ajungă cu întârziere la solicitările celor aflaţi în dificultate, din cauză că ar putea fi scoşi din reţeaua naţională. De vină sunt restanţele vechi de aproximativ un an faţă de dispeceratul naţional, care preia apelurile. „Suma nu este mare, respectiv 130 de lei pe lună. Trimestrial trebuie achitată o taxă de 390 de lei”, a declarat George Resiga, şeful Formaţiunii Salvamont Lupeni.

Datorii tot mai mari

Aceasta nu este singura datorie pe care Primăria Lupeni o are faţă de salvamontişti. „Nu există curent sus, la punctul Salvamont, nu există linie de Internet, nu s-au plătit nici măcar diurnele pentru anul acesta”, mai spune Resiga. Potrivit legii, diurna pentru un salvamontist este de 50 de lei, dar edilii din Lupeni nu au găsit nici aceşti bani şi nici combustibilul necesar pentru deplasări. Singurii care şi-au achitat contribuţia sunt reprezentanţii CJ Hunedoara, însă doar pentru partea care le revine. „Ei nu pot să ne plătească diurna, necesarul de combustibil sau transportul pentru activităţile desfăşurate pe teritoriul administrativ al Lupeniului”, explică şeful salvamont Lupeni. Salvamontiştii din Straja spun că Primăria Lupeni nu le-a mai asigurat echipamentul de protecţie necesar de mai mult de opt ani, aşa că salvamontiştii s-au descurcat cum au putut. Cei care vor avea de suferit sunt, însă turiştii, care vor fi nevoiţi să plece în drumeţii pe traseele montane pe propria răspundere. 

Se gândesc să plece

George Resiga spune că apelurile la 0SALVAMONT vor ajunge în cele din urmă la salvamontiştii din Straja, însă cu mari întârzieri, iar pe munte orice secundă contează. În aceste condiţii, este de înţeles că unii dintre salvatorii montani din Straja se gândesc deja să plece, pentru că nu mai pot funcţiona sub limita de avarie.

Cele mai citite

Investiții masive în gestionarea gunoiului de grajd și producția de biometan în România cu bani din PNRR

Prin intermediul componentei C3 – managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 200 de investiții vor fi realizate pentru înființarea...

Donald Trump anunță investiții de 500 de miliarde de dolari în inteligența artificială

Donald Trump a dezvăluit un plan ambițios de investiții de până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura de inteligență artificială (AI), informează...

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...
Ultima oră
Pe aceeași temă