S-a pus capac si la remaniere. PNL a schimbat trei ministri, PD numai doi. Palma a fost batuta de presedinte si premier la un sprit de vara, de fata fiind lideri liberali si pedisti. Prea mult nu s-a discutat. Criteriul politic a avut prioritate. Seful statului s-a impartit in doua, prin mijloace specifice incercand sa dea o mana de ajutor si fostilor colegi din PD. A reusit sa-i lucreze pe liberali impunandu-le trei schimbari, fata de numai doua, cat le-a revenit democratilor. Mai mult, a facut in asa fel incat fostul sau colaborator Anca Boagiu sa reintre in guvern dupa o absenta de cativa ani. A incercat sa forteze nota si cu conservatorii lui Voiculescu, dorinta lui expresa fiind schimbarea lui Codrut Seres de la Ministerul Economiei, minister pe care au pus de mult timp ochii pedistii lui Boc. Traian Basescu a confirmat acest lucru luni seara, in alocutiunea rostita cu ocazia depunerii juramantului de catre cei cinci demnitari. Una peste alta, pasienta presedintelui nu a iesit asa cum a planuit. S-a gandit probabil ca, daca ii cere premierului Tariceanu prea mult, risca sa inflameze coalitia, care functioneaza cu arma la picior. Totusi, seful statului nu-si va incheia mandatul de cinci ani avand un guvern din care face parte si Partidul Conservator. Ar insemna sa calce in picioare principiile de care vorbea la investirea in functie.
Judecand acum remanierea de luni, nu stiu ce mare branza a facut primul ministru cu aceste schimbari. Poate fi multumit ca a bifat in sfarsit o actiune politica de care s-a tot vorbit in ultimele doua luni, singurele partide „sacrificate” fiind cele din Alianta D.A., nicidecum satelitii politici ramasi cu efectivele neatinse. Este clar ca daca se va mai pune de o alta remaniere, si cred ca va avea loc, PC si UDMR nu vor scapa, indiferent de consecinte. Mai ales ca seful guvernului are tot sprijinul Cotroceniului cand vine vorba de portofoliile detinute de cele doua formatiuni politice. Asta daca intre timp nu vor avea loc alegeri anticipate care, in opinia liderilor PNL si PD, ar rezolva fondul problemelor pe care le are actualul Executiv. Ce aduce insa nou remanierea hotarata duminica seara la un restaurant bucurestean? In primul rand ca se recunoaste oficial faptul ca activitatea guvernului scartaie mult mai mult decat vrea sa para primul ministru. Sunt ministri care trebuiau schimbati din primele luni, fiind depasiti total de situatia din tara. Nu stiu ce pile are doamna de la Mediu, mentinuta in functie in conditiile in care se ineaca oamenii din cauza inundatiilor, ministrul multumindu-se doar sa monitorizeze numarul ratelor si gainilor inghitite de viituri. S-a tot vorbit de fondurile bugetare alocate pentru investitii hidrotehnice, care au ajuns in buzunarul unora care si-au ridicat vile impunatoare. Cine sunt vinovatii? Care ministru avea obligatia sa faca lumina in aceste cazuri extrem de grave? Sa nu-si dea seama premierul ca se ingroapa sume fabuloase in neputinta unor demnitari pe care ii are in subordine?
Dl Tariceanu face cateva compromisuri care s-ar putea sa-l coste. Nu ma refer la intrarea in guvern a lui Sebastian Vladescu, considerat de multi ca fiind prietenul lui, ci la pozitia pe care o are atunci cand constata abateri grave de la obligatiile ce decurg din programele de reforma. Prea multa lalaiala cu lipsurile de la Sanatate si bunavointa nemasurata cu fabricile care dau ortul popii din cauza ca statul nu-si ia mana de pe ele. Prin urmare, daca remanierea a fost una de forma, numai de dragul ambitiilor politice, ma tem ca se va ajunge intr-un impas din care se va iesi mai greu.