15.2 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialS-a deschis dosarul Hava. Primarul din Alba Iulia, învinuit într-un dosar privind...

S-a deschis dosarul Hava. Primarul din Alba Iulia, învinuit într-un dosar privind transportul public

Edilul PDL şi cei doi viceprimari ai municipiului au fost audiaţi ieri la sediul DNA Alba pentru a da explicaţii în legătură cu contractul privind transportul public din oraş. Mircea Hava este unul dintre cei mai influenţi democrat-liberali.

 

Primarul PDL din Alba Iulia, Mircea Hava, a fost chemat ieri la sediul DNA Alba, în calitate de învi­nuit, pentru a da explicaţii în legătură cu alocarea de bani publici pentru transportul public din oraş. Mircea Hava este încă unul dintre „greii” PDL din Transilvania, acuzat de fapte de corupţie.

Practic, edilul democrat-liberal PDL din Alba Iulia trebuie să ofere detalii legate de două contracte încheiate cu Societatea de Transport Public, cea care asigură transportul local din oraş. „Am fost chemat să dau o declaraţie în legătură cu organizarea transportului public local. Am dat această declaraţie pentru a lămuri nişte aspecte. Nu ştiu dacă a fost sau nu a fost o reclamaţie. Dânşii vor analiza şi vor decide în consecinţă”, a declarat primarul Mircea Hava la ieşirea de la audieri. Primarul a precizat jurnaliştilor adunaţi în faţa sediului DNA că procurorii nu i-au spus care ar fi prejudiciul de care este acuzat.

Concret, Mircea Hava a trebuit să ofere detalii legate de prelungirea contractului cu Societatea de Transport Public, act considerat drept ilegal de către procurori, dar şi în legătură cu acordarea de subvenţii pentru transportul pensionarilor. Pentru ca aceştia să beneficieze de serviciile operatorului de transport public local la preţuri reduse, auto­ri­tăţile din Alba Iulia plătesc în fiecare an o anumită sumă, cu titlul de subvenţie.

Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar sunt cercetaţi trei dintre angajaţii firmei de transport, printre care şi directorul Ste­lian Nicola. De asemenea, ar avea calitatea de învinuit alte opt persoane din primărie, printre care primarul Mircea Hava, viceprimarii Paul Voicu şi Ioan Bogăţan, şeful serviciului care s-a ocupat cu întocmirea şi avizarea documentaţiei, Oliviu Gaşpar, şi alţi patru funcţionari publici.

Veteranul PDL

Mircea Hava este unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi primari ai PDL din Transilvania. Iar organizaţia locală a principalului partid de guvernământ este considerată drept una dintre cele mai puternice. PDL a obţinut, în anul 2008, majoritatea absolută atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţean. Mircea Hava era considerat favorit şi la alegerile locale ce vor avea loc în acest an, la fel cum prietenul său, pre­şedintele Consiliului Jude­ţean, Ion Dumitrel, este considerat favorit în alegerile judeţene programate pentru luna iunie.

Mircea Hava este primar în Alba Iulia din anul 1996, iar în perioada 1993-1996  fost viceprimar, în con­diţiile în care, în intervalul 1991-1992, a fost, de asemenea, primar în Alba Iulia. El este considerat drept unul dintre apro­piaţii pre­şe­dintelui PDL, fostul premier, Emil Boc, dar şi al secretarului general al PDL, deputatul Ioan Oltean. Organizaţia jude­ţea­nă a PDL, condusă chiar de Mircea Hava, a mai fost zguduită în aceas­tă perioadă de un imens scan­dal de corupţie. Este vorba de dosarul care îl priveşte pe fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian. Acesta a fost promovat în funcţia echivalentă celei de secretar de stat chiar de către Mircea Hava. Ulterior, Silviu Bian a fost arestat preventiv, sub acu­za­ţia că ar fi primit mită chiar de la subordonaţii săi pentru a debloca o serie de proiecte europene. Unele dintre acestea erau fi­nan­­ţate de UE chiar prin intermediul Pro­­­gramului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Uma­­ne (POSDRU), care a fost suspendat recent de către autorităţile comu­ni­tare din cauza unor nereguli.  

Cele mai citite

Datoria guvernamentală a crescut la 52% din PIB

Cea mai mare parte din această datorie este reprezentată de titlurile de stat Potrivit Ministerului de Finanțe, în primele 7 luni ale anului, datoria pe...

Reclamă agresivitatea în trafic! Noua funcție a aplicației MAI vă permite să vă implicați!

Din 27 octombrie, poți reclama comportamentul agresiv din trafic printr-o sesizare în aplicația MAI În luna iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care...

Credite și diferențe regionale: Clujul ridică ștacheta, Constanța și Timișoara joacă precaut

Românii continuă să manifeste o încredere puternică în moneda națională În primele opt luni ale anului 2024, băncile din România au acordat credite populației și...
Ultima oră
Pe aceeași temă