15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRusii vizeaza zone strategice in Georgia

Rusii vizeaza zone strategice in Georgia

Rusia a accelerat ieri retragerea trupelor sale din Georgia, avertizand insa ca va pastra controlul asupra unor pozitii strategice din apropierea Osetiei de Sud si asupra unui drum strategic care leaga capitala georgiana de Marea Neagra.

Adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse, generalul Anatoli Nogovitin, le-a aratat ieri jurnalistilor harta preconizata de Moscova a "zonelor de responsabilitate" a fortelor ruse de mentinere a pacii din Georgia, care include si tronsoane lungi ale unui drumul strategic georgian, ce leaga estul si vestul tarii. Fortele ruse ar dori sa mentina controlul asupra legaturii dintre principalul port georgian, Poti (preconizat terminal pentru gazoductul Nabucco), si orasul Senaki, unde rusii au ocupat un important aerodrom militar. Implicit, rusii ar urma sa controleze legatura dintre capitala georgiana, Tbilisi, si Marea Neagra.  Dupa numeroase critici pentru lentoarea cu care decurge retragerea din Georgia, fortele ruse si-au accelerat ieri ritmul de deplasare, fiind semnalata o coloana importanta de vehicule militare rusesti, cu sute de soldati, care a pornit din zona orasului Gori spre Osetia de Sud. Statul Major rus a informat si ca nave militare ale NATO au fost semnalate in Marea Neagra, apreciind ca aceste manevre nu contribuie la "stabilizarea situatiei".
UE a anuntat ca acorda Georgiei un ajutor umanitar suplimentar de cinci milioane euro, care se adauga celor zece milioane euro alocate pe 10 august.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă