4.6 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialRusii ne obliga sa ardem rezervele

Rusii ne obliga sa ardem rezervele

Sistarea livrarii de gaz rusesc prin statia de la Isaccea a determinat guvernantii sa adopte un set de masuri, incepand de la suplinirea prin productia interna si mergand de la economii in centralele electrice de termoficare pana la utilizarea combustibililor alternativi (pacura si carbune). Convocati, ieri, de primul ministru Emil Boc, membrii Comitetului pentru siguranta aprovizionarii (ministri, sefi ai autoritatilor de reglementare, dar si reprezentanti ai poducatorilor si transportatorilor de gaze naturale) au sustinut ca deocamdata nu exista probleme deosebite care sa ingrijoreze populatia.

Majoritatea CET-urilor au asigurat stocuri de carbune si pacura pentru perioade cuprinse intre doua saptamani si sase luni. In Capitala, dupa cum a declarat directorul RADET, toate cele cinci CET-uri au stocuri de pacura pentru doua saptamani, iar cateva centrale alimentate exclusiv pe gaz pot fi trecute in situatii de urgenta pe combustibil usor.
Petrom a anuntat ca va livra zilnic o cantitate suplimentara totala de circa 1,3-1,5 milioane  metri cubi de gaze, iar reprezentantii E.ON au declarat ca au un stoc de circa 510 milioane metri cubi de gaze naturale in depozite.
Consumul de gaze al Romaniei este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurata din productia interna, 26 milioane metri cubi pe zi din cantitatile inmagazinate, iar 2,5 milioane metri cubi din import prin statia Mediesul Aurit. 

 

 Probleme cauzate de reducerea debitelor de gaze ar putea aparea in marile orase, unde centralele electrice de termoficare (CET) sunt alimentate preponderent cu gaz metan si cu carbune cu putere calorica slaba. La Cluj, Focsani, Brasov, dar si in Pitesti sau Craiova, oprirea totala a debitului de gaze ar putea aduce inghetul in casele oamenilor si oprirea unor unitati industriale.
In Bucuresti, reprezentantii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) ne-au asigurat ca sistemul tehnologic utilizat in producerea caldurii si energiei termice permite trecerea pe utilizarea unui alt combustibil in afara de gaz metan, si anume pacura. "Din datele centralizate pe care le avem rezulta ca stocurile de pacura ajung pentru cel putin doua saptamani, perioada suficienta pentru ca criza actuala a gazului sa fie rezolvata", a declarat Virgil Ramba, directorul RADET.

In Bucuresti, CET-urile au stocuri pentru doua saptamani
RADET Bucuresti este principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat din Capitala pentru 8.658 de blocuri totalizand 571.000 de apartamente si 1,27 milioane persoane. In plus, RADET asigura agent termic si pentru 4.330 de agenti economici, 290 de institutii publice si 13 sere. Pe langa cele cinci CET-uri bucurestene (Sud, Vest, Grozavesti, Progresu si Vitan), RADET mai distribuie agentul termic si de la 50 de centrale termice si de la Centrala Casei Presei, acestea functionand in mod normal doar pe gaz metan. "si pentru Casa Presei si celelalte 50 de centrale termice avem alternativa pregatita. In caz de nevoie, acestea pot fi trecute destul de rapid pe alimentare cu combustibili usori. Deocamdata, nu avem probleme cu furnizarea agentului termic catre populatie si agenti economici, iar stocurile sunt suficiente, apreciem noi, pana la sfarsitul crizei gazului", a mai precizat Ramba.
CET Govora, producator independent de energie electrica si termica, avand ca actionar principal Consiliul Judetean Valcea si care functioneaza pe gaz si carbune, dar si cu un circuit de pacura, a trecut la reducerea consumului de gaz inca dinaintea sarbatorilor.

Govora trece pe pacura
"Noi am luat oricum masura reducerii consumului de gaze cu 25% de mai multa vreme. Oricum, pe perioada iernii apareau probleme cu distributia gazului din cauza reducerii debitelor ca urmare a temperaturilor scazute. Ieri dupa-amiaza, Dispeceratul national ne-a anuntat de posibilitatea reducerii debitului de gaze si am luat imediat masura trecerii pe pacura. Centrala functioneaza acum cu carbune si pacura, plus un consum mic de gaz. Daca se reduce gazul de tot, trecem pe pacura. Noi avem un consum de 1.200 tone de pacura lunar, insa avem un stoc de pacura de 8.000 tone, ceea ce ne ajunge pentru 5-6 luni", a declarat Mihai Balan, director general CET Govora SA.
Centrala de Termoficare din Govora asigura energie electrica si termica, in calitate de unic furnizor, pentru 120.000 de locuitori din Ramnicu Valcea, dar si pentru platformele industriale Oltchim si Soda Govora. De asemenea, CET Govora are in concesiune pe 25 de ani activitatea de termoficare urbana pentru orasul Baile Olanesti.
Reprezentantii CET Govora spun ca probemele survenite in aceasta iarna privind alimentarea cu combustibili nu sunt singulare. In iarna dintre anii 2004-2005, gazele au avut un debit foarte mic, temperaturile externe inregistrate fiind de -16 grade Celsius, la fel si in 2001 si exemplele ar putea continua.

Fara gaz nu se poate la Brasov
Pentru a se putea asigura agentul termic pentru incalzirea locuintelor din Brasov, CET-ul isi face provizii de carbune. "Consumam zilnic cam 2.000 de tone de carbune pe zi. Ieri s-a inceput aducerea unor transporturi suplimentare de lignit de la SNLO Targu Jiu, aproximativ 4.500 tone zilnic, si transporturile sunt deja programate inclusiv pentru sambata. Deocamdata nu sunt probleme. Prima reducere a debitului de gaze a fost inregistrata pe 29 decembrie 2008. Dificultatile care au fost la noi pana acum s-au datorat intarzierilor cu plata a celor carora le distribuim agentul termic (populatie). Am avut si noi datorii fata de furnizori, insa mai mici decat ale altor CET-uri din tara", a precizat Florin Cutitei, director general CET Brasov.
In Brasov, prin retragerea SC Rulmentul din sistemul de termoficare urbana pe zona nord-centru, prin preluarea CAF Metrom pentru zona sud si prin fuziunea cu RA Termo, Centrala Electrica de Termoficare a ramas singura sursa de agent termic. CET Brasov are in componenta trei sisteme de producere a energiei termice: in cogenerare (folosind drept combustibili gaz si carbune); 30 de centrale pe gaz si CAF-uri pe gaz, care produc agent termic, cu cazan.
La CET Brasov, din cauza puterii calorice scazute a carbunelui (lignit) pentru functionarea centralei, la sustinerea flacarii este nevoie si de gaz. Circa 33.000 de apartamente din zona sunt incalzite cu agent termic de la CET Brasov.

Gaz la jumatate, in Constanta
CET Palas Constanta poate furniza in regim normal apa calda si caldura timp de 20 de zile. Directorul institutiei, Doru Oslobeanu, a declarat ca, in prezent,  CET-ul este alimentat in cea mai mare parte cu gaz, la o capacitate de 30.000 de metri cubi de gaz pe ora, iar restul cu pacura, la o capacitate de 15 tone pe ora. El a mentionat ca CET Palas are o rezerva de pacura din surse proprii de 5.000 de tone, ceea ce ar asigura energia termica pentru 12 zile, iar alte 5.000 de tone exista in rezervele de stat si pot fi folosite doar cu acordul Guvernului.

La randul sau, directorul Congaz, Augustin Oprea, a precizat ca de astazi de la ora 4.30 s-a redus la jumatate cantitatea de gaze livrate CET-ului. Astfel, reducerea este 25.000 de metri cubi pe ora, dar aceasta a fost inlocuita cu pacura. Masura a fost luata dupa ce importul de gaze prin punctul Isaccea a fost inchis. Oprea a tinut sa precizeze ca la aceasta ora sunt 30.000 de abonati conectati la reteaua de  gaze si nu sunt afectati de problemele sistemului centralizat de incalzire. Congaz Constanta foloseste gaz din Sistemul National de Transport, unde debiteaza toti producatorii, a precizat directorul companiei. Prin urmare, sistarea de gaz rusesc afecteaza si societatea constanteana.

Cele mai citite

SUA a reușit să convingă Israelul și Hezbollah să implementeze o încetare a focului timp de 60 de zile

Israelul și Hezbollah urmează să implementeze miercuri o încetare a focului timp de 60 de zile, ca parte a unui acord propus de Statele...

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...

Jair Bolsonaro ar putea fi inculpat pentru participare activă la un proiect de lovitură de stat împotriva succesorului său Lula da Silva

Fostul preşedinte brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro "a participat activ" la un proiect de lovitură de stat menită să împiedice revenirea la putere a...
Ultima oră
Pe aceeași temă