31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialRusia vrea sฤƒ solicite รฎn 2012 modificarea frontierelor รฎn zona arcticฤƒ

Rusia vrea sฤƒ solicite รฎn 2012 modificarea frontierelor รฎn zona arcticฤƒ

Rusia intenลฃioneazฤƒ sฤƒ solicite Naลฃiunilor Unite, în 2012, o modificare a frontierelor zona arcticฤƒ, regiune bogatฤƒ în rezerve de hidrocarburi, a anunลฃat, miercuri, vicepremierul rus Serghei Ivanov, citat de AFP.

„Mฤƒ aลŸtept ca anul viitor sฤƒ transmitem comisiei ONU o cerere fundamentatฤƒ ลŸtiinลฃific privind extinderea frontierelor platoului nostru continental în zona arcticฤƒ”, a declarat Ivanov, conform agenลฃiei oficiale ITAR-Tass.

El a afirmat cฤƒ o expediลฃie ลŸtiinลฃificฤƒ rusฤƒ va pleca, în urmฤƒtoarele zile, pentru a explora dorsalele Lomonosov ลŸi Mendeleev, pentru a strânge dovezi care sฤƒ ateste cฤƒ acestea reprezintฤƒ extensii ale platoului continental al Rusiei.

Dorsala Lomonosov, un lanลฃ muntos submarin, se întinde din Groenlanda pânฤƒ în Siberia, însฤƒ ลŸi Groenlanda, ลŸi Canada afirmฤƒ cฤƒ aceasta reprezintฤƒ o prelungire a platoului lor continental.

Naลฃiunile Unite, prin Comisia pentru delimitarea platoului continental, au dreptul de a decide în astfel de dispute, pe baza Convenลฃiei ONU pentru dreptul maritim, din 10 decembrie 1982. Documentul permite ลฃฤƒrilor semnatare, care au ieลŸire la mare, sฤƒ îลŸi extindฤƒ drepturile de explorare a resurselor naturale, minerale, energetice ลŸi biologice, de la 200 de mile la 350 de mile, în cazul în care pot dovedi, pe baza unor studii ลŸtiinลฃifice, cฤƒ extinderea reprezintฤƒ „prelungirea naturalฤƒ a platoului continental”.

Cele cinci state riverane la Oceanul Arctic (Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia ลŸi Danemarca/Groenlanda) sunt angajate într-o adevฤƒratฤƒ cursฤƒ a revendicฤƒrilor teritoriale pentru o zonฤƒ care ar putea conลฃine 13 la sutฤƒ din resursele de petrol încฤƒ neexplorate din lume ลŸi 30 la sutฤƒ din cele de gaze naturale.

Rusia are în vedere chiar înfiinลฃarea unor unitฤƒลฃi militare specializate, care sฤƒ fie staลฃionate în zona arcticฤƒ, pentru a-ลŸi apฤƒra interesele ลŸi graniลฃele. În 2008, PreลŸedinลฃia rusฤƒ a adoptat o strategie care urmeazฤƒ sฤƒ fie aplicatฤƒ pânฤƒ în 2020 ลŸi care sฤƒ asigure Rusiei statutul de „principalฤƒ putere în zona arcticฤƒ”.

Cu un an înainte, exploratorii ruลŸi au amplasat un drapel naลฃional pe fundul oceanului, la mai mult de 4.000 de metri sub nivelul Polului Nord, într-o misiune care a simbolizat revendicฤƒrile teritoriale ale Moscovei.

Cele mai citite

Sekou Sidibe va semna cu FCSB, susศ›ine Gigi Becali

Gigi Becali continuฤƒ sฤƒ fie activ pe piaศ›a transferurilor, iar recent a realizat un nou transfer important pentru FCSB. Gigi Becali susศ›ine cฤƒ รฎl aduce...

Adolescentฤƒ spulberatฤƒ de un camion. Impactul a fost fatal

O tรขnฤƒrฤƒ de 18 ani din Buzฤƒu a fost lovitฤƒ mortal de un camion รฎn timp ce รฎncerca sฤƒ traverseze un drum judeศ›ean printr-un...

Prima victimฤƒ รฎn atacul de la liceul din Georgia ar fi o profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ

O profesoarฤƒ de origine romรขnฤƒ ar fi una dintre victimele atacului armat produs ieri la un liceu din statul american Georgia. Informaลฃia venitฤƒ din...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ