3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialRusia vrea să preia supremaţia în spaţiu până în 2030

Rusia vrea să preia supremaţia în spaţiu până în 2030

Agenţia spaţială a Rusiei, Roskosmos, a făcut publică strategia de dezvoltare până în 2030, arătând că, în ciuda unei serii recente de eşecuri, planurile sale de viitor sunt deosebit de ambiţioase, relatează cotidianul rus Kommersant.

Astfel, programul prevede pentru următorii 15 ani trimiterea pe Lună a unei misiuni umane, lansarea unor misiuni robotizate de cercetare pe planeta Marte, lansarea de sonde către Venus şi Jupiter precum şi înlocuirea staţiei spaţiale ISS până în 2020. Proiectele ar putea fi realizate în parteneriat cu agenţii spaţiale din alte ţări.

Scopul strategiei este de a cimenta poziţia Rusiei drept una dintre cele trei mari puteri din spaţiul cosmic şi totodată de a reînvigora industria de tehnologii spaţiale. Dacă în 2011 numai 40% din nevoile economice, ştiinţifice şi militare ale Rusiei au fost acoperite de proprii sateliţi, până în 2030 procentul acestora este prevăzut să ajungă la 95%. Totodată, strategia Roskosmos prevede creşterea cotei Rusiei din piaţa de zboruri spaţiale comerciale de la 0,5% la 10% şi construcţia unui nou cosmodrom în regiunea Amur din sud-estul Rusiei, de unde vor putea fi lansate rachetele Angara din cea mai nouă generaţie, aflată astăzi în curs de dezvoltare.

Costurile anuale ale programului sunt estimate la 5-6,8 miliarde dolari, care vor fi suportate atât de către bugetul de stat cât şi de către investitori privaţi – iar cel mai important susţinător al său este viitorul preşedinte Vladimir Putin, pentru care restaurarea gloriei trecute a programului spaţial rusesc este o prioritate, după cum relatează cotidianul britanic The Telegraph.

Există însă şi voci care se întreabă care ar putea fi rostul unei misiuni umane pe Lună. Iuri Karaş, membru al Academiei Ruse de Cosmonautică, este de părere că un asemenea act simbolic nu ar fi profitabil pentru Rusia: „nu cred că există un mod mai bun de a răni prestigiul naţional şi a sublinia cât suntem de înapoiaţi din punct de vedere al tehnologiei decât prin trimiterea unor cosmonauţi pe Lună la 60 de ani după americani”, a declarat expertul pentru The Telegraph.

Cele mai citite

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Viktor Orban: Livrările de energie prin Ucraina vor deveni tot mai dificile

Declarațiile lui Orban vin în contextul tensiunilor regionale și al provocărilor din sectorul energetic, care continuă să domine agenda politică din Europa Centrală și...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă