2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialRusia susţine că poate penetra scutul antirachetă

Rusia susţine că poate penetra scutul antirachetă

Rusia are capacitatea de a dezvolta un sistem ce poate penetra orice apărare antirachetă a NATO, a declarat marţi trimisul special al Moscovei la NATO, Dmitri Rogozin, informează Mediafax.

„Orice încercare a celor din NATO care visează să neutralizeze potenţialul nostru strategic va fi zadarnică”, a declarat Rogozin într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiia-24. „Avem o capacitate suficientă pentru a crea atât mijloace defensive, cât şi ofensive pentru a contracara orice ameninţare cu rachetă şi pentru a penetra orice apărare antirachetă”, a adăugat el.

Rogozin a făcut aceste declaraţii cu o zi înainte de Consiliul NATO-Rusia, unde se va discuta despre parteneriatul dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, inclusiv despre propunerea de construire a unuia sau a două scuturi antirachetă care să protejeze Europa de atacuri.

Diplomatul a reiterat că disuasiunea nucleară a fost singurul garant al suveranităţii Rusiei, iar Moscova nu va permite niciodată să fie sub ameninţare.

Rogozin a afirmat că răspunsul Rusiei la orice ameninţare va fi „cuprinzător”, fără să se extindă însă.

El şi-a exprimat speranţa că Rusia şi NATO vor depăşi controversa actuală privind apărarea antirachetă cu destulă „bunăvoinţă”.

Totuşi, poziţia curentă a NATO nu este constructivă şi Alianţa nu pare să vrea să se ajungă la un compromis, a afirmat Rogozin.

NATO insistă că ar trebui să existe două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia preferă un sistem în care responsabilitatea şi implicarea să fie împărţite.

Rogozin a adăugat că ţara sa este îngrijorată de faptul că NATO amplasează elemente ale scutului său antirachetă la graniţele Rusiei şi de lipsa unor garanţii că navele de război ale Statelor Unite nu vor fi mobilizate în apele nordice din apropierea graniţei ruse în cadrul iniţiativei în patru etape privind scutul european antirachetă până în 2020.

„Lupta lor şi sistemul de informaţii de susţinere (radare şi centre de control) ar trebui mutate departe de graniţele noastre”, a afirmat el.

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă