21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia şi China ţin în braţe regimul Assad

Rusia şi China ţin în braţe regimul Assad

Regimul de la Damasc rămâne surd la apelurile internaţionale şi regionale de a înceta represiunea sângeroasă a mişcării contestatare care a intrat în a noua lună. Sigur de susţinerea Rusiei şi Chinei, Bachar al-Assad  nu recunoaşte amploarea revoltei populare şi susţine că luptă contra„bandelor teroriste înarmate” acuzate de violenţe şi este decis să o înăbuşe în pofida faptului că izolarea lui creşte. Luni a fost una dintre cele mai sângeroase zile de la debutul revoltei – au fost ucişi 70 de sirieni, civili şi militari.

Miercuri, ziua în care suspen­darea Siriei din Liga Arabă devine efectivă, la Rabat are loc o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe pentru a parafa decizia votată la 12 noiembrie de 18 din cei 22 de membri ai Ligii. Decizia a intervenit din cauză că Siria nu a respectat planul de ieşire din criză propus de Liga Arabă şi acceptat „fără rezerve” de Damasc. Organizaţia panarabă a precizat că va studia un „mecanism de protecţie a civililor” şi intenţia de a trimite în această ţară 500 de membri ai organizaţiei arabe pentru drepturile omului, ai media şi observatori militari.

Regele Iordaniei i-a cerut lui Assad să „părăsească puterea”, devenind primul lider arab care lansează un astfel de apel. Paralel, Uniunea Europeană a extins sancţiunile contra regimului sirian la 18 persoane, în principal militari de rang înalt, şi a decis îngheţarea creditelor europene în această ţară.

Ieri, o delegaţie a opoziţiei siriene în exil a făcut presiuni la Moscova şi a cerut Rusiei să ceară plecarea preşedintelui Assad, al cărui regim şi-a intensificat represiunea în ultimele luni.

Damascul a criticat violent suspendarea Siriei din Liga Arabă vorbind de „un pas periculos” şi de „un complot”.

Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, a ţinut să precizeze că scenariul libian nu se va repeta şi a mulţumit pentru susţinerea Rusiei şi Chinei, „cu care suntem în coordonare şi în consultări”. Aliată de multă vreme a  Siriei, căreia îi furnizează în continua­re armament, Rusia continuă să o susţină în Consiliul de Securitate şi a blocat  toate propune­rile de sancţiuni venite din partea occidentalilor, care cer plecarea lui Assad.  

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă