Directorul serviciilor secrete americane, Dennis Blair, care conduce cele 16 servicii speciale din SUA, a prezentat noul Raport strategic al acestei institutii, alcatuit la fiecare patru ani.
Potrivit lui Dennis Blair, statul american consacra 75 de miliarde de dolari anual activitatilor de informatii, care mobilizeaza 200.000 de persoane. Dupa ce a pastrat secretul multa vreme, guvernul de la Washington a publicat in 2007 bugetul dedicat acestor agentii de informatii, care s-a ridicat la 47,5 miliarde de dolari in cursul exercitiului bugetar 2008, dar suma nu includea si cheltuielile legate de spionajul militar.
Raportul strategic cvadrianual semnaleaza ca Rusia si China figureaza printre statele cele mai susceptibile sa ameninte interesele Statelor Unite. "Un anumit numar de state natiuni sunt capabile sa ameninte interesele americane prin intermediul mijloacelor traditionale (forta militara si spionaj) si avansate (cyberoperatiuni)", arata raportul, citand Iranul si Coreea de Nord, ambele suspectate ca doresc sa-si procure arme nucleare, dar si China si Rusia.
Anthony Cordesman, fost analist al serviciilor secrete pentru departamentele Apararii si de Stat, estima ca nu exista motive pentru a considera Rusia sau China ostile, dar a fost de acord ca Iranul este o problema nu doar in Orientul Mijlociu, ci si in Afganistan din cauza programului sau nuclear militar si a asistentei militantilor considerati teroristi de SUA.
China are interese comune cu SUA, dar diplomatia sa este orientata din ce in ce mai mult spre resurse naturale, iar modernizarea militara figureaza printre factorii care alcatuiesc o sfidare "complexa". In ce priveste Rusia, ea "este un partener al Statelor Unite in multe sectoare, cum ar fi securizarea materialelor fisibile si lupta contra terorismului nuclear, dar va continua sa caute mijloace de a-si reafirma puterea si influenta intr-un mod susceptibil sa complice interesele americane".
Raportul are inclusa si o lista cu prioritati ale serviciilor secrete americane pentru urmatorii patru ani. Dennis Blair a evocat, printre altele, si pericolele venite din partea Rusiei si Chinei in materie de cybersecuritate. "China este foarte agresiva in cyberspatiu, Rusia la fel". Apoi a tinut sa sublinieze ca SUA vor urmari Al Qaeda "mai agresiv" datorita informatiilor acumulate in ultimii ani asupra acestei retele teroriste, citand eliminarea in ajun a unui lider al retelei in Somalia.