Rusia nu va pune capăt intervenţiei militare în Siria înainte de a fi „învins cu adevărat” grupările „teroriste”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de Agerpres.
Lavrov a respins, astfel, cererile de stopare a bombardamentelor într-un moment în care la Geneva se desfăşoară convorbiri de pace fragile, relatează AFP şi Reuters.
„Loviturile aeriene ruseşti nu se vor opri atât timp cât nu vom fi învins cu adevărat grupările Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra”, aripa siriană a Al Qaida, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, aflat în vizită la Mascat, capital emiratului Oman, citat de agenţia de presă Interfax. „Nu văd de ce aceste atacuri aeriene ar trebui oprite”, a adăugat el, potrivit Reuters.
Armata rusă desfăşoară din 30 septembrie o intensă campanie de lovituri aeriene în Siria, care a permis armatei loiale preşedintelui Bashar al-Assad să recâştige teren.
„A spera că pretenţii formulate sub formă de ultimatumuri ajută la reglementarea problemelor constituie o politică mioapă şi fără viitor”, a continuat Lavrov, în aceeaşi conferinţă de presă.
Înaltul comitet pentru negocieri (HCN), o vastă coaliţie a opozanţilor politici sirieni şi grupurilor înarmate, solicită sistarea bombardamentelor ruseşti de la deschiderea luni, la Geneva, a negocierilor de pace sub egida ONU.
Secretarul de stat american John Kerry şi şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius au pledat de asemenea marţi, la Roma, pentru oprirea bombardamentelor ruse împotriva opoziţiei siriene.
„Persoane capricioase au apărut în cadrul opoziţiei siriene, acestea încep să aibă exigenţe ce nu au nicio legătură cu principiile” după care trebuie să se desfăşoare convorbirile de pace, a afirmat miercuri şeful diplomaţiei ruse.
Lavrov a estimat, pe de altă parte, că o încetare a focului în Siria ar trebui să fie precedată de „oprirea contrabandei la frontiera turco-siriană”, prin care sunt „aprovizionaţi combatanţii”.
Acordul încheiat sub auspiciile ONU prevede ca o încetare a focului să fie instaurată în momentul în care începe un dialog politic asupra viitorului ţării între regimul de la Damasc şi opoziţie.
Şeful diplomaţiei ruse s-a mai întrebat retoric asupra „scopurilor reale” ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA în Siria.
„Partenerii noştri continuă să fugă de dialogul pragmatic pe care noi l-am propus de la bun început. Acest lucru este suspect şi ridică întrebări cu privire la scopurile reale ale coaliţiei”, a mai spus el, fără alte precizări.
Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, va încerca miercuri să reanimeze negocierile de pace, ameninţate de situaţia din teren unde forţele siriene proregim progresează, cu sprijinul intenselor bombardamente ruseşti.