Rusia nu crede că există motive pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2 privind conflictul transnistriean, a declarat miercuri, la Bruxelles, Ambasadorul Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, relatează portalul Moldova Azi, citat de NewsIn.
Potrivit agenţiei UNIAN, diplomatul rus nu este de acord cu faptul că reluarea reuniunilor oficiale în formatul 5+2 va soluţiona dintr-o dată toate problemele. „Noi avem nevoie de audienţă pe ambele maluri ale Nistrului, responsabili capabili să contribuie cu ceva, lucru destul de complicat de realizat până la alegerile din R. Moldova”, a spus Cijov.
UNIAN menţionează că UE a chemat părţile în repetate rânduri să reia reuniunile oficiale în format 5+2. Negocierile oficiale în formatul „5+2” au fost suspendate în anul 2006, iar în prezent au loc doar discuţii neoficiale. Chişinăul şi UE pledează pentru reluarea negocierilor oficiale. Formatul 5+2 presupune participarea la negocieri a celor două părţi aflate în conflict: Chişinăul şi Tiraspolul, trei mediatori: Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi a celor doi observatori – SUA şi UE.
Cancelarul german, Angela Merkel, şi secretarul de stat american, Hillary Clinton, au pledat miercuri la summitul OSCE de la Astana pentru reluarea negocierilor oficiale în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Atât Angela Merkel, cât şi Hillary Clinton au subliniat nevoia reluării negocierilor în format „5+2” pe tema conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol. Şi vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov, a cerut la summitul OSCE de la Astana retragerea cât mai rapidă a forţelor militare şi a muniţiilor ruse de pe teritoriul R. Moldova, avertizând că această problemă este de prea mult timp nesoluţionată.
Conflictul din Transnistria s-a aflat printre subiectele abordate în Kazahstan, unde a avut loc primul summit după 11 ani al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Secretarul american de stat Hillary Clinton a spus în septembrie că state precum R. Moldova trebuie să aibă dreptul de a fi de acord cu staţionarea trupelor străine pe teritoriul lor suveran, aluzie la trupele ruse din Transnistria, a căror retragere este cerută de Chişinău şi de comunitatea internaţională.
Cancelarul german Angela Merkel l-a surprins în iunie pe preşedintele rus Dmitri Medvedev cu o propunere neobişnuită – dacă Rusia este interesată în cooperarea cu Europa, în special pe probleme de securitate, ar trebui să ajute la rezolvarea conflictului din Transnistria. Propunerea lui Merkel este ca Rusia, împreună cu Ucraina, Moldova, Transnistria, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite să relanseze aşa-numitele negocieri în formatul 5 + 2. Aceste negocieri au fost oprite în urmă cu patru ani de Rusia şi Transnistria, întrucât Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care îşi putea exercita o influenţă mai mare.
Germania vrea ca Rusia să-şi retragă în cele din urmă trupele din Transnistria, astfel încât R. Moldova să poată câştiga din nou controlul întregului teritoriu al ţării. În acelaşi timp, Transnistrei i s-ar putea acorda un anumit grad de autonomie. În schimb, Merkel oferă Rusiei ceva ce îşi doreşte de mult: înfiinţarea unui Comitet politic şi de securitate UE- Rusia, unde Europa şi Rusia ar conclucra mai stâns în operaţiuni de administrare a crizelor civile şi militare.
După oferta făcută de Merkel, Rusia nu şi-a dat acordul de reluare a negocierilor 5 plus 2, cu atât mai puţin nu a luat în considerare retragerea trupelor. Subiectul Transnistria a fost reluat însă de Merkel şi Medvedev în octombrie, la summitul de la Deauville, unde a participat şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Ulteror, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, într-o conferinţă de presă, că negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate după încheierea procesului electoral din Republica Moldova. „Prin urmare, imediat după ce se vor termina alegerile în Republica Moldova, cred că vom relua procesele de negociere, ca să obţinem rezultate,” a spus Medvedev, asigurând ca Rusia va sprijini acest lucru.