Poliţia Militară va fi creată în armata rusă până la sfârşitul anului curent şi va fi condusă de general-locotenentul Serghei Surovikin, a declarat pentru RIA Novosti, ministrul rus al Apărării, Anatolii Serdiukov.
În octombrie anul trecut, Ministerul Apărării a raportat că înfiinţarea Poliţiei Militare în Forţele Armate din Federaţia Rusă ar trebui să fie finalizată până în 2012. Poliţia militară va lupta împotriva „agresiunilor” şi a furtului de proprietăţi militare.
„În acest moment finalizăm proiectul acestei structuri, iar în viitorul apropiat sunt gata să semnez documentul. Surovikin va conduce această nouă direcţie,” a spus ministrul.
Surovikin este în prezent şeful statului major al Districtului Militar Central. Serdiukov a declarat că proiectul Poliţiei Militare a fost elaborat în ultimul an, dar din cauza unor probleme tehnice, procesul a fost suspendat. Şeful Ministerului Apărării, Anatolii Serdiukov, a propus numele de „poliţie militară” pentru acest departament ca să se alinieze la denumirea internaţională.
Acum menţinerea ordinii în unele sectoare militare este responsabilitatea comandanţilor, precum şi patrulelor militare. Poliţia Militară va prelua aceste funcţii, va patrula în garnizoane şi oraşe, va asigura protecţia instalaţiilor militare şi a mărfurilor. În subordinea poliţiei militare ruse va intra biroul comandantului militar, dar şi întreţinerea bazelor militare .
Ideea instituirii poliţiei militare în Armată şi Marină a venit de la Forţele Armate Ruse în urma reformelor din ultimii ani.
În prezent, poliţia militară există în 47 de ţări, inclusiv în România. În 1893, în timpul domniei Regelui Carol I, Lascăr Catargiu a promulgat „Legea asupra Gendarmeriei rurale”, în care a apărut pentru prima dată termenul de „Poliţie Militară”.
După intrarea României în al Doilea Război Mondial, la 22 iunie 1941, trupele de poliţie militară au primit misiuni specifice: combaterea acţiunilor teroriste; paza unor obiective economice importante; întărirea măsurilor de ordine internă; contracararea acţiunilor de desant şi a paraşutiştilor; supravegherea elementelor din opoziţie, potrivit politia.forter.ro. Din 2006, Poliţia Militară Română are în total trei batalioane, comenzile acestora se găsesc în garnizoanele Bucureşti, Focşani şi Târgu Mureş.