Autorităţile turce suspectează că un rus a asasinat trei ceceni în Istanbul, iar unii apreciază că operaţiunile desfăşurate de agenţi ruşi care lichidează terorişti ceceni în străinătate, la ordinele Kremlinului, sunt planificate la Berlin, relaterază Der Spiegel în ediţia electronică, scrie Mediafax.
Exilaţi ceceni au demonstrat sâmbătă lângă Consulatul Rusiei din Istanbul, în urma triplului asasinat. De asemenea, câteva sute de persoane au participat la funeraliile celor trei, o ceremonie mult mai importantă decât cele organizate de obicei pentru suspecţii de terorism, comentează publicaţia. Cei trei rebeli din regiunea Caucazului de Nord au fost împuşcaţi, la 16 septembrie, după ce au ieşit dintr-o casă situată în partea europeană a Istanbulului, de către un bărbat.
Asasinul a reuşit să fugă cu o maşină închiriată. El a reuşit să scape, săptămâna trecută, de investigatorii turci care i-au luat urma până la hotel, dar era atât de grăbit să fugă încât şi-a abandonat pistolul, un dispozitiv pentru vedere pe timpul nopţii şi paşapoarte. În prezent, turcii caută un rus în vârstă de 55 de ani care a intrat în Turcia la începutul lui septembrie sub numele de Aleksandr Şirkov. Potrivit poliţiei turce, Şirkov, suspectat că a organizat şi comis triplul asasinat, s-a aflat în Istanbul şi în februarie 2009, când a fost asasinat un alt terorist cecen.
Până în prezent, Guvernul de la Ankara nu a comentat asupra asasinatelor. Reţinerea vine de teamă să nu afecteze relaţiile cu vechiul său rival geopolitic, Rusia, care s-au ameliorat în ultima perioadă. După serviciul funerar, reprezentanţi ai unor organizaţii islamiste au criticat dur ceea ce au numit „terorismul insidios sponsorizat de stat” al Moscovei.
Spre sfârşitul săptămânii trecute au apărut speculaţii pe site-uri cecene, dar şi în presa rusă şi turcă, potrivit cărora în asasinate ar fi fost implicată o grupare cunoscută ca „grupul de la Berlin”. Unele operaţiuni ruseşti sub acoperire ar fi fost conduse din capitala Germaniei, conchide Der Spiegel, fără alte precizări. Oficial, autorităţile germane nu au probe „solide” în acest sens. Dar ele au observat că peste 1.200 de exilaţi ceceni şi agenţi de informaţii ruşi se urmăresc prin Berlin şi au raportat operaţiuni financiare „dubioase”, adaugă publicaţia.