Rusia a purtat, vineri, o ofensivă diplomatică pe tema situaţiei din Siria, în cadrul unei reuniuni cvadripartite excepţionale, în faţa trioului Statele Unite-Arabia Saudită-Turcia, anunţând un acord-surpriză de „coordonare” militară cu Iordania în spaţiul aerian sirian, relatează AFP online, citată de Mediafax.
În capitala austriacă, unde s-au reunit într-o încercare de a găsi o ieşire politică la conflictul sirian, care s-a soldat cu peste 250.000 de morţi din 2011 şi până în prezent, diplomaţia rusă, o susţinătoare-cheie a regimului sirian din 2011 încoace, s-a aflat în minoritate în faţa diplomaţiilor americană, turcă şi saudită – adversari aprigi ai regimului de la Damasc.
Însă Moscova a creat o surpriză anunţând o nouă alianţă: o „coordonare” a operaţiunilor militare în spaţiul aerian sirian cu Iordania, un aliat al Statelor Unite şi membru al coaliţiei împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI).
Contururile acestei cooperări nu au fost precizate, însă un „mecanism” care să permită punerea ei în aplicare acţionează la Amman, au dat asigurări miniştrii rus şi iordanian. Ministrul iordanian de externe Nasser Judeh se afla la Viena.
Ammanul a precizat într-un comunicat că această „cooperare între Iordania şi Rusia este veche” şi că „Iordania este în continuare membră a coaliţiei internaţionale împotriva terorismului” condusă de către Statele Unite.
Kerry a părăsit Viena vineri seara, către Iordania, o vizită programată înaintea acestui anunţ.
Moscova şi Washingtonul vor, în urma acestei reuniuni fără precedent, să extindă la noi actori efortul diplomatic internaţional în vederea unei soluţionări a conflictului, însă au în continuare obiective divergente cu privire la soarta regimului lui Bashar al-Assad.
De asemenea, această reuniune cvadripartită de la Viena – o premieră diplomatică – ar putea să fie urmată de o nouă întâlnire, vinerea viitoare, cu mai mulţi participanţi, au anunţat secretarul de Stat american John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov.
Kerry a declarat că el „speră să poată avea loc încă de vinerea viitoare o nouă reuniune, mai largă”, iar Lavrov a apreciat că „cvartetul (…) trebuie lărgit”.
Lavrov a insistat asupra necesităţii implicării Iranului, Egiptului, Qatarului, Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Iordaniei.
Kerry a preferat să citeze Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Qatarul. Fiind vorba despre o integrare a Teheranului, alt aliat fidel al regimului de la Damasc, „nu am ajuns acolo”, i-a replicat el.
Soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad continuă să divizeze, în mod clar, Washingtonul şi Moscova. „Cele mai multe ţări din Europa (…) înţeleg că Bashar al-Assad creează o dinamică ce face pacea imposibilă. Că nu putem face nimic (…) dacă rămâne la putere”, a subliniat Kerry.
Şeful diplomaţiei ruse a apreciat, la rândul său, că „poporul sirian” este cel în măsură să decidă soarta conducătorului său şi s-a declarat în favoarea unor negocieri cu privire la o soluţionare „politică” a conflictului, care să includă Guvernul al-Assad şi „spectrul complet” al opoziţiei siriene.
Drum vital pentru al-Assad către Alep, întrerupt de SI
Moscova reproşează în mod regulat Washingtonului că încearcă să se „debaraseze” de liderul sirian.
După ce a cerut neîncetat plecarea imediată a lui Bashar al-Assad – ca o condiţie prealabilă – oricărui proces politic, Washingtonul a admis, în ultimele luni, că un calendar este negociabil, dar fără să ceze asupra acestui obiectiv.
Un semn al internaţionalizării eforturilor de soluţionare a conflictului sirian a constat în faptul că reuniunea a avut ca scop să „găsească noi idei pentru ieşirea din impas”, a adăugat şeful diplomaţiei americane, recunoscând că participanţii sunt conştienţi că acest lucru este „dificil”.
Americanii şi aliaţii lor participă la o coaliţie internaţională împotriva SI şi oferă susţinere rebelilor sirieni inamici ai regimului de la Damasc. Rusia a lansat, la rândul ei, în urmă cu trei săptămâni, o campanie de bombardamente aeriene în Siria. O intervenţie împotriva „terorismului” – afirmă Moscova. Raiduri menite mai degrabă să-l salveze pe Bashar al-Assad – o acuză Washingtonul şi partenerii săi.
Raidurile aeriene ruseşti s-au soldat cu aproape 450 de morţi de la 30 septembrie, a anunţat vineri ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Barack Obama l-a numit vineri pe Brett McGurk, un expert în Irak, noul emisar pentru coordonarea campaniei contra SI.
SI a întrerupt vineri un drum vital pentru regim, între Homs şi Alep, în apropiere de Khanasser, şi controlează o porţiune de cel puţin şase kilometri din această arteră, potrivit Observatorului.
Regimul sirian şi-a pierdut astfel ultima rută de aprovizionare către cartierele asupra cărora deţine controlul la Alep, un oraş care era considerat capitala economică a Siriei.