14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia ar putea să se retragă din START, în lipsa garanţiilor SUA...

Rusia ar putea să se retragă din START, în lipsa garanţiilor SUA privind scutul antirachetă

Moscova îşi rezervă dreptul de a se retrage din Tratatul START dacă Washingtonul nu va oferi garanţii că elementele europene ale scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, avertizează adjunctul ministrului rus de Externe, citat de site-ul Russia Today, potrivit Mediafax.

Moscova este preocupată de refuzul Statelor Unite de a furniza garanţii legale că elementele europene ale sistemului antirachetă nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei, a declarat adjunctul Serghei Riabkov.

Suntem dezamăgiţi de reacţia Washingtonului, este o reacţie negativă„, a subliniat oficialul rus.

„Americanii insistă asupra lansării cooperării practice fără precondiţii”, a explicat Riabkov, dar a subliniat că Rusia „nu poate iniţia cooperarea pe proiecte specifice în lipsa unor garanţii legale că viitorul sistem nu va fi îndreptat asupra intereselor sale în materie de securitate”.

„Noul tratat START ar putea deveni ostatic al abordării americane. Mobilizarea calitativă şi cantitativă de armament pentru scutul american antirachetă, care va pune în pericol capacităţile nucleare strategice ruse, pot fi considerate un eveniment excepţional conform Articolului 14 al Tratatului, iar Rusia are dreptul să se retragă din el”, a subliniat Riabkov.

„Aceasta ar putea fi o circumstanţă excepţională menţionată în Articolul 14 al noului Tratat START, iar Rusia va trebui să ia măsurile corespunzătoare pentru restabilirea balanţei de putere”, a adjunctul ministrului de Externe.

Rusia şi NATO au acceptat să coopereze pentru construirea unui scut antirachetă care să protejeze Europa cu ocazia Consiliului NATO – Rusia din noiembrie 2010.

Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...
Ultima oră
Pe aceeași temă